Közélet

Kaotikus a szúnyoghelyzet Szegeden - összefoglaltuk a legfontosabbakat

Kaotikus a szúnyoghelyzet Szegeden - összefoglaltuk a legfontosabbakat

2019. június 21., péntek
Kaotikus a szúnyoghelyzet Szegeden - összefoglaltuk a legfontosabbakat

Ellentmondó infromációk keringenek a szegedi szúnyogirtással kapcsolatban, és az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az önkormányzat nem hajlandó tájékoztatni a helyi lakosokat az elért eredményekről és a várható intézkedésekről. Most megpróbáljuk összefoglalni - rendelkezésre álló információk alapján -, hogy eddig mi történt és mi várható a következőkben.

Későn kezdték az irtást

Már június első napjaiban is tarthatatlan volt a helyzet Szegeden, már akkor is söpörni lehetett magunkról a vérszívókat, és az egész város vakarta csípéseit. A feladatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi, ők döntik el azt is, hogy hol, mikor, milyen módszerrel végzik a vérszívók gyérítését. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a helyi önkormányzatok is elrendelhetnek szúnyogirtást, ha azt saját forrásból biztosítani tudják. Ugyan az irtások országszerte április 30-án kezdődtek,

az első gyérítésre Szegeden csak június 11-én került sor

, akkor 3700 hektáron végeztek légi permetezést.

Az önkormányzaton nevetnek a szúnyogok

A szegedi önkormányzat bármikor megtehette volna, hogy saját hatáskörben elrendel szúnyogirtás, ezt mégsem tette egészen június közepéig, amikor bejelentették, 40 millió forintot biztosítanak a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nek szúnyogirtásra, amely június 15-ére, szombatra és június 16-án, vasárnapra Szeged egész területére

meg is rendelte a légi irtást

.

A szándék az önkormányzat részéről üdvözlendő, a probléma csak az, hogy

a lehető legrosszabbkor határozták el magukat

, ugyanis arra a hétvégére a katasztrófadvédelem országszerte átmenetileg, a hőségriasztás végéig a légi szúnyogirtás

szüneteltetését rendelte el

, mert a rendkívüli melegben a rovarok a szokásosnál tovább rejtőznek el a növényzet között és később élénkülnek fel, így a gyépítés hatásfoka is jelentősen csökkene.

Csak, hogy világos legyen, még egyszer: a szegedi önkormányzat egész évben nem lépett fel a szúnyogok ellen, megvárta, amíg a légi irtás szinte hatástalanná válik, és ekkor kezdett el 40 millió forintot a levegőbe permetezni.

Nem tájékoztatnak

Portálunk többször is kérdéseket küldött a szegedi önkormányzatnak a szúnyogirtással kapcsolatban, de egyik levelünkre sem válaszoltak, így egyelőre az sem biztos, hogy június 15-én és 16-án elvégezték az irtást. (Erről csak előzetesen adtak ki tájékoztatást, utólagosan nem.) Pedig mi pont arra voltunk kíváncsiak, hogy elvégezték-e a megjelölt időpontban a gyérítést, és az milyen eredménnyel zárult. Azt is megkérdeztük, hogy ha már egész évben nem tettek semmi az ügyben, miért pont akkor határozták el magukat a saját körben elrendelt gyérítésre, amikor a katasztrófavédelem átmeneti felfüggesztette a beavatkozásokat.

A katasztrófavédelemre mutogatnak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérdésünkre megerősítette, hogy "az önkormányzatok saját költségük terhére a katasztrófavédelem által irányított központi programtól függetlenül önállóan is végeztethetnek szúnyoggyérítést." Az önkormányzat - a szeged.hu-n megjelent cikkekben - többször is a katasztrófavédelemet jelölte meg mint a feladatért felelős szervet, amikor szóba került a kaotikus szegedi szúnyoghelyzet.

Azt is meg szerettük volna tudni, hogy ha az önkormányzat is intézkedhet, akkor ahelyett, hogy léptek volna, miért mutogattak inkább a katasztrófavédelemre, de sajnos ez a kérdésünk is megválaszolatlan maradt.

Egy szavazáson Olvasóink 71 százaléka gondolta úgy, hogy az önkormányzatnak haramabb kellett volna elrendelni a szúnyogirtást.

