Politika

Márki-Zay Péter: A leendő parlamentben a Fidesz lesz a legbefolyásosabb párt

Márki-Zay Péter: A leendő parlamentben a Fidesz lesz a legbefolyásosabb párt

2021. december 7., kedd
Márki-Zay Péter: A leendő parlamentben a Fidesz lesz a legbefolyásosabb párt


Kezdjünk egy bemelegítő kérdéssel: melyik állat lenne legszívesebben, kaméleon, róka, angolna, vagy oroszlán?

Őszintén szólva egyik sem. Én még a csillagjegyekben sem hiszek.

Nagyon úgy néz ki, hogy ön az egyik legtöbb jelzővel illetett politikus. Mondták már önre, hogy rendszerhiba, antipolitikus, kiszámíthatatlan őrült, vagy éppen kaméleon. Érdekes, hogy ezeket a nem annyira barátságos jelzőket nem csak a jobboldal aggatta önre, hanem a szövetségesei is, illetve politológusok, de még a BBC riportere is. Miért nem tudják önt hova tenni, hova sorolni?

A rendszerhibát büszkén vállalom, de a kaméleont nem, hiszen az elmúlt 35 évben semmit nem változtattam az alapelveimen. Számomra Orbán Viktor a kaméleon, mert volt a KISZ-ben, a liberális internacionáléban, volt Putyin ellenes Európa-párti konzervatív – amikor én támogattam – most pedig egy Putyin-párti Európa ellenes fasiszta pártállamépítő. Én mindig kitartottam az elveim mellett és ez a jövőben is így lesz.

Ez a rendszerhiba: egy ember, aki nem akar meggazdagodni, hanem a települése gazdagodik. Azért akarunk rendszert váltani, hogy ez ne legyen rendszerhiba.

Nem jelenthet-e hátrányt az, hogy ennyire nem világos, vagy nem egyértelmű, hogy mire lehetne számítani öntől országvezetőként?

Azt gondolom, hogy nagyon is egyértelmű: meg kell nézni, hogy mit csináltunk Hódmezővásárhelyen.

Nem véletlen szoktam mondani, hogy okosabbak vagyunk és nem lopunk.

Az elmúlt négy évben betartottuk az ígéreteinket. Ha megnézik az ígéretfigyelő.hu oldalt, az öt évre tett ígéreteink 75 százalékát megvalósítottuk. Többek között bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést az egész városban, eltöröltük az ország legmagasabb építményadóját, nálunk ingyenes a tömegközlekedés, hiszen egy városkártyával lehet használni. Ifjúsági klubot nyitottunk a fiataloknak. Az országban egyedülálló cigány felzárkóztató programunk van. Van egy olyan kedvezményes nyelvtanfolyamunk, amely során a tanfolyam árát visszakapja az, aki leteszi a középfokú nyelvvizsgát, vagy az annak megfelelő emelt szintű érettségit. Szövegértés tanfolyamot is indítottunk és még sorolhatnám... Nem csak adókat törültünk el, mindig infláció fölött emeletük a dolgozók fizetését és a város a fideszesektől megörökölt 10 milliárdos adósságából 5 és fél milliárdot visszatörlesztettünk.

"Okosabbak vagyunk és nem lopunk" – vallja Márki-Zay Péter (Fotó: Sándor Judit)

Biztosan kijelenthető, hogy a Fidesz ellenes tömbből a legnagyobb frakciója Gyurcsány Ferencnek, vagyis a DK-nak lesz. Önnek egyelőre se pártja, se képviselői nincsenek, se frakciója. És ha lesz is, az szimbolikus nagyságú lesz. Adódik a kérdés, mi a garancia arra, hogy ha Ön nyer, az lesz, amit Ön akar és nem mondjuk az, amit a legnagyobb baloldali frakció, vagyis Gyurcsány Ferencék?

Biztos, hogy nem Gyurcsány lesz a legbefolyásosabb képviselő, ugyanis nem a DK-nak lesz a legnagyobb frakciója. Ha tippelnem kéne, a leendő parlamentben a Fidesz lesz a legbefolyásosabb párt.

