Gyulay Endre püspök Battonya díszpolgára lett

2017. május 29., hétfő · Egy hozzászólás

gyulay_endre

Május utolsó hétvégéjén rendezték meg Battonya idei városnapját. A két nap számos kulturális és társadalmi programja közül kiemelkedett az ünnepi képviselő-testületi ülés, amelyen a városért végzett tevékenységért kitüntetéseket adtak át. Az idei díszpolgári címet a battonyai születésű nyugalmazott megyés püspöknek, Gyulay Endrének ítélte oda a képviselő-testület és adta át a város polgármestere, Marjai János. Tovább »

Egy több mint 200 éves orvosi szakkönyvet fogadott örökbe az új díszpolgár + FOTÓK

2017. május 20., szombat · Hozzászólok

pinter_prof_konyvorokbefogadas014kf

A Pintér Sándor által kiválasztott könyv a gyermek anyaméhen belüli fejlődéséről és a szülésről szól. A kiadvány ritkaságnak számít a nyugat-európai könyvtárakban. Tovább »

Csak szavakban fújtak szabad szelek a szegedi díszközgyűlésen + FOTÓK

2017. május 19., péntek · 10 hozzászólás

diszkozgyules09_gs

A szokásokkal ellentétben a díszteremben tartották meg a Szeged napi díszközgyűlést, amelyen a díszpolgári címet, a Pro Urbe díjat, a Szegedért emlékérmet és a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékérmet. A résztvevőket csak regisztráció ellenében engedték be, így az épület előtt ragadtak azok, akik a jelenlegi városvezetéssel elégedetlenek. A díszpolgári címet Pintér Sándor nyerte el a koraszülöttek megmentésének szentelt életútja elismeréseképpen. Tovább »

Félmillióból tervezték, további 15,7 millióból bontják a garázssort az Etelka soron

2016. október 19., szerda · 21 hozzászólás

penzbizottsagi_ules02_gs

Csaknem 600 négyzetméter alapterületű az Etelka sori, boltokat is magában foglaló garázssor, amelynek a bontását novemberben kezdik, terveztetéssel együtt összesen több mint 16 millió forintot költ erre a város – erről is döntött a pénzügyi bizottság szerdai ülésén. Tovább »

Csapó Benő, Szeged új díszpolgára: A társadalmi megbecsültség tartja a pályán a tanárokat

2016. június 9., csütörtök · Egy hozzászólás

csapo_beno01_gs

Makarenko helyett friss, nemzetközi szinten megtermelt tudás kell napjaink tanárainak – vallja Csapó Benő, Szeged új díszpolgára. Az oktatáskutató szerint a fizetés mellett a társadalom elismerése is fontos. A magyar diákok természettudományos eredményei hanyatlásának okát a jó pedagógusok pályaelhagyásában látja, valamint abban, hogy a sokféle tankönyvből a pedagógusok nehezen tudtak választani, egy-egy váltás esetén elveszett a szigorú egymásra épülés. Úgy gondolja, érdemes a szegények oktatására költeni, mert később ez a munkanélküliségi ráta javulását, s bizonyos bűnelkövetési módok csökkenését hozhatja. Nagyinterjúnk. Tovább »

Botka: „Méltónak tűnünk elődeinkhez” – Csapó Benő lett Szeged díszpolgára + FOTÓK

2016. május 20., péntek · 16 hozzászólás

diszkozgyules31_gs

A Pro Urbe díjat is két művész, Pál Tamás és Simai Mihály kapta meg. A polgármester az oktatásról, a szabad Szegedről beszélt a közönség és a rendezvényről kizárt Cserepes sori kereskedők előtt. Tovább »

Kiss-Rigó László lett Hódmezővásárhely díszpolgára

2016. március 15., kedd · 4 hozzászólás

Kiss-Rigó László

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök lett Hódmezővásárhely új díszpolgára, az elismerést a város az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett díszközgyűlésén, kedden adta át Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője.
Tovább »

Jenei Györgyné kapta Bordány Díszpolgári címét

2015. május 26., kedd · Hozzászólok

bordany_atado

Hagyományosan minden évben Pünkösd alkalmával rendezik meg a Bordányi Falunapok rendezvénysorozat. A kétnapos ünnepségsorozat kezdetén Tanács Gábor polgármester és B. Nagy László országgyűlési képviselő megnyitóját és köszöntőjét követően adták át a települési elismeréseket, azaz a Bordány Községért emlékérmeket és a Díszpolgári címet is. Tovább »

