Közélet

Öt éve mért utoljára ólomtartalmat a Szegedi Vízmű

Öt éve mért utoljára ólomtartalmat a Szegedi Vízmű

2019. április 26., péntek
Öt éve mért utoljára ólomtartalmat a Szegedi Vízmű

Már egy ideje tudni lehetett, hogy két szegedi általános iskolában is az ólomból a megengedett határérték többszörösét mutatták ki az ivóvízben. A vízfogyasztás tilalmának elrendelésével azért kellett egészen csütörtökig várni, mert az akkreditált laboratóriumban elvégzett vizsgálatok eredményei akkor készültek el. Közben az is kiderült, a megyeszékhelyen öt éve nem mérte az ivóvíz ólomtartalmát a Szegedi Vízmű Zrt.

A szegedma.hu elsőként írta meg

, hogy két szegedi intézményben, a Rókusi Általános Iskolában és a Zrínyi Ilona Általános Iskolában is megtiltották az ivóvíz fogyasztását a magas ólomtartalom miatt. A szennyezettségetakkreditált laboratórium is megerősítette. Ez utóbbi információ azért nagyon fontos, mert a hivatalos szervek csak akkreditált laboratóriumban bevizsgált minta eredményének alapján rendelhetnek el intézkedéseket.

A két érintett intézményben már korábban is tudtak az ivóvíz magas ólomtartalmáról,

egész egyszerűen azért, mert ők magunk, önként küldtek mintát az Országos Közegészségügyi Intézet

felhívására

, majd kapták meg a lesújtó eredményt, amely azonban csak egy tájékoztatás volt, és nem akkreditált laboratórium által kiadott vélemény.

A Rókusi Általános Iskola (fotó: Kovács Ferenc)

A két intézmény az eredmény ismeretében haladéktalanul értesítette a Szegedi Tankerületi Központot és a Csongrád Megyei Kormányhivatalt. Utóbbi tehát azért várt egészen csütörtökig az ivóvízfogyasztás tilalmának elrendelésével, mert az általuk elvégzett mintavétel elemzése akkor fejeződött be, és akkor lehetett egyértelműen– akkreditált laboratóriumban végzett elemzések alapján– kijelenteni, hogy az ivóvízben jóval a határérték feletti az ólomtartalom.

Mossa kezeit a Szegedi Vízmű

Az ügyben megszólalt aSzegedi Vízmű Zrt. is, amely közleményben jelezte, az általuk üzemeltetett ivóvízhálózatban, „afelhasználási helyeken lévő bekötési vízmérőkig” a megadott határéték alatt marad az ólomtartalom. „A víz-bekötővezeték (a közterület felől a bekötési vízmérőig tartó szakasz) szükség szerinti cseréje a víziközmű szolgáltatók feladata volt, melynek a Szegedi Vízmű Zrt. – az országban üzemeltető víziközmű szolgáltatókhoz hasonlóan – is eleget tett. 2013 és 2014 során összesen közel 400 darab ólomból készült vízbekötés cseréjét végeztük el” – közölték, hozzátéve, hogy

utoljára öt éve végeztek méréseket Szegeden.

„Szakembereink elvégezték a vízbekötések ellenőrzését azokon a felhasználási helyeken, ahol feltételezhető volt az ólom használata, valamint a város területén lévő óvodákban is ellenőriztük az ivóvíz ólomtartalmát, a mérések szerint, 2014-ben az ólomtartalom minden általunk vizsgált intézményben határérték alatti volt, annak mintegy tizede”– írják.

Víz folyik egy szegedi csapból. Vajon iható?

A Szegedi Vízmű Zrt. tájékoztatása alapjána házon belüli vezetékek az ingatlantulajdonosok tulajdonában vannak, cseréjük a felhasználók, intézmények esetén az üzemeltetők felelősségi körébe tartozik.

Bárki számára ingyenes a vízvizsgálat

Az 1970 után épült épületekbe, így például a panelházakba már nem építettek be ólomcsöveket, de belvárosi épületeknél – ha nem újították fel a belső vezetékeket – még ma is előfordulhatnak veszélyes hálózati elemek.

Vízminta bevizsgálását bárki kezdeményezheti

, nemcsakintézmények, hanem magánszemélyek is, és a vizsgálat ráadásul ingyenes.

(A szegedma.hu többrészes cikksorozatban foglalkozott a szegedi ivóvíz minőségével, cikkeink itt, itt, itt és itt érhetők el.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.