Remélem, hogy a jövőben már nem tudja megakadályozni ez a legnagyobb frakció, hogy nyilvánosságra hozzuk az ügynök aktákat, vagy, hogy csatlakozzunk az európai ügyészséghez. Hogyha az ellenzéki tábor hét frakcióból állna – egy minél erősebb hetedik frakciót is szeretnénk, de tudomásul vesszük, hogy ott hat másik ellenzéki frakció is lesz – és feltételezzük, hogy az ellenzéknek egy szűk többsége lesz, akkor még a legkisebb frakció is szükséges lesz, ahhoz, hogy valamit megszavazzanak. Tehát Gyurcsány Ferencnek egyáltalán nem lesz nagyobb beleszólása a kormányzati politikába, mint a legkisebb frakciónak. Megakadályozni bármelyik megtud bármit, de átvinni valamit egyik sem tud a többi nélkül. Reálisan nézve az egész parlamentben minden hatodik képviselő DK-s lesz, minden második meg ellenzéki, tehát nem Gyurcsány Ferenc fog diktálni. A miniszterelnöki pozíció egy rendkívül erős közjogi pozíció. Ahogy maga Gyurcsány mondja, a miniszterelnöknek mindig 51 százaléka van egy vita során. Gyakorlatilag törekszünk az együttműködésre, de nem egy frakcióvezető fogja rángatni a kormányt és a miniszterelnököt.

Az Indexnek adott interjújában azt mondta, hogy Magyarország egy következmények nélküli ország. Most azzal a Gyurcsány Ferenccel szeretné megváltoztatni az országot, aki következmények nélkül megúszta a szemkilövetést és a költségvetéshamisítást…

Ez engem végtelenül felháborít. Amikor utoljára a Fideszre szavaztam még 2010-ben, akkor azt ígérték, hogy a Gyurcsány-kormányt elszámoltatják. Miért nem történt ez meg? Ki a felelős azért, hogy Gyurcsány Ferenc nem volt elszámoltatva? Tizenkét éve Fidesz-kormány van ebben az országban! Mi akadályozta meg az elszámoltatást? Két magyarázatot látok erre: vagy ártatlanok voltak, mint a ma született bárány, vagy együtt loptak a Fidesszel. Egy valamit garantálok: ha itt lesz egy új kormány, akkor csatlakozunk az európai ügyészséghez, ami minden tolvajt üldözni fog és egy olyan elszámoltatásért felelős minisztériumot állítunk fel Hadházy Ákos vezetésével, amely a 2010 előtti és utáni jobb- és baloldali bűnöket egyformán fogja üldözni.

Márki-Zay Pétert felháborítja, hogy nem számoltatták el Gyurcsány Ferencet (Fotó: Sándor Judit)

Az elmúlt napokban kisebb szócsata bontakozott ki Ön és Lázár János között a tram-train kapcsán…

Szócsata akkor lett volna, ha Lázár János nem gyáva kiállni egy nyilvános vitára, de sajnos erre az elmúlt négy évben csak egyszer volt példa egy közgyűlés alkalmával, azóta nem.

Akkor helyesbítek, a közösségi platformjaikon üzengettek egymásnak. Azt kár volna tagadni, hogy ez a beruházás történelmi léptékű Szeged és Hódmezővásárhely életében. Adódik a kérdés, ha Ön lesz Magyarország miniszterelnöke milyen, ehhez hasonló mértékű fejlesztésre számíthatnak a szegediek és a vásárhelyiek?

Először is senki nem vitatta, hogy ez egy történelmi léptékű beruházás. Az egyetlen ember, aki ezt megakarta akadályozni, az nem Botka László, vagy Márki-Zay Péter, de még csak nem is Molnár Áron volt, hanem Lázár János. 2017 áprilisában Lázár megfogadta, hogy az akkor 50 milliárdra becsült – azóta már kétszer annyiba kerülő – beruházást leállítja korrupció gyanúja miatt. Mi hárman, polgármesterek megünnepeltük, hogy a tram-train kis csúszással, óriási költségtúllépéssel és rendkívül komoly biztonsági kockázattal, kicsit döcögve, de elindult. Számos hibája volt ennek a beruházásnak.

Ez nem egy minta projekt, de örülünk, hogy elkészült. Igaz, hogy lassabb, mint az autó, de ha lehet, akkor én is ezt fogom használni, mert belvárostól belvárosig átszállás nélkül el lehet vele jutni kötöttpályán.

Ennél csak okosabb és szebb projekteket szeretnénk csinálni a jövőben, ahol nem ellopják ezeket a pénzeket, hanem felelősen használják fel. Hogy egy példát mondjak: négyszer annyi autópályát fogunk építeni, mint a mostani kormány ugyanannyi pénzből. Azt garantálom, hogy egy igazi magyar miniszterelnöke lesz az országnak, aki nem kínai érdekeket szolgál ki. A Budapest-Belgrád vasútvonal építését vagy le fogjuk állítani, vagy ha mindenképpen meg kell építeni, akkor Dorozsmán, Szegeden és Kecskeméten át fog menni a vonat.

