Jövő héten kezdik permetezni a szúnyogokat Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április végén megkezdődött az országos szúnyoggyérítési program, Szegeden azonban nem igazán lehet érezni ennek a hatását. Sokan panaszkodnak, hogy az esős időjárás miatt megnövekedett vérszívók száma, mégsem irtják őket kellő intenzitással. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, ha az időjárás lehetővé teszi, Szegeden június 11-én fognak repülőről permetezni 3700 hektáron.

Az elmúlt napokban több olvasónk is arra panaszkodott, hogy megnőtt a szúnyogok száma a városban, és ez megnehezíti a mindennapokat. Ágnes szerint Felsővároson a legkritikusabb a helyzet.

– Igazán írhatnának már egy cikket arról, hogy Felsővároson minden nyáron majd meglehet pusztulni a szúnyoginváziótól. Valószínűleg a Tisza közelsége vonzza ide a vérszívó rovarokat, erre az esőzés rátesz még egy lapáttal. A városvezetés igazán tehetne ez ellen valamit

– panaszkodott a 43 esztendős Ágnes.

Aludni is nehéz

Sokan vannak, akiket elsősorban a szúnyogok zümmögése zavar. Ezt a tábort erősíti Béla is, akit saját bevallása szerint ez sokkal jobban irritál, mint a csípés utáni viszkető érzés.

– Engem nem zavar, ha megcsípnek a szúnyogok, az sokkal jobban irritál, hogy nem tudok éjszakánként aludni, mert folyton a fülembe zümmögnek. Nem bírom rendesen kipihenni magam, már a munkahelyemen is szóvá tették, hogy dekoncentrált vagyok a kialvatlanság miatt. Kíváncsian várom, hogy mikor kezdik el permetezni a szúnyogokat

– mondta keserűen Béla.

A Katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogyha a szúnyogok száma elér egy szintet, a település automatikusan bekerül a központi szúnyoggyérítési programba. Ha az emberek úgy érzik, hogy sok a lakókörnyezetükben a szúnyog, semmi más teendőjük nincs, mint jelezni ezt az önkormányzat fele. Az önkormányzat jelez a katasztrófavédelemnek, a rovarszakértők pedig megvizsgálják a bejelentés valóságtartalmát. Ha valóban sok a szúnyog, a kivitelezés kiterjed a szóban forgó településre is. Ha az önkormányzat nem szeretne élni a központi szúnyoggyérítés lehetőségével, semmi más teendője nincs, mint jelezni ezt a katasztrófavédelem felé.

Biológiailag már ritkítanak, jövő héttől permeteznek is

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Csongrád megyében május 29-én a Tisza mentén biológiai módszerrel léptek fel a lárvák ellen, csökkentve ezzel a szúnyogok utánpótlását összesen 350 hektárnyi vízfelületen.

A tervek szerint a jövő héten Csongrád megyében mintegy 20 ezer hektáron fognak permetezni légi és földi úton. Ha az időjárás lehetővé teszi, Szegeden június 11-én fognak repülőről permetezni 3700 hektáron

.

(Kiemelt képünk archív)

Előző sztori

Komoly bűncselekmény történhetett Szegeden: bűnügyi helyszínelők dolgoznak a Mátyás tér közelében

Következő sztori

Mozgalmas és sikeres évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

Legutóbbi hasonló cikkek