Politika

Működik a cenzúra Szegeden: mitől tart ennyire a városvezetés?

Működik a cenzúra Szegeden: mitől tart ennyire a városvezetés?

2021. május 18., kedd
Működik a cenzúra Szegeden: mitől tart ennyire a városvezetés?
https://szegedma.hu/2021/05/cenzurat-vezetett-be-a-szegedi-onkormanyzat-nem-nyilatkozhatnak-a-sajtonak-a-cegek-csak-jovahagyott-szoveget

Több tisztázatlan ügyben is kerestük az önkormányzatot az elmúlt napokban, mert szerettük volna ismertetni az álláspontjukat. Az egyik ilyen ügy volt a Cserepes sori piac körüli legújabb botrány, amiben több mint 15 millió forintnyi pályázati pénzt kell visszafizetnie az önkormányzati cégnek, emiatt pedig Szabó Bálint független képviselő feljelentést is tett. Megkeresésünkre a Szegedi Fidesz is kiadott ennek kapcsán egy közleményt. Ebben kiemelték, hogy szerintük Botkáéknak eltitkolt szándékaik vannak a piaccal, amit az is bizonyít, hogy a piac előtti járda teljesen megújult.

Megkerestük azonban - a Cserkón kívül más ügyekben is - Szabó C. Szilárdot, az önkormányzati kabinet sajtófőnökét és Szécsényi Rózsát is, hogy válaszoljanak a kéréseinkre. Azonban a mai napig egyetlen kérdésünkre sem tudtak felelni.

Ez önmagában nem olyan meglepő, az önkormányzat rutinszerűen mellőzi a válaszadást már egy ideje - nem csak lapunk, hanem más független médiumok esetében is.

Vége a jó szokásnak?

Az odesszai zöldövezet dzsungelesedő túlburjánzása kapcsán felkerestük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, hogy megtudjuk, ki kezeli a területeket, mikor volt a legutóbbi és mikor lesz a legközelebbi alkalom, hogy a növényeket rendezik és füvet nyírnak. A cég azonban cikkünk megjelenéséig még annyi válaszra sem méltatotta lapunkat, mint a közlekedési társaság. Pedig az SZKT korábban azon kevés cégek egyike volt, amelyik tisztességesen igyekezett válaszolni a sajtó kérdéseire, még akkor is, ha a téma esetleg negatív vagy kellemetlen volt a számukra.

Frissítés (17:19): Az SZKHT nem sokkal 16:30 után válaszolt megkeresésünkre. Az említett témát ebben a cikkünkben olvashatják.

Totális kontroll: Mitől félnek ennyire a Városházán?

Felmerül a kérdés, mi indokolja ezt titkolózást, mitől tartanak a Városházán? Mi az, amiért totális kontroll alatt próbálják tartani az információkat, szinte egycsatornásra - saját, kézivezérelt kiadványaikra - szűkítve a nyilvánosságot? Mit szeretnének eltitkolni a szegediek elől?

A kommunikáció mellett hasonló falakba ütköztünk akkor is, amikor

megpróbáltuk megismerni a közérdekű adatokat az önkormányzatnál. Ott a járványra hivatkozva addig-addig csavarták a kérelmünket, míg több százezer forintért voltak csak hajlandóak kiadni a kért adatokat. Bár lapunk fizetett, az adatokat egyelőre nem kaptuk meg!

https://szegedma.hu/2021/04/mit-titkol-botka-laszlo-szazezreket-kernek-a-kozerdeku-adatokert-szegeden

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.