Ugyancsak az indexes interjúban mondta azt, hogy nagyobb esélyt lát arra, hogy legyőzze újra Lázárt Vásárhelyen, mint hogy az ellenzék nyerjen országosan. Hogyan lehet így csatába menni? Nem bánta meg, hogy ilyen „pesszimistán” nyilatkozott?

Ez rendkívül optimista nyilatkozat; én úgy gondolom, hogy le fogjuk győzni Orbán Viktort, Lázár Jánost meg még könnyebben.

Van egyébként olyan kijelentése, amit megbánt; vagy utólag rájött, hogy egy kicsit árnyaltabban kellett volna fogalmaznia?

Rengeteg olyan kijelentésem van, amit utólag biztos nem mondanék. Például amikor azt mondtam, hogy Karácsony Gergelyt elárulták.

Úgy kellett volna fogalmaznom, hogy az őt cserbenhagyó képviselők a hazát hagyták cserben. Vagy amikor a testi fenyítésről beszéltem, akkor utólag döbbentem rá, hogy ez egy csomó embernek gyermekbántalmazást jelent és nem egy fenékre ütést, vagy egy kézszorítást.

Több kijelentését is másként mondaná már Márki-Zay Péter (Fotó: Sándor Judit)

Korábban határozottan kijelentette, hogy egyből eltörölné a gyermekvédelmi törvényt. Azt Ungár Péter is elismerte a Partizánban, hogy van olyan politikai irány, és elvárás Nyugat-Európából, hogy lazítani kell a "hagyományos" társadalmi szerepeken. Ennek tükrében biztos jó ötlet lenne eltörölni a gyermekvédelmi törvényt?

Nem tudom, hogy Ungár Péter mit ismert el. Nézze, én egy hétgyermekes katolikus édesapa vagyok. A Fidesszel ellentétben én nem szavaztam meg 1997-ben az azonos nemű pároknak az együttélését, most viszont azt mondom, hogy habár katolikusként az egyházban nem támogatnám az azonos neműek házasságát, de az állam esetében elfogadom, hogy őket is azonos jogok illetik. Úgy látom, hogy van egy ilyenfajta igény a társadalomban.

Kicsit engem is meglepett, hogy milyen liberális ez az ország, mennyire elfogadóak az emberek. Ez nagyon jó dolog és különösen jó a Fidesznek, ahol a legtöbb homoszexuális politikus van.

Egy olyan országot szeretnénk, ahol még a fideszes politikusok is nyíltan felvállalhatják a homoszexualitásukat, mert abban semmi szégyen nincs.

Az utóbbi időben úgy tűnik, mintha eltűntek volna Ön mellől az ellenzéki pártok vezetői. Ez mennyire tudatos húzás?

Nagyon. Én kértem, hogy ne a pártokról szóljon ez a kampány, hanem elsősorban a 106 jelöltről és a közös listáról.

Az embereknek elege van a pártoskodásból, azt szeretnék, ha ez egy békés, szeretetben összefogó ország lenne. Igazi ellenzéki és nemzeti egységet várnak el.

Mi ezt azzal szeretnénk kiegészíteni, hogy az eddig a Fideszre szavazó, hozzám hasonlóan jobbközép, katolikus, kereszténydemokrata, emberek is érezzék, hogy az ellenzéken belül méltó képviselettel rendelkeznek. Az Európai Néppárt támogatását is kértem és megkaptam, Donald Tuskkal közösen tartottam sajtótájékoztatót múlt héten Varsóban. A Fidesz megürült helyére az európai konzervatív pártcsaládba fogunk csatlakozni. Habár megfogadtam, hogy a választásokig nem csatlakozom egyetlen párthoz sem, mert pártfüggetlen miniszterelnök-jelöltként szeretném minden ellenzékit és magyart képviselni, lesz egy olyan Pálinkás József és Gémesi György pártjából álló, volt MDF-es, KDNP-s, és fideszes politikusokból, és persze függetlenekből álló alakulat, akik hűen fogják a valódi keresztény értékeket képviselni a parlamentben.

Néhány hete óriásplakátokon hirdeti, hogy Ön szerint a kormány 55 297 migránst telepített be, miközben Soros György egyet sem. A KSH adatai szerint ezen bevándorlók nagyrésze határon túli magyar. Honnan vette pontosan ezt a számot?

