Közélet

Jogerős: nem híresztelt valótlanságot a Délmagyar Ujhelyiről

Jogerős: nem híresztelt valótlanságot a Délmagyar Ujhelyiről

2019. augusztus 3., szombat
Jogerős: nem híresztelt valótlanságot a Délmagyar Ujhelyiről

Helyreigazítás

A Délmagyar alapján valótlanságokat híreszteltünk a dr. Ujhelyi István által kezdeményezett sajtóperrel kapcsolatban.A 2019. augusztus 3. napján megjelent „ Jogerős: nem híresztelt valótlanságot a Délmagyar Ujhelyiről” című cikkünkben a Délmagyar alapján valótlanul híreszteltük, hogy a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Délmagyarország nem híresztelt valótlanságot Ujhelyi István szocialista politikusról. Valótlanul híreszteltük, hogy a sajtóper folyamán a Szeviép ügy másik vádlottja, Pistrui László megerősítette Baranyi állítását. Ezzel szemben a valóság az, hogy mind a delmagyar.hu szerkesztősége, mind pedig szerkesztőségünk jogerősen elvesztette az Ujhelyi István által a Baranyi Sándor volt Szeviép vezérigazgatóval készített interjúval kapcsolatos cikkek miatt kezdeményezett sajtópereket; a delmagyar.hu szerkesztősége 2019. augusztus 3. napján tette közzé a Szegedi Ítélőtábla által érdemben helybenhagyott helyreigazítást.

A Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Délmagyarország nem híresztelt valótlanságot Ujhelyi István szocialista politikusról – számolt be a lap. A megyei napilap annyiban viszont tévedett, hogy nem Szőregre, nem is Debrecenbe, hanem Badacsonytomajra mehetett a Szeviép pénze.

„Dr. Ujhelyi Istvánról valótlanságokat híreszteltünk a delmagyar.hu sajtótermékben Baranyi Sándor alapján." Ez az a mondat, amelyet a Szegedi Ítélőtábla jogerős döntése szerint a delmagyar.hu-nak nem kell közzétennie. Mégis megtették, mert a bíróság ítélete alapján vélelmezhető, hogy ez a mondat nem állta ki a próbát. Azaz a jog útvesztőjéből a hétköznapi értelmezésre kanyarodva: a delmagyar.hu nem híresztelt valótlanságokat Ujhelyi Istvánról.

Fotó: Magyar Hírlap

Egy hónapok óta tartó tárgyalássorozat végére tett most pontot a táblabíróság ezzel az ítéletével. Ujhelyi Istvánról, a szőregi házáról, valamint a Szeviéphez fűződő viszonyáról korábban több cikket is írt a lap, ami persze nem tetszett a szocialista politikusnak. A Délmagyarnak nyilatkozott először az építőipari vállalat korábbi vezére, akit a Szegedi Járásbíróság hat év börtönbüntetésre ítélt. Baranyi Sándor több

erős állítást

is megfogalmazott a két hosszú

interjúban

. Baranyi akkor elmondta, hogy a szocialista képviselő több pályázaton is segített nekik, másrészt az ő segítségével kerültek be a Tisza M43-konzorciumba egy spanyol multicég alá. Részleteket azonban nem árult el arról, így nem sikerült megtudni, hogy Ujhelyi István kérte-e a házfelújítást, vagy ők ajánlották fel neki. Azt azonban elmondta, hogy egy közvetítő cégen keresztül finanszírozták a felújítást. A szocialista politikus perre vitte a dolgot, és a Szegedi Törvényszék első fokon helyreigazításra kötelezte a delmagyar.hu-t, azaz a Délmagyarország weboldalát. Az ítélőtábla azonban másodfokon megváltoztatta az ítéletet oly módon, hogy az Ujhelyi által eredetileg megjelentetésre követelt helyreigazítás négy mondatából a legfontosabbat, a Délmagyarország fellebbezésének igazat adva, kihúzta. A megmaradt három mondatban egy közös részlet van, ez pedig a szőregi ház. Ez tehát azt sejteti, hogy Baranyi Sándor kijelentései a szőregi ház említésén kívül igazak lehetnek. Csak a szőregi ház nem. Ezt látszik alátámasztani a sajtóper folyamán a Szeviép-ügy másik vádlottjának tett vallomása, hiszen Pistrui László megerősítette Baranyi állítását, és pontosította is azt. A pénz felhasználása szerinte nem a szőregi háznál, és még csak nem is az eredetileg tervezett helyen, Ujhelyi István azóta elhunyt édesapjának debreceni telkén, hanem Ujhelyiék badacsonytomaji nyaralójában valósult meg. Úgy tűnik, hogy Baranyi Sándor és a vele készült interjút közlő delmagyar.hu csak a címet tévesztette el, a lényeget nem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.