Politika

Szabó Bálint: Botka milliós kárt csinált, most vissza kell fizetni a pénzt

Szabó Bálint: Botka milliós kárt csinált, most vissza kell fizetni a pénzt

2021. május 10., hétfő
Szabó Bálint: Botka milliós kárt csinált, most vissza kell fizetni a pénzt

A képviselő arra fogja kérni a Főügyészséget, hogy a nyomozást a Cserepes sori piac elmúlt 5 évének tevékenysége és bezárása kapcsán indítsa el. Ha pedig szerdán a polgármester aláírja a közgyűlési határozatot, akkor nem ismeretlen tettest jelent fel Szabó, hanem kiterjeszti azt Botka Lászlóra.

Az elmúlt 30 évben zavartalanul működött a piac és nagyságrendileg 100-150 millió forintot termelt, és 10-15%-os nyereséget jelentetett Szegednek.

Botkának ezt a céget sikerült tavaly tönkretennie.

Szabó birtokába jutott a piacot fenntartó cég és az önkormányzat határozata, melyet a képviselő beismerő vallomásnak tekint. A Pénzügyi- és Vagyongazdálkodási Bizottság készült előterjesztésben szó szerint szerepel a piac bezárásának oka, ami a járvány és az azzal kapcsolatos intézkedések.

Mint ismeretes, Botka tavaly március 24. és május 15. között zárva tartotta a piacot, ebben az időszakban pedig a vállalkozók és bérlők mentesültek a bérleti díjak kifizetése alól. Az újranyitás utáni korlátozások miatt a piac viszont csökkentett bevétellel működött tovább. A bérleti költségek ezzel szemben tovább emelkedtek, tíz milliós veszteséget termelve ezzel. Botka szerint a kiadásokat nem lehetett csökkenteni. Szabó szerint ez nem igaz.

Az előterjesztésben az is szerepel, hogy az önkormányzatnak és a piacot üzemeltető cégnek vissza kell fizetnie az Uniós támogatást, kamatostul. Mindezt június 30-ig.

Vagyis a piac le nem bontható részét Botkáék visszafizettetik, miközben - pályázati kiírások nélkül - már elkezdték bontani.

A polgármester új ügyvezető megbízását is javasolja, mivel Rácz Attila után Vőneki Edit is távozik a pozíciótól. A javaslat szerint pedig Rácz Attila korábbi "titkárnője" - ahogy Szabó fogalmazott, Kiss Katalin váltaná.

Megkerestük Tápai Péter fideszes képviselőt, a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság elnökét, valamint az Önkormányzatot is, hogy kommentálják a képviselő nyilatkozatát. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.