Határon túli magyarokat sorolt a “migránsok” közé Márki-Zay Péter?A KSH adatait csavarhatta meg

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Márky-Zay Péter megint mellényúlhatott. Néhány napja óriásplakátokon hirdeti, hogy szerinte a kormány 55 297 migránst telepített be, miközben Soros György egyet sem. Kiderült viszont, hogy nem stimmelnek a számok, és a "migránsok" jó része határon túli magyar lehet.

Erre a frappánsnak hitt kampányára annyira büszke volt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy fotózkodott is vele, közösségi oldalára is feltette.

Csakhogy úgy néz ki, túlcsavarta a számokat!Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke ugyanis utánanézett az MZP által közölt adatoknak és ezzel le is buktathatta a politikust.

Minden jel szerint Márki-Zay a KSH adatsorából vette az 55 ezres számot, ez ebben a táblázatban benne is van. Csakhogy ezekből a “migránsokból” közel 40 ezer (egészen pontosan 38.511), azaz nagyjából hetven százalékuk Európából származik, sőt 28439, azaz a bevándorlók fele a környező országok határ menti településeiről jöttek.

Vagyis vélhetően határon túli magyarokról van szó.

– Ez máris felveti a kérdést, hogy a határon túli magyar honfitársainkat kik tekintik migránsoknak – közölte Fűrész Tünde a cikkében.

A számokból kiderül az is, hogy a maradék tízezer betelepülő huszon-egynéhány különféle európai országból jött, számosságukban legtöbben egyébként Németországból.

– Hallva a híreket az európai viszonyokról, még az is elképzelhető, hogy ők például olyan németek, akik nálunk nagyobb biztonságban érzik magukat, és ezért választották új hazájuknak Magyarországot – vélekedik az elnök.

Európán kívülről mindössze tizenkét és fél ezren érkeztek Ázsiából, csaknem háromezren Amerikából és alig másfél ezren Afrikából. És talán nem meglepő, hogy Ázsiából elsősorban nem az illegális migrációban érintett országokból jöttek, hiszen például Szíriából csak 250 fő szerepel a statisztikában.


Az a vád, hogy Magyarország letelepedési kötvényeket árul tömegesen, elsősorban kínai állampolgároknak, ugyancsak nem állja meg a helyét, hiszen a kínaiak is igen alacsony számban jelennek meg a táblázatban

– állítja a szervezet vezetője.

A tudatos ferdítés az igazán riasztó

„A ferdítés, az adatok felületes vagy inkább tudatos félreértelmezése tehát szemmel látható, ami egy kormányzásra készülő formációtól sokkal inkább riasztó, mint bizalomgerjesztő hozzáállás.

A jelenlegi baloldali miniszterelnök-jelölt olyan üzenetet próbál közvetíteni, amit a tényadatok egyáltalán nem támasztanak alá. Ennyire nem fontos már a hitelesség látszata sem?

– tette fel a kérdést Fűrész Tünde.

Próbáltuk megkeresni, de nem találtuk nyomát annak, hogy Márki-Zay Péter reagált volna ezekre a kritikákra; vagy bocsánatot kért volna a tévedés miatt.

Előző sztori

Hamarosan már a gyerekek is kaphatnak oltást

Következő sztori

December végéig látható a Sisi kiállítás