Közélet

A lehető legrosszabbkor költ a szegedi önkormányzat 40 milliót szúnyogirtásra

A lehető legrosszabbkor költ a szegedi önkormányzat 40 milliót szúnyogirtásra

2019. június 15., szombat
A lehető legrosszabbkor költ a szegedi önkormányzat 40 milliót szúnyogirtásra

Üdvözlendő, hogy a szegedi önkormányzat végre észrevette, hogy tarthatatlan a szúnyoghelyzet a városban, de az meg érthetetlen, hogy miért a lehető legrosszabb időben rendelték el a 40 millió forint értékű légi permetezést. Nevetnek a szúnyogok Szegeden!

Rengeteg a szúnyog Szegeden, ezt mindenki a saját bőrén tapasztalhatja. Az irtást minden bizonnyal hamarabb is el lehetett volna kezdeni, mint ahogy az megtörtént,

június 11-én

. A feladatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi, ők döntik el azt is, hogy hol, mikor, milyen módszerrel végzik a vérszívók gyérítését. Ez persze nem zárja ki azt, hogy a helyi önkormányzatok is elrendelhetnek szúnyogirtást, ha azt saját forrásból biztosítani tudják.

Szegeden az önkormányzat egészen mostanáig nem lépett, pedig megtehette volna. Most azonban mintha a legrosszabbkor szálltak volna be a küzdelembe. Történt ugyanis, hogy pénteken a katasztrófadvédelem

bejelentette

, hogy országszerte átmenetileg, a hőségriasztás végéig szüneteltetik a légi szúnyogirtást, mert a rendkívüli melegben a rovarok a szokásosnál tovább rejtőznek el a növényzet között és később élénkülnek fel, így a gyépítés hatásfoka is jelentősen csökkene. Erre mi történik Szegeden pont ugyanazon a napon? Az önkormányzat saját forrásból

40 millió forintot

biztosít a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nek szúnyogirtásra, amely szombatra és vasárnapra Szeged egész területére meg is rendelte a légi irtást.

Csak, hogy világos legyen, még egyszer: a szegedi önkormányzat egész évben nem lépett fel a szúnyogok ellen, megvárta, amíg a légi irtás szinte hatástalanná válik, és ekkor kezdett el 40 millió forintot a levegőbe permetezni.

A szándék az önkormányzat részéről üdvözlendő, a probléma csak az, hogy a lehető legrosszabbkor határozták el magukat. Szegeden jelenleg az óránkénti csípésszám eléri a 200-at (!!!) - tudta meg a szegedma.hu az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott szóvivőjétől. Mukics Dániel megerősítette, a katasztrófavédelem azért szünetelteti a légi szúnyogirtást, mert annak hatásfoka ekkora hőségben elenyésző. Hozátette, nem teljesen hatástalan ilyenkor a gyérítés, de annak érdekében, hogy a populációra gyakorolt hatás a legmagasabb fokú legyen, érdemes várni az enyhébb napokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.