Szegedi idill: a Mars tér egyik elhagyatott üzlete előtt vert tábort egy hajléktalan

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A napfény városának kapuja egyre riasztóbb képet mutat a Szegedre érkezőknek. Beszédes fotót küldött szerkesztőségünknek egyik olvasónk: a fényképen a Mars téri üzletsor egyik üresen álló kirakta előtt feküdt alkoholmámorban egy fedél nélküli. Félő, hogy a tavasz közeledtével újra állandósulni fog a jelenség Szeged legforgalmasabb közlekedési csomópontjain.

Jönnek?

Balázs kedden reggel munkába menet készítette az alábbi fotót, amin az látható, amint a Széchenyi tér egyik padján kuporodik egy fedél nélküli.

– Lehet, hogy a tavasz közeledtével ismét ellepik a belvárost a hajléktalanok? – tette fel költői kérdését olvasónk.

Aggodalma nem alaptalan, hiszen évek óta megfigyelhető jelenség, hogy a jó idő beköszöntével lépten-nyomon koldusok és fedél nélküliek lepik el a szegedi belvárost, de az utóbbi években agresszív drogosok is társultak hozzájuk.

Ezen a héten a télies idő ellenére úgy tűnt, hogy a Dugonics téren már munkába állt a koldusmaffia, ráadásul a Kárász utcán is egyre gyakrabban lehet alamizsnáért kuncsorgó hajléktalanokkal találkozni, akiktől aztán elveszik az összegyűjtött pénzt.

– Van az az illető, aki mindig bottal jár és folyton azt szajkózza, hogy nagyon éhes. Múltkor láttam a Klauzál térnél, amint átadott egy marék aprót egy nagydarab hiperpigmentált úrnak. Súlyos gondok ezek, mégsem vesz róla tudomást a városvezetés – osztotta meg észrevételét Erika.

Mars téri idill

Egy neve elhallgatását kérő olvasónk azon a napon találkozott ugyanazzal a fedél nélkülivel, akivel Balázs, de ekkora már áttette székhelyét a Mars téri üzletsorra.

–Erről akár képeslapot is lehetne készíteni, Szeged valódi arca címmel. Üres, elhagyatott üzlet, előtte egy szesztől bűzlő hajléktalan. Ez a mi városunk! – fűzte hozzá fényképéhez az olvasó.

A Mars térrel kapcsolatban többször is megírtuk már, hogy ráférne egy alapos fertőtlenítés, ugyanis a Kárász utcához hasonlóan itt is rendre rejtélyes vizelet- és hányásfoltok ékesítik a járdát. Emellett sokan szétszórják a szemetüket, egyik alkalommal például egy zsáknyi ruha hevert szanaszét a hamburgeres mögött. Arra is volt már precedens, hogy egy anyuka fényes nappal végeztette nagy dolgát gyermekével a tér ugyanazon pontján.

Legutóbb pedig az üzletsornál próbálta átverni a buszra várakozókat az egyik legismertebb szegedi szélhámos, aki olykor tolókocsival, olykor anélkül kunyerál az emberektől.

A probléma súlyosságát fokozza, hogy Szeged egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjáról van szó, amely bizonyos szempontból a város kapuja is, hiszen aki távolsági busszal érkezik, az ezt látja először a napfény városából.

Nem használják az ellátót

Néhány héttel ezelőtt a hajléktalanellátó egységvezetőjétől megtudtuk, a szegedi éjjeli menedékhelyeken bőven van még férőhely, de sok esetben maguk a fedél nélküliek nem akarnak élni a szálló nyújtotta lehetőségekkel.

Előző sztori

Kérdezzen Ön is Orbán Viktortól és a kormánytól!

Következő sztori

Gázmérgezés gyanújával szállítottak kórházba két makói lakost