A város anno és 2017-ben – újból képválogatással ünnepeljük Szeged napját

2017. május 21., vasárnap · Hozzászólok

3_zsinagoga_fortepan2

Tíz képpárral mutatjuk be idén is az évszázadokat maga mögött hagyott Szegedet. Egyes házakra, szobrokra szinte már senki sem emlékezik, más épületek viszont állták az idő viharát a gondos kezeknek köszönhetően. Tekintse meg képgalériánkat, s olvassa el a rövid ismertetőket! Tovább »

Csak szavakban fújtak szabad szelek a szegedi díszközgyűlésen + FOTÓK

2017. május 19., péntek · 10 hozzászólás

diszkozgyules09_gs

A szokásokkal ellentétben a díszteremben tartották meg a Szeged napi díszközgyűlést, amelyen a díszpolgári címet, a Pro Urbe díjat, a Szegedért emlékérmet és a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékérmet. A résztvevőket csak regisztráció ellenében engedték be, így az épület előtt ragadtak azok, akik a jelenlegi városvezetéssel elégedetlenek. A díszpolgári címet Pintér Sándor nyerte el a koraszülöttek megmentésének szentelt életútja elismeréseképpen. Tovább »

Elbarikádozott ünnep – ellehetetlenítették a tüntetést, kizárták a szegedieket a díszközgyűlésről + FOTÓK

2017. május 19., péntek · 28 hozzászólás

szabo_balint_sajttaj011kf

Tüntetést nem, csak sajtótájékoztatót tartottak a díszközgyűlés előtt, ugyanis a Széchenyi teret és a környező utcákat is rendezvényterületté nyilvánították. Szabó Bálint jogász arra szólította fel Botka Lászlót, mondjon le, vagy azonnal kezdjen tárgyalásokat azokkal, akiket az elmúlt években figyelmen kívül hagyott, így például a Szeviép-károsultakkal, a Cserepes sori piacosokkal vagy épp a Mars téri piac kereskedőivel. Tovább »

Művészeti támogatásokat adtak át Szegeden + FOTÓK

2017. május 18., csütörtök · Hozzászólok

muveszeti_dijak011kf

2017-ben a pályázó 51 személyből 33 fő számára nyújtott különböző összegű támogatást a kulturális bizottság. A megítélt támogatásokról szóló oklevelet csütörtökön adták át. Tovább »

Jótékonysági családi futónapot rendez a Continental

2017. április 12., szerda · Hozzászólok

Sportos jótékonysági programmal csatlakozott a májusi Szeged Napja ünnepségsorozathoz a szegedi ContiTech. Az eseményen a térség egyik legnagyobb munkaadója egy futónappal mozgatja majd át a családokat. A résztvevők a mozgás öröme mellett egy jó ügyért is tehetnek, ugyanis a nevezési díjakból befolyó összeggel a Szegedi Koraszülött Életmentő Alapítványt támogatja a cég. Tovább »

Kizárólag élő koncertek a Szegedi Borfesztiválon

2017. március 14., kedd · 6 hozzászólás

borfesztival_elso_nap22_gs

10 nap alatt közel 150 fellépő szórakoztatja a XXIII. Szegedi Borfesztivál – Szeged Napja Ünnepségsorozat vendégeit május 12 és 21. között. Az idei rendezvény – a hazai gasztro-események közül elsőként – csakis élő zenekari kísérettel fellépő művészeket vonultat fel, köztük a legendás Bikinivel, a Biebers-szel, a Compact Disco-val és Geszti Péter grandiózus show-jával, mely végigkíséri a Rapülők, a Jazz+Az és a Gringo Sztár teljes történetét. Tovább »