Maszatolnak

A szeged.hu oldalon több cikk is megjelent a szúnyogok gyérítésével kapcsolatban, de a lényegi kérdések, hogy ki, mikor, hol, mennyiért és milyen hatékonysággal végzi ezt a munkát, kimaradt belőle, helyette csak elmaszatolták a kérdést. Olyan általánosságokat írtak, hogy 21 ponton mérik a csípésszámot a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei, akik tíz éve végeznek biológiai gyérítést minden szúnyogszezon előtt, arról viszont egy sort sem közöltek, hogy a Szegeden élők mire számíthatnak, az önkormányzat mit kíván tenni a kaotikus szúnyoghelyzet felszámolása érdekében.

Mi várható?

Mivel a gyérítések területe és gyakorisága a

szúnyogok

számától függ, pontosan csak egy-másfél héttel lehet előre meghatározni, hogy mikor, hol, és hány hektáron permeteznek a következő héten - ezt már a katasztrófavédelem közölte a szegedma.hu-val. A szúnyoggyérítés helyszíne mindig attól függ, hogy az ország mely területén a legnagyobb szúnyogártalom, ezt pedig a rovarszakértői vizsgálatok határozzák meg. A jó helyismerettel rendelkező rovarszakértők országszerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját.

A katasztrófavédelem hetente készít intézkedési tervet, de Szegedjúnius 23-áig nem szerepel a táblázatban, amelyet hétfőnként frissítenek.

Indoklásuk szerint azért, mert máshol még súlyosabb a helyzet. Így az biztosan kijelenthető, hogy ha az önkormányzat nem rendel el saját hatáskörben irtást, akkor jövő hétfőig biztosan változatlan marad a helyzet városunkban.

A Kormányinfón és a közgyűlésen is téma volt

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón arról tájékoztatott, hogy a kormány plusz forrásokat biztosít szúnyogirtásra, miután a szúnyoginvázió mértéke sok településen aggasztó. A következő hetekben minden eddiginél több szúnyogirtás lesz - mondta. A kérdés a pénteki közgyűlésen is felvetődött. Botka László egyetértett azzal, hogy a helyzet tarthatatlan. A polgármester közölte, a 40 millió forint jelentős része biológiai szúnyogirtásra megy, a városban több mint négyszáz vízfelület van. Hozzátette: a jövőben is fognak rendelni szúnyogirtást, ha erre szükség lesz. Azt nem árulta el, hogy mikor fog ez megtörténni.

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program idén április 30-án kezdődött. Első lépésként biológiai módszerrel csökkentették a szakemberek a szúnyoglárvák számát. A biológiai módszer kevésbé látványos, mint a kifejlett szúnyogok permetezése, de megfelelő körülmények között jelentősen csökkenti a rovarok utánpótlását. Az eljárás során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a természetben is előforduló talajlakó baktérium egy olyan méreganyagot termel, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. Ezt a készítményt a szúnyogok tenyészőhelyein kell a vízbe juttatni és rövidesen elpusztítja a vízben fejlődő lárvákat. A módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható. A biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez minden olyan esetben, amikor ezt a helyszín és az időjárási viszonyok, illetve az évszak lehetővé teszi, azonban erre nincs mindig lehetőség. A folyók áradása, vagy egy esőzés után milliószámra keletkeznek pocsolyák olyan területeken, amelyek nem közelíthetőek meg. Mindezeken túl a szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. Nem lehetséges tehát kizárólag biológiai eljárással védekezni a szúnyogok ellen, mivel lehetetlen felkutatni és kezelni minden egyes pocsolyát, kerti vízzel teli hordót, lavórt, kaspót, vagy vödröt. A kifejlett szúnyogok ellen egy vegyszert, egy deltametrin hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi vagy légi úton. Számos otthoni rovarirtó spray hatóanyaga is a deltametrin. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre teljesen ártalmatlan, az csak többezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást. Nagyon kis mennyiségben juttatják ki, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 grammot, és kizárólag lakott területen. A szúnyogokon kívül csupán olyan érzékenyebb rovarok pusztulhatnak el, mint a repülő levéltetvek, vagy a muslicák, a rovarevő madarak fő táplálékát jelentő bogarak és legyek tömeges pusztulásától tehát nem kell tartani. Az irtószert csak a települések belterületén permetezik, az a szabadban néhány órán belül lebomlik. Az irtószer veszélyes lehet a méhekre, de a földi permetezések a késő esti, éjszakai órákban vannak, a légi pedig közvetlen naplemente előtt. Ilyenkor a méhek már nem aktívak. Minden esetben tájékoztatják a méhészeket a gyérítés pontos helyéről és idejéről.

       

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.