Politika

Határon túli magyarokat sorolt a "migránsok" közé Márki-Zay Péter?A KSH adatait csavarhatta meg

Határon túli magyarokat sorolt a "migránsok" közé Márki-Zay Péter?A KSH adatait csavarhatta meg

2021. december 1., szerda
Határon túli magyarokat sorolt a "migránsok" közé Márki-Zay Péter?A KSH adatait csavarhatta meg

Erre a frappánsnak hitt kampányára annyira büszke volt az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hogy fotózkodott is vele, közösségi oldalára is feltette.

Csakhogy úgy néz ki, túlcsavarta a számokat!



Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke ugyanis utánanézett az MZP által közölt adatoknak és ezzel le is buktathatta a politikust.

Minden jel szerint Márki-Zay a KSH adatsorából vette az 55 ezres számot, ez ebben a táblázatban benne is van. Csakhogy ezekből a "migránsokból" közel 40 ezer (egészen pontosan 38.511), azaz nagyjából hetven százalékuk Európából származik, sőt 28439, azaz a bevándorlók fele a környező országok határ menti településeiről jöttek.

Vagyis vélhetően határon túli magyarokról van szó.

- Ez máris felveti a kérdést, hogy a határon túli magyar honfitársainkat kik tekintik migránsoknak - közölte Fűrész Tünde a cikkében.

A számokból kiderül az is, hogy a maradék tízezer betelepülő huszon-egynéhány különféle európai országból jött, számosságukban legtöbben egyébként Németországból.

- Hallva a híreket az európai viszonyokról, még az is elképzelhető, hogy ők például olyan németek, akik nálunk nagyobb biztonságban érzik magukat, és ezért választották új hazájuknak Magyarországot - vélekedik az elnök.

Európán kívülről mindössze tizenkét és fél ezren érkeztek Ázsiából, csaknem háromezren Amerikából és alig másfél ezren Afrikából. És talán nem meglepő, hogy Ázsiából elsősorban nem az illegális migrációban érintett országokból jöttek, hiszen például Szíriából csak 250 fő szerepel a statisztikában.


Az a vád, hogy Magyarország letelepedési kötvényeket árul tömegesen, elsősorban kínai állampolgároknak, ugyancsak nem állja meg a helyét, hiszen a kínaiak is igen alacsony számban jelennek meg a táblázatban

- állítja a szervezet vezetője.

A tudatos ferdítés az igazán riasztó

„A ferdítés, az adatok felületes vagy inkább tudatos félreértelmezése tehát szemmel látható, ami egy kormányzásra készülő formációtól sokkal inkább riasztó, mint bizalomgerjesztő hozzáállás.

A jelenlegi baloldali miniszterelnök-jelölt olyan üzenetet próbál közvetíteni, amit a tényadatok egyáltalán nem támasztanak alá. Ennyire nem fontos már a hitelesség látszata sem?

- tette fel a kérdést Fűrész Tünde.

Próbáltuk megkeresni, de nem találtuk nyomát annak, hogy Márki-Zay Péter reagált volna ezekre a kritikákra; vagy bocsánatot kért volna a tévedés miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.