Közélet

Félházzal üzemelnek a hajléktalanszállók – sok fedél nélküli inkább az utcát választja

Félházzal üzemelnek a hajléktalanszállók – sok fedél nélküli inkább az utcát választja

2020. január 15., szerda
Félházzal üzemelnek a hajléktalanszállók – sok fedél nélküli inkább az utcát választja
Múlt héten megírtuk, hogy téliesítette „otthonát” az a hajléktalan, amelyik hónapok óta a Bécsi körút és a Petőfi Sándor sugárút kereszteződésében éli mindennapjait. A hajléktalanellátó egységvezetőjétől megtudtuk, a szegedi éjjeli menedékhelyeken bőven van még férőhely, de sok esetben maguk a fedél nélküliek nem akarnak élni a szálló nyújtotta lehetőségekkel.

– A Moszkvai körúti és a Bajai úti szállóink kihasználtsága körülbelül ötvenszázalékos, de amennyiben megtelne a szálló, tudunk pótágyakat és matracokat biztosítani – mondta lapunk megkeresésére Vasúth Andrea, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény Hajléktalanokat Ellátó egységvezetője. Hozzátette, a nappali melegedőben a megszokottnál nagyobb a forgalom, amióta beköszöntött a hideg. – Egy jogszabály-módosításnak köszönhetően a nappali melegedő a népkonyhával együtt hosszabbított nyitvatartással, reggel 8-tól este 6-ig várja a nehéz sorsú embereket az Algyői úton – hívta fel a figyelmet a szakember.

Megtudtuk, hogy az éjjeli menedékeken évről évre szinte ugyanannyi ellátott van, Szegeden nincsen kiugróan magas létszám, ugyanakkor az átmeneti szállókra csak várólistákról lehet bekerülni. – Az átmeneti szállóinkon – ahol 24 órán keresztül bent lehet tartózkodni – egész évben telt ház van, ráadásul oda várólistákról lehet bekerülni. Fontos tudni, hogy ez fizetős szolgáltatás, ahol egyéni esetkezelést és magasabb szintű ellátást tudunk biztosítani. Ezzel szemben az éjjeli menedék csak este 6 órától reggel 8-ig tart nyitva, ott alapszintű ellátásban részesülnek a rászorulók. Ezeken a menedékeken a létszám szinte évről évre állandó – fogalmazott az egységvezető. Hangsúlyozta, nem lehet kényszeríteni az utcán élőket, arra, hogy használják a menedékhelyeket. Sok esetben előfordul, hogy az utcai szolgálat kimegy, megpróbálja jobb belátásra bírni a hajléktalanokat, de ha nincs meg bennük az elhatározás, akkor nem tudnak segíteni rajtuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.