Ez színtiszta hazugság! A KSH adatai szerint ugyanis azok, akik magyarok, nem migránsok. Borzastóan felháborít, hogy a Fidesz nem tekinti magyaroknak a határon túli magyarokat, akiknek ő maga adott magyar állampolgárságot. Aki magyar állampolgár, az nem migráns.

Ha már a határon túli magyaroknál tartunk, Gyurcsány Ferenchez hasonlóan elvenné a szavazati jogukat?  

Nem, számtalanszor elmondtam, hogy határozottan képviselem a határon túliak szavazati jogát. Orbán Viktor nem különb, mint Gyurcsány Ferenc. A különbség köztük az, hogy Orbán Viktor, aki nem olyan régen még ellenezte a kettős állampolgárságot – Áder Jánosnak van egy videón elérhető nyilatkozata, hogy ők nem támogatták a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, liberális pártként tiltakoztak a trianoni megemlékezés ellen is - ők csak akkor kezdték el támogatni őket, amikor látták, hogy rájuk szavaznak. Gyurcsány Ferenc semmiben sem különbözik ettől, ő csak azért nem támogatta a határon túliak szavazati jogát, mert nem rá szavaztak volna, hanem az ellenfelére. Ez pontosan ugyanaz a gondolkodás. Az egyetlen tisztességes magatartást mi képviseljük: én annak ellenére támogatom a határon túli magyarok szavazati jogát, hogy nem ránk szavaznak.

MZP úgy véli, Orbán Viktor semmiben sem különb, mint Gyurcsány Ferenc (Fotó: Sándor Judit)

Donáth Anna a Momentum elnöke élesen bírálta a migránsokkal kapcsolatos kommunikációját. Nem tart attól, hogy ezzel a kampánystratégiával elveszíti egyes ellenzéki pártok támogatását?

Nem. Az a szép ebben az ellenzékben, hogy mindenkinek meglehet a saját véleménye. Donáth Anna korábban a Migration Aidnél dolgozott, ami a Fidesz kategóriája szerint migránssimogató intézet. Mi ezzel ellentétesen úgy gondoljuk, hogy nem csak megtartjuk a kerítést, de még a Fidesz által betelepített, terrorista, bűnöző migránsokat is ki fogjuk utasítani. Többszázezer emberről beszélünk. Visszafogjuk állítani a határőrséget és megtartjuk a kerítést és azokat, akiket a Fidesz már betelepített és tisztességes emberek, integrálni fogjuk a társadalomba, de a bűnözőket ki fogjuk utasítani. Éppen elég bűnöző van a Fideszben, de nyilvánvalóan az ellenzékben is akad.

Ha tavasszal nem nyer az ellenzék, Ön viszont legyőzi egyéniben Lázár Jánost, akkor marad Hódmezővásárhely polgármestere, vagy az országgyűlésben kíván részt venni?

Nyilvánvaló, ha elindulok ezen a választáson, akkor fel vagyok készülve erre az eshetőségre.

Úgy látom, hogy egy polgármester sokkal hasznosabban tud tevékenykedni, mint egy ellenzéki képviselő.

Igaz, az ellenzéki képviselőségnek is vannak vonzó vonásai, elég, ha Hadházy Ákosra gondolunk, aki egymaga több, a Fidesz számára kényes ügyet tárt fel, mint a teljes ellenzék. Az ellenzéki képviselők is tudják ezt a hazát szolgálni, sokkal jobban, mint a mai fideszes kormány.

Végezetül, ha nem nyer az ellenzék és egyéniben alulmarad Lázár Jánossal szemben, akkor lemond a polgármesteri pozíciójáról?

Nem, nagyon boldog polgármester leszek. Illetve boldogtalan, mert, ha nem nyer az ellenzék, akkor az ellenzéki, korrupcióellenes polgármestereket kicsinálja a kormány a településeikkel együtt. A cél az, hogy megfélemlítsék, ellehetetlenítsék az embereket. Egy kommunista pártállamban nem lehet független település, nem lehet nem behódoló polgármester.

Korábban is mondtam, hogy az ország számára egy második Trianonnal ért fel a 2018-as Fidesz-győzelem.

Sajnos most is azt látom, hogy Magyarország elszegényedik, kiürül, Európa legszegényebb országa lesz, ahol a legtöbb ember hal meg egy Covid-járványban is az egész világon. Ez egy hihetetlen tragédia ennek az országnak, ettől a végtelenül buta és rosszindulatú kormánytól meg kell szabaduljunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.