Péntek délutánra tűnnek el a belvárosból a borfesztivál maradványai + FOTÓK

2016. június 2., csütörtök · 10 hozzászólás

borfeszt_maradvany005kf

150 borász, 200 kézműves és 250 program – ezek a fő számai a 10 napos XXII. Szegedi Borfesztiválnak, mely ugyan több mint 10 napja véget ért, még mindig asztalok, padok és komplett pavilonok árválkodnak a Széchenyi téren. A rendezvény szervezője ígéri, június 3-án délutánra elszállítanak mindent, és visszakapják a teret a szegediek. Tovább »

“Szeged szebb lesz, mint volt!” – a napfény városa anno és most

2016. május 21., szombat · 2 hozzászólás

szovjet_emlekmu_r1

Időutazásra invitáljuk olvasóinkat! Járják be velünk a várost a tegnap és a ma képeivel. Lóvontatású omnibusszal, vagy PESA villamossal utaznának? Tovább »

Botka: „Méltónak tűnünk elődeinkhez” – Csapó Benő lett Szeged díszpolgára + FOTÓK

2016. május 20., péntek · 16 hozzászólás

diszkozgyules31_gs

A Pro Urbe díjat is két művész, Pál Tamás és Simai Mihály kapta meg. A polgármester az oktatásról, a szabad Szegedről beszélt a közönség és a rendezvényről kizárt Cserepes sori kereskedők előtt. Tovább »

Rabosított ünnep: Szabó Bálint bilincsben – Botkát nem érdekli több mint 7000 szegedi aláírása (FRISSÍTVE)

2016. május 20., péntek · 59 hozzászólás

cserko_szabo_tuntetes33_gs

“Ez a bilincs nem azt jelképezi, hogy Szabó Bálintot rabosították, hanem azt, hogy száz szegedi kereskedő és ugyanennyi család keze van megkötve hónapok óta” – jelentette ki Szabó Bálint a Széchenyi tér és a Károlyi utca sarkán tartott sajtótájékoztatóján. A jogi képviselő kezét ezúttal nem rendőrségi bilincs fonta körbe, hanem egy maga által elhozott utánzat. Botka László a szabadságról szónokolt Szeged Napján, miközben rendőrségi sorfallal zárták az ünnepségről a Cserepes sori kereskedőket, és minden demonstrálót videóra is vettek az egyenruhások.
Tovább »

A minőség a legjobb recept – Kiváló borok és kézművesremekek a borfesztiválon + FOTÓK

2016. május 18., szerda · 3 hozzászólás

borfeszt008kf

A XXII. Szegedi Borfesztivál 150 borászának nemes nedűi mellett 200 kézműves is kínálja portékáit a város szívében. A Frittmann Borászat már 1999-től jelen van a rendezvényen, környékbeli pincészetet viszont alig találtunk a téren. A Kárász utcán és a Dugonics téren több helyen tucatárut vásárolhatunk, de rábukkantunk kistermelőkre és valóban egyedi kézművesremekekre is. Tovább »

Tíznapos fesztivállal köszöntik Szeged napját

2016. május 10., kedd · Hozzászólok

borfesztival_017_gs1

A borrendek felvonulásával kezdődik el pénteken a XXII. Szegedi Borfesztivál és a Szeged napját köszöntő ünnepségsorozat, amelyen másfél héten át tíz helyszínen kétszázötven program várja a helybélieket és a csongrádi megyeszékhelyre látogatókat – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Tovább »

A szegediséget ünnepelték: Balogh Elemér a város díszpolgára + FOTÓK

2015. május 22., péntek · 8 hozzászólás

balogh_elemer02kf

„Mire Európa valóban ideért, Szeged már Európa volt” – fogalmazott Botka László a Szeged-napi díszközgyűlésen, ahol Balogh Elemér jogtörténész, korábbi alkotmánybíró vette át a díszpolgári címet, és átadták a Pro Urbe és a Szegedért Emlékérmeket is. Tovább »

Tizenegy napig ismét a boré a főszerep a Széchenyi téren

2015. május 13., szerda · Hozzászólok

borfesztival_elso_nap22_gs

A XXI. Szegedi Borfesztivál rekordokat döntöget: soha ennyi borászt, kiállítót és programot nem vonultatott fel a szegedi gasztronómiai rendezvény. Tizenegy napig fesztiválhangulatúvá válik a belváros, ami talán csak a környéken lakóknak okozhat álmatlan éjszakákat… Tovább »

