Közélet

Bátyai és Szabó a porondon: baloldali programbemutatót tartottak Szegeden

Bátyai és Szabó a porondon: baloldali programbemutatót tartottak Szegeden

2013. december 9., hétfő
Bátyai és Szabó a porondon: baloldali programbemutatót tartottak Szegeden
batyai_edina_szabo_sandor01_gs

A gazdaság, a kultúra és az oktatás területén az MSZP és az Együtt-PM programját ismertette az Összefogás Szegedért Egyesület irodájában Bátyai Edina és Szabó Sándor. Utóbbi jelölthöz a szociálpolitika áll legközelebb, míg az Együtt-PM jelöltjét az emberek érdeklik a legjobban.

Október elején jelentették be, hogy közösen készül a 2014-es választásokra az MSZP és a Bajnai-féle Együtt-PM. Szeged 1-es körzetében

Szabó Sándor

helyi polgármesteri kabinetfőnököt, míg a 2-esben az Együtt-PM jelöltjeként

Bátyai Edina

indítják. Az Összefogás Szegedért Egyesület irodájában a „Kerek az asztal” című sorozat vendégeként

Tóth Károly

(MSZP) önkormányzati képviselő beszélgetett a két jelölttel a gazdaság, a kultúra és az oktatás témakörét érintve. A beszélgetést moderáló Tóth arra számít, hogy a két párt programja közti különbségekkel próbálják majd megbontani a szövetség közötti egységet.

batyai_edina_szabo_sandor02_gs

Bátyai Edina a jelöltbemutatáson elhangzottakat is megismételte, hogy miután a politika beleszólt az életébe, úgy gondolta, ő maga is bele akar szólni a politikába. Hangsúlyozta, nem revánsot akar a leváltása körüli botrány miatt, akkor a bíróságra ment volna annak idején, s nem a 2014-es választásokon indulna. Kifejtette, őt az emberek érdekli, éljenek a Homokhátságon vagy épp Szeged belvárosában. Az MSZP színeiben magát megmérettető Szabó Sándor pedig arról beszélt, hogy már 1994 óta van kapcsolata a szocialista párttal, illetve annak ifjúsági tagozatával. Kifejtette, a politika azért érdekli, mert a legfontosabb baloldali értéket, az igazságosságot szeretné képviselni. Fontosnak tartaná, hogy ne ellenségeskedjenek emberek amiatt, mert különböző politikai nézeteket vallanak, illetve az is hibás elgondolásnak tartja, hogy a politika sokszor a hatalom megszerzéséről és megtartásáról szól. Hozzátette, egy olyan baloldali kormány tagja szeretne lenni, mely többet ad a rászorulóknak, nem tűri a kirekesztést, és az emberek közötti ellenségeskedés ellen van.

batyai_edina_szabo_sandor03_gs

Először a gazdaság területén tervezett lépésekről szóltak a jelöltek, mellyel kapcsolatban Szabó elmondta, vissza kell állítani a bizalmat, és kiszámítható adórendszerre lesz szükség. Az MSZP több lábon álló gazdasági szerkezetet hozna létre, s tisztességes versenyhelyzetet teremtene, ez szükséges szerinte a gazdaság motorjának beindításához. Az egykulcsos adó bevezetését igazságtalannak tartja az Együtt-PM jelöltje, hiszen a 16 százalékos kulcs a kis jövedelműeknek nem kedvez. Elmondta, országos szinten 50 ezer aláírást gyűjtöttek az egykulcsos adó ellen, s az Együtt-PM tervei szerint a második kulcs 30 százalék körül lenne. Az MSZP álláspontja is hasonló, többkulcsos, sávos adózási rendszert vezetnének be. Szabó közölte, most 500 milliárddal pont azok fizetnek kevesebbet, akik többet keresnek. A béreket terhelő adókat is csökkenteni kell az országgyűlési képviselőjelölt szerint, Bátyai Edina pedig arra emlékeztetett, hogy 50 ezer munkahely szűnt meg amiatt, hogy a cégek nem tudták kigazdálkodni a dolgozók bérét.

batyai_edina_szabo_sandor04_gs

A kulturális élet legnagyobb problémájának azt látja az Együtt-PM jelöltje, hogy e tekintetben is kettészakadt az ország, van baloldali színház és jobboldali kultúra. Bátyai Edina leszögezte, ő annak idején nem kimondottan bal- vagy jobboldali rendezőkkel dolgoztatott, s úgy látja, teret kell adni a fiataloknak, és kulturális menedzserekre kellene bízni a színházak vezetését. Az oktatásra áttérve Szabó Sándor ezt nevezte a mostani kormánypolitika legnagyobb vesztesének. Fontosnak tartaná, hogy politikamentesek legyenek az oktatási intézmények, nagyobb szabadságot kell hagyni a tanárok szabadságát, illetve arról is szólt, hogy a helyi igényekhez kell igazítani a tanterveket. A felsőoktatás területén sincs nagy különbség a két párt programja és elképzelései között, az MSZP első évben ingyenessé tenné mindenkinek a felsőoktatást, megreformálnák az ösztöndíjrendszert, és az államilag támogatott keretszámokat is visszaemelnék a korábbi szintre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.