Botka: „Méltónak tűnünk elődeinkhez” – Csapó Benő lett Szeged díszpolgára + FOTÓK

diszkozgyules31_gs

A Pro Urbe díjat is két művész, Pál Tamás és Simai Mihály kapta meg. A polgármester az oktatásról, a szabad Szegedről beszélt a közönség és a rendezvényről kizárt Cserepes sori kereskedők előtt.

„Van egy szép városunk Szeged, amely lehetne olyan, mint más, hasonló méretű, kultúrájú város. De nem olyan, mert különb, mert ez a város a mi hazánk, s jöjjünk bárhonnan, Szegedre gondolva azt mondjuk: hazamegyünk” – mondta a szegedi polgármester, Botka László. A szép idő lehetővé tette, hogy a díszközgyűlést a szabadban tartsák. Az esemény alatt végig a bejáratnál tüntettek a Cserepes sori kereskedők, akiket nem engedtek be, mert nem a közgyűlés tagjai, így a bent lévő, zömmel széken ülő nyugdíjasokból álló közönség mögött tekintették meg a ceremóniát, hiába lett volna még szék. Tóth Péter, a Jobbik városatyája hiába próbálta átnyújtani Botka Lászlónak több mint 7000 szegedi aláírását a kereskedők mellett, a polgármester azonban nem reagált rá, kicsit akadozott a beszéde, de folytatta. Szabó Bálint ugyan sikerrel bejutott, de folyamatosan két egyenruhás követte minden mozdulatát szorosan a közelében maradva állandóan.

diszkozgyules04_gs

„Nekünk nem kell leckét venni hazaszeretetből, s nem is szeretjük, ha kioktatnak minket, hogyan kell szeretni a hazát” – üzent a kormánynak. Szerinte ritkán dicsekedhetett azzal a szegedi ember, hogy tenyerén hordta volna a sors, de a helyiek mindig tudtak választ adni a kihívásra. Mikor a polgármester arról beszélt 1719. május 21-én kimondták, a város „szabad emberek közössége, mely ezután nemcsak szabadon dönthet saját ügyeiről”, a Cserepes sori kereskedők bekiabálták: „éljen a szabad Szeged”. Később szintén helyeslő tapssal jutalmazták a piacosok, mikor Botka azt kritizálta, hogy felülről beleszólnak a helyi döntésekbe, kényük-kedvük szerint döntenek a nagyok, falakat építenek a „hazugság és megfélemlítés fundamentumán”, s „mert nincs szükségünk olyan hatalomra, amely a jogot és a törvényt a saját képére formálja, a közjavakkal pedig nem gazdálkodik, hanem garázdálkodik”.

Szinte megismételte a tavalyi szavait a beruházásokról, felsorolta a két autópályát, a panelprogramot, a tömegközlekedési nagyprojektet, az ELI-t, s beszélt arról, hogy megtelt az új nagybani piaccal a logisztikai központ (valójában nem része a terület, mert kivásárolták – szerk.). Úgy látja, a világban is népszerű Szeged, „örömmel ünnepelhetünk így, mert méltónak tűnünk elődeinkhez”. Szólt arról is, hogy az ország a magyar ugar felé halad, de ez megváltozhat, mert Szeged lakosaira vár, hogy „példát és jövőt mutatva, egész sokat csalódott magyar hazánknak” vitorlába fogják a változás szeleit.

diszkozgyules10_gs

„Ez a város Klebelsberg, az egyetem alapítása, Szent-Györgyi Albert óta nemcsak az áruszállítás, a közlekedés, hanem az oktatás, a kultúra, a szellem fellegvára is” – vélekedett a polgármester. Az 1367-es első pécsi egyetemalapításra utalva az oktatás szabadságáról beszélt, igaz, pár mondat után a középkori felsőoktatásra vonatkozó dolgokat átértelmezte napjaink közoktatására, mert „ezt a szabadságot fosztogatja módszeresen a kormányzati oktatáspolitika”. Ezért is ismerték el a „tanárok, tanárát”, Csapó Benő professzornak, a neveléstudományok doktorának munkásságát. „Tényekre alapozott oktatáspolitikára lenne szükség mind a köz-, mind felsőoktatásban” – fogalmazott Botka László. „Gazdag és elismert életpályájának minden mozdulata arról szól, hogy hogyan lehetne fejleszteni azt a talán legfontosabb tudományágat, amely a nevelésről, így gyermekeinkről, az ő képességeiknek kibontakoztatásáról, a jövőnkről szól” – a polgármester szerint e körül forgott Csapó Benő élete.