Hídivásár, ahol a királyfi üvegbe zárva várja kedvesét + FOTÓK, VIDEÓ

2014. május 25., vasárnap · 2 hozzászólás

SZS20140524_hidi_vasar_019

Érdemes volt a magassarkút túracipőre cserélni. A Belvárosi híd újszegedi oldalától az Oskola utcán át egészen az Árpád térig kézművesek ezrei kínálták portékáikat. Akikben maradt elég erő, akár többször is végigbattyoghatott a Szeged napi forgatagban, bőven akadt látnivaló – csak bírja a pénztárca!
Tovább »

Kiválóságait ünnepelte Szeged + FOTÓK

2014. május 23., péntek · 16 hozzászólás

SZS20140523_szeged_napja_unnepi_kozgyules_065

„Köszönetet kell mondani mindazoknak, akiknek lelkéből leledzik mindaz, amit szegediségnek nevezünk” – fogalmazott Botka László polgármester az ünnepi közgyűlésen, ahol Trogmayer Ottó vehette át a díszpolgári címet. Tovább »

Szeged Napja: sok a jóból?

2014. május 22., csütörtök · 8 hozzászólás

„Nekem az Árpád téri autókiállítás az országzászló tövében Szeged Napjához kapcsolódóan már kicsit sok a jóból. Gondolom, a pénteki díszközgyűlést követően a város frissen választott díszpolgára, kitüntetettjei kapnak legalább 20 százalék kedvezményt a bemutatott járgányok árából.”

Tovább »

Csendkabin, borkavalkád és utcazenészek Szeged Napján

2013. május 15., szerda · 3 hozzászólás

borfesztival31_gsTíz nap alatt kétszázötven programmal vár a Szeged Napja rendezvénysorozat május 17-26. között: a már hagyománnyá vált Szegedi Borfesztivál és hídivásár mellett Gasztroudvarral, kézműves termékek vásárával, koncertekkel és utcazenész fesztivállal is a belvárosba csábítja az érdeklődőket.
Tovább »

Magyar történelem japán szemmel

2012. július 23., hétfő · 6 hozzászólás

Rózsa Sándor, agrárszocializmus, falukutatók – nagyjából e címszavak mentén folytatta kutatásait Minamizuka Shingo japán professzor, aki Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékéremben részesült Szeged Napján. Kutatásai kedvéért a professzor magyarul is megtanult.
Tovább »

BOR-line: hat nap, hat színes interjú + VIDEÓK

2012. május 29., kedd · Egy hozzászólás

Illusztris vendégeket fogadott a SZEGEDma és a Telin TV sátra a borfesztivál ideje alatt: online beszélgettünk Szalay Istvánnal, Szeged egykori polgármesterével, de érdekes történeteket mesélt Szabó Gábor rektor és Frittmann János borász is.
Tovább »

Tűzijátékkal búcsúzott a Szeged Napja rendezvénysorozat + VIDEÓ

2012. május 28., hétfő · 21 hozzászólás

Látványos tűzijátékkal zárták le vasárnap este a Szeged Napja ünnepségsorozatot. A tíznapos rendezvény helyet adott többek között a borfesztiválnak és a hídi vásárnak, de városunkba látogatott a Quimby és a Heaven Street Seven zenekar is.
Tovább »

Szeged kitüntetettjei fogadtak örökbe könyveket a Somogyiban + FOTÓK

2012. május 27., vasárnap · Egy hozzászólás

A Szeged Napja ünnepségsorozathoz kapcsolódó hagyomány, hogy a város kitüntetettjei könyvet fogadnak örökbe. Dobozy Attila díszpolgár egy Bibliát, míg a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetett Minamizuka Shingo két Rózsa Sándorról szóló kiadványt fogadott örökbe.
Tovább »