Balogh Elemér: Valódi otthonommá vált Szeged

2015. május 23., szombat · 5 hozzászólás

balogh_elemer01_gs

Balogh Elemér nagy megtiszteltetésnek tartja a díszpolgári címet, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: sohasem érezheti úgy az ember, hogy teljesen megszolgálta azt. Az SZTE jogi karának tudományos ügyekért felelős dékánhelyettese a SZEGEDma.hu-nak arról is nyilatkozott, hogy a kilencévnyi alkotmánybíráskodás mindig is meghatározó része marad életének, és arra is kitért, hogy szeretett városától, Szegedtől sosem szakadt el. Tovább »

A szegediséget ünnepelték: Balogh Elemér a város díszpolgára + FOTÓK

2015. május 22., péntek · 8 hozzászólás

balogh_elemer02kf

„Mire Európa valóban ideért, Szeged már Európa volt” – fogalmazott Botka László a Szeged-napi díszközgyűlésen, ahol Balogh Elemér jogtörténész, korábbi alkotmánybíró vette át a díszpolgári címet, és átadták a Pro Urbe és a Szegedért Emlékérmeket is. Tovább »

Egy ember és az ideái – Maradhat-e díszpolgár Gömbös Gyula?

2014. december 18., csütörtök · 4 hozzászólás

Gombos_GyulaTóth Károly szocialista képviselő kezdeményezte, hogy Szeged városa vonja vissza Gömbös Gyula, a Horthy-korszak egyik miniszterelnökének díszpolgári címét. Felelős volt-e a holokausztért Gömbös Gyula, vagy csak hazáján akart segíteni rossz időben, rossz helyen? Tovább »

Kiválóságait ünnepelte Szeged + FOTÓK

2014. május 23., péntek · 16 hozzászólás

SZS20140523_szeged_napja_unnepi_kozgyules_065

„Köszönetet kell mondani mindazoknak, akiknek lelkéből leledzik mindaz, amit szegediségnek nevezünk” – fogalmazott Botka László polgármester az ünnepi közgyűlésen, ahol Trogmayer Ottó vehette át a díszpolgári címet. Tovább »

Megyei elismerések: díjat kapott a SZEGEDma fotósa + FOTÓK

2014. március 14., péntek · 17 hozzászólás

SZS20140314_megyei_est_049 Az elmúlt években jelentős lépéseket sikerült tenni a közbiztonság javítása érdekében – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a megyei önkormányzat ünnepségén, ahol Lukács János megyei rendőr-főkapitánynak díszpolgári címet adott át. A megye sajtódíját kollégánk, Gémes Sándor vehette át. Tovább »

A Differenciáldiagnosztikai kalauzt fogadta örökbe Baradnay professzor + FOTÓK

2013. május 18., szombat · Hozzászólok

7_gsHiába mutattak szebbnél szebb hazai és külföldi könyvritkaságokat, Baradnay Gyula sebészprofesszor, Szeged város frissen megválasztott díszpolgára hajthatatlan maradt. Ajánlhatott neki Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, a Somogyi-könyvtár főkönyvtárosa bármilyen régi, értékes kiadványt, a professzor hű maradt eredeti elképzeléséhez, és a tavaly megjelentetett, 5. kiadást megélő Differenciáldiagnosztikai kalauz című, 796 oldalas könyvet fogadta örökbe.
Tovább »

Az egyetértésben hisz Baradnay professzor, Szeged új díszpolgára

2013. május 18., szombat · 3 hozzászólás

baradnay_gyula03_gsMagyarországnak nem rosszabbak az orvoselvándorlási statisztikái, mint más egykori szocialista országokéi, azt pedig nem tudjuk, hányan térnek később haza – véli Baradnay Gyula sebészprofesszor. Életpályája koronájának tartja a Szeged városi díszpolgárságot.
Tovább »

Dobozy Attila akadémikus: Óvjuk bőrünket, s megvéd bennünket!

2012. május 25., péntek · 2 hozzászólás

Míg korábban ritkának számítottak az allergiás betegségek, ma a magyar lakosság 27-40 százaléka szenved valamilyen túlérzékenységben, allergiában, ráadásul a daganatos bőrbetegségek száma is ijesztően megugrott – figyelmeztet Dobozy Attila, Szeged díszpolgára.
Tovább »

Az MSZP megvonná Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címét is (FRISSÍTVE)

2011. április 22., péntek · 39 hozzászólás

Továbbra is kéri Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címének megvonását az MSZP – Összefogás Szegedért frakció. Tóth Károly önkormányzati képviselő pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP helyi képviselőit arra kérte, vizsgálják felül a legutóbbi közgyűlési döntésüket, támogassák a szocialista javaslatot. A szegedi Jobbik nyilatkozatban reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra.
Tovább »