Pro Urbe díjat adományoztak Pál Tamásnak, a Szegedi Nemzeti Színház karnagyának és Simai Mihály költőnek, újságírónak, gyermekregények szerzőjének. Szegedért Emlékérmet vehetett át Nagy Ferenc jogászprofesszor, a büntetőjog kutatója, Sulyok Erzsébet, a Délmagyarország volt főszerkesztője, Szöginé Veczkó Ibolya, a Petőfi Sándor Általános Iskola nyugalmazott igazgatója, Katona Tamás, a ContiTech vezetője és Perovics Zoltán, a Metanoia Artopédia alapítója, színésze. Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért végzett erőfeszítéseit ismerték el Hegyi Péter professzornak, belgyógyásznak és Regina Gensigorának, a ContiTech ügyvezetőjének.

16 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  16. óriáscsecsemő
  2016. május 21., szombat, 09:43
  Válaszolok

  Botka óriásra nőtt ugyan, de emberileg törpe.
  Megcáfolja azt a tételt is hogy csak a kistermetűeknek vannak diktátorhajlamai.

 • '>
  15. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 09:03
  Válaszolok

  13. Cincér
  A tiéd nem lehet, mert az már tényleg kibírhatatlan lenne.

 • '>
  14. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 08:59
  Válaszolok

  5. varosi
  Pedig mennyivel szebb lett volna, ha László Boldizsár helyett mondjuk Tóth Péter énekel operát. Vagy te.

 • '>
  13. Cincér
  2016. május 21., szombat, 07:24
  Válaszolok

  Botka László kezd önmaga paródiája lenni.

 • '>
  12. Barna
  2016. május 21., szombat, 07:22
  Válaszolok

  Gratulálok Peti!

 • '>
  11. NP
  2016. május 20., péntek, 22:33
  Válaszolok

  “…a szabad Szegedről beszélt a közönség és a rendezvényről kizárt Cserepes sori kereskedők előtt.” – ez egyszerűen nem igaz!
  A cserkósokat nem a rendezvényről tiltották ki, hanem a választott képviselőknek fönntartott helyre nem engedték be.
  Nem emlékszem, hogy pld. a vietnámi hölgyet melyik körzetben is választottuk meg?

 • '>
  10. erdélyi
  2016. május 20., péntek, 22:19
  Válaszolok

  Botka és felesége izzadtságszagú szereplése láttán nekem, a Ceaușescu-házaspár jutott eszembe.

 • '>
  9. üllési
  2016. május 20., péntek, 22:18
  Válaszolok

  Ennyire … a szegediek, vagy ennyire… mindent? Szeged az MSZP és Botka polgármester áldozata lett.

 • '>
  8. Szegedi polgár
  2016. május 20., péntek, 21:51
  Válaszolok

  Ilyen duma után, amilyet ismételten, Botka elvtárs eleresztett, nem lehet csodálkozni,hogy a modern városok programja nem érkezik Szegedre. A szegedi vörösöknek nem hiányzik a város fejlesztése, nekik a vörös tanácselnök kell. Úgy legyen!!!

 • '>
  7. HunWar
  2016. május 20., péntek, 21:40
  Válaszolok

  Botka ünnepi beszéde közben a szegediek aláírásait tartalmazó íveket végül Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő vitte oda a pulpitushoz, mivel őt nem lehetett kizárni az ünnepi közgyűlésről.
  Botka keresztülnézett rajta, és pillantást sem vetett az ívekre, de a hangja megremegett az idegességtől. (NOL)

 • '>
  6. Ábel
  2016. május 20., péntek, 21:22
  Válaszolok

  ez több mint ciki polgármester elvtárs. miért erőlteti, ami nem megy?

 • '>
  5. varosi
  2016. május 20., péntek, 21:10
  Válaszolok

  a vörös szegeden jó sok vörös összegyűlt bottkát nézegetni. A sok nyugger, a szoci sulyukmama, a szoci lászlóboldi és persze sajnos sokan sokan. De jó is, hogy szegeden ennyi vörös van. Megérdemeli a város a nyomorúságos sorsát. Csak borfesztivál legyen oszt mindenki boldog.

 • '>
  4. Péterpál
  2016. május 20., péntek, 21:08
  Válaszolok

  Botka Úr, szerintem amellett, hogy ön álmában is hazudik, ébren meg egyre nagyobb hülyeségeket beszél. Nem veszi észre?

 • '>
  3. népi
  2016. május 20., péntek, 21:06
  Válaszolok

  Polgármester elvtárs szar dolog az amikor tudatára ébred a nép, ugye?

 • '>
  2. raj csávó
  2016. május 20., péntek, 21:04
 • '>
  1. nem NP
  2016. május 20., péntek, 20:52
  Válaszolok

  Tűnni a vörös jetinek kellene már a diliházi sleppjével együtt. Igaz Korom elvtárs?