Átadták az alkotói, pályakezdői és művészeti ösztöndíj-támogatásokat

2012. május 25., péntek · Hozzászólok

Szeged Napja alkalmából a városháza dísztermében átadták az alkotói, pályakezdői és ösztöndíj-támogatásokat. Összesen közel 5,5 millió forintot osztottak ki, 18 alkotó 100-300 ezer forint támogatásban részesült.
Tovább »

BOR-line: Danis Lídia, a szegedi Hedda Gabler + FOTÓK

2012. május 25., péntek · 7 hozzászólás

A szegedi színművész, Danis Lídia, aki Dömötör-díjat kapott a Hedda Gablerben nyújtott alakításáért, többek között arról is mesélt nekünk BOR-line sorozatunkban, hogyan tud kisgyermekes anyukaként játszani, piacra járni, főzni és gyereket nevelni.
Tovább »

Egy orvos-természetgyógyász a bor jótékony hatásairól

2012. május 25., péntek · 6 hozzászólás

A szegedi borfesztiválon összefutottunk Pintér Zoltánnal, aki a Telin Televízió nézőit látja el orvosi és természetgyógyászati tanácsokkal, tippekkel. Az orvostanhallgatót a borok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól kérdeztük.
Tovább »

BOR-line: Frittmann János és a gyümölcsöző Kárpát-medence + VIDEÓ, FOTÓK

2012. május 24., csütörtök · 5 hozzászólás

Az Alföld legnevesebb borásza avatott be minket abba a titokba, hogyan lehetett Magyarország világelső a Cannes-i rozé borversenyen, és milyen irányok felé kellene tartania a honi borászatnak.
Tovább »

Kulináris élmények Szent Pétör Serpenyőjénél + FOTÓK

2012. május 24., csütörtök · 8 hozzászólás

„Jöjjön közelebb! Maga éhen hal, mi meg tönkremegyünk” – invitálja a vendégeket a Klauzál téri Gasztroudvarban Péter Ferenc. A Szent Pétör Serpenyőjének tulajdonosa és barátja Dunszt Zsolt különleges finomságokat is kínál, szarvasgombás pástétom és sertéshálóba göngyölt nyúlmáj is megtalálható választékukban.
Tovább »

BOR-line: Munkácsy-tárlatra készül Fogas Ottó múzeumigazgató + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 23., szerda · 14 hozzászólás

Egy Munkácsy-tárlat lesz az idei év legnagyobb kiállítása, a 6×8 méteres Golgota is látható lesz majd egy külön teremben, emellett az M43-as autópálya következő szakaszának a feltárásaira is készülnek a Móra Ferenc Múzeum régészei. Az intézményt egy éve irányító fiatal igazgatóval, Fogas Ottóval beszélgettünk.
Tovább »

BOR-line: Méhes Gábor futball és kenu után váltott sportújságírásra + VIDEÓ, FOTÓK

2012. május 22., kedd · 20 hozzászólás

Előfordult, hogy délelőtt elküldték süteményért, aztán délután jöttek érte a grundra, annyira belefeledkezett a fociba. Mikor megkérdezték, mi akar lenni, ha nagy lesz, azt mondta: Knézy Jenő. Méhes Gáborral, a Sport Televízió kommentátorával beszélgettünk.
Tovább »

Játssz velünk, töltsd ki kvízünket, nyerj vacsorát!

2012. május 22., kedd · 4 hozzászólás

Kóstoltál már nyúlmájat sertéshálóba kötve zsályavirággal, vagy szilvamázzal bekent grillezett oldalast? Ha, nem játssz velünk Facebook-oldalunkon új kvízjátékunkkal és kétszemélyes pecsenyevacsorát nyerhetsz és akár ilyen finomságokat is kóstolhatsz a Klauzál téren Szent Pétör Serpenyőjéből.
Tovább »

Szent Pétör Serpenyőjében zsiradék