Hét kérdése: Rákosi nem szegedi díszpolgár többé

2011. április 18., hétfő · Hozzászólok

A pénteki közgyűlésen a díszpolgári címek tekintetében is született több döntés. Az ötvenes évek kommunizmusának diktátorát, Rákosi Mátyást most fosztották meg Szeged díszpolgára címtől. A hét kérdése rovatunkban e döntéssel kapcsolatban vagyunk kíváncsiak olvasóink véleményére.
Tovább »

Keresztúri: A városháza díszterme nem egy kocsma

2011. április 17., vasárnap · 52 hozzászólás

kereszturi_farkas_csaba03_gs A maratonira nyúlt pénteki közgyűlésen nem egyszer kísérték heves viták az előterjesztéseket. Eddig szinte minden párt kommentálta az eseményeket. Botka László polgármester egyenesen rendkívüli helyzetként vizionálta a pénteken született döntések után Szeged jövőjét. Most Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik képviselője értékeli a közgyűlést.
Tovább »

Haág: Az MSZP rúgta fel a konszenzust a városi kitüntetés ügyében

2011. április 16., szombat · 54 hozzászólás

kozgyules_varosi16_gs Nem a Fidesz-KDNP, hanem éppen az MSZP szakított azzal a gyakorlattal, hogy konszenzussal döntsenek róla, ki lesz Szeged város díszpolgára – mondta portálunknak a közgyűlést követően Haág Zalán. Az önkormányzati képviselő Botka László polgármester szavaira reagált, aki sajtótájékoztatóján a legnagyobb frakciót a díszpolgári cím leértékelésével vádolta meg. Tovább »

Gyimesi Kálmán operaénekes kapja Szeged díszpolgári címét

2011. április 15., péntek · 14 hozzászólás

Gyimesi Kálmán Liszt Ferenc- és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas Érdemes művész kapja idén Szeged díszpolgári címét – döntött pénteken a Tisza-parti város közgyűlése. Az operaénekes Gyimesi László önkormányzati képviselő, a Fidesz szegedi elnökének édesapja.
Tovább »

Megrostálhatják a szegedi díszpolgárokat – Rákosinak “mennie kell”!

2011. április 13., szerda · 10 hozzászólás

A kulturális bizottság öt személy díszpolgári címtől való megfosztását kezdeményezi a pénteki városi közgyűlésen – jelentette ki Haág Zalán, a Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A KDNP-s képviselő kifejtette: három szigorú szempont alapján vizsgálták végig Szeged díszpolgárainak sorát, így szerepel javaslatukban az öt személy.
Tovább »

Sztálint és Haynaut megfosztották díszpolgári címüktől

2011. március 23., szerda · 5 hozzászólás

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén törölte Sztálint, Haynaut és további hét személyt Budapest díszpolgárai közül. A döntést a testület egyhangúlag támogatta. Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester azzal indokolja a cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.
Tovább »

A szegedi MSZP kiáll Rákosi Mátyás mellett?

2010. december 10., péntek · 14 hozzászólás

Parázs szóváltás alakult ki Rákosi Mátyás szegedi díszpolgárságának megfosztását kezdeményező jobbikos indítvány körül a Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottság csütörtöki ülésén. Némi személyeskedés után végül Tóth Károly (MSZP) önkormányzati képviselő a tényleges vita és a szavazás előtt bejelentette, hogy távozásával bojkottálja a döntést.
Tovább »

Rákosi még mindig Szeged díszpolgára?

2010. november 25., csütörtök · Hozzászólok

Varga Antal, a szegedi Jobbik alelnöke, a Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottság nem képviselő tagja a testület csütörtöki, első ülése kapcsán egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben kifogásolja, hogy Szeged város korábbi díszpolgárai között ott olvasható Rákosi Mátyás kommunista diktátor neve is.
Tovább »

Blazovich László történész kapta az idén Szeged díszpolgári címét

2010. május 21., péntek · Egy hozzászólás

Szeged napja alkalmából Blazovich László Széchényi Ferenc-díjas történész vehette át a város díszpolgári címét pénteken a csongrádi megyeszékhely díszközgyűlésén.
Tovább »

Deák Bill Gyula: „A blues mindig lázadás!”

2009. május 4., hétfő · Hozzászólok

beakbillgyula14A szegedi majálison tartott nagy sikerű koncertet szombat este a Deák Bill Blues Band. A tavaly hatvanadik születésnapját ünneplő, mégis örökifjú blues-királlyal, Deák Bill Gyulával a fellépés előtt szegedi baráti társasága körében beszélgettünk többek között jeles jubileumáról, a kapott elismerésekről és a közönség szeretetéről. Tovább »