Politika

Csütörtökön ítélet születhet a szegedi parkolóbotrányban

Csütörtökön ítélet születhet a szegedi parkolóbotrányban

2019. május 29., szerda
Csütörtökön ítélet születhet a szegedi parkolóbotrányban

Csütörtökön megkezdődik másodfokon a Gyulai Törvényszéken a szegedi parkolóper, amelyben Botka László embereit vádolják hűtlen kezeléssel. Első fokon elítélték a címzetes főjegyzőt, az alpolgármestert és a kabinetvezetőt is.

Mint ismert

, tavaly októberben első fokon felbujtóként, hűtlen kezelésért elítélte a Gyulai Törvényszék Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert, valamint a Polgármesteri Kabinet vezetőjét, Kalmár Gábort. A legtöbbet utóbbi kapta, akire tíz hónap börtönbüntetést szabtak ki. Mózes Ervin nyolc, Solymos László hat hónapot kapott. Az ítéleteket egy évre felfüggesztette a bíróság. A vádlottak nem fogadták el az ítéletet és fellebbeztek, így csütörtökön, több mint fél évet követően másodfokon folytatódik a per a Gyulai Törvényszéken.

A parkolóbérletek körül kirobbant botránynak külön pikantériája, hogy a fent említett első fokon elítéltek közül ketten már távoztak Botka László mellől. Mózes Ervin címzetes főjegyzőfebruárban nyugdíjba vonult, Solymos László pedig május 23-án mondott le.Kalmár Gábor továbbra is kabinetvezető a szegedi szocialista polgármester mellett.

A Gyulai Törvényszék közleményében emlékeztet, az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője 2003. és 2010. között az I. r., ezt követően a II. r. vádlott volt. A Kft. parkolási üzletágának vezetője 2003-tól a III. r. vádlott volt. A IV. r. vádlott az önkormányzat címzetes főjegyzője, az V. r. vádlott az alpolgármester, míg a VI. r. vádlott a Polgármesteri Kabinet alkalmazottja volt. "A kft. üzemeltette az önkormányzat tulajdonában lévő parkolóhelyeket. A parkolási díjakból származó bevétel az önkormányzatot illette, de a bevételeket a kft. szedte be és számolta el. Az önkormányzatnál évente vezetői értekezleten döntöttek arról, hogy kik részesüljenek ingyenesen éves parkolóbérletben. A jogosultak listáját a főjegyző és az alpolgármester írta alá, majd a VI. r. vádlott – a főjegyző utasítására – eljuttatta a parkolási üzletág vezetője részére. Az ügyvezetők felhívták az üzletág vezetőjét a parkolóbérletek kiadására, aki a bérleteket eljuttatta a VI. vádlottnak. Majd a listán szereplő személyek ingyenesen átvették azokat. A társaság az érintett időszakban összesen 307 darab bérletet adott ki felhatalmazás nélkül ingyenesen.

E magatartásukkal a vádlottak 2008. és 2012. között körülbelül 40 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzatnak

" - olvasható agyulaitorvenyszek.birosag.hu-n. A szegedma.hu által megkeresett jogi szakértő szerint az ügyet nem befolyásolja, hogy közben a vádlottak közül ketten már nem töltik be korábbi tisztségüket. Enyhítő körülmény és a vádlottak javára értékelhető, a büntetés során figyelembe vehető ténylegfeljebb az lenne, habeismerték volna a bűncselekmény elkövetését, illetve ha megtérítettek volna a 40 milliós okozott kárból. Tápai Péter Fidesz-alelnök egy közelmúltban tartott sajtótájékoztatón

arról beszélt

,szerinte összefüggés lehet a parkolóbérletek ügyében folyó per másodfokú eljárásának kezdete és Botka bizalmasainak egymás után bekövetkező, gyors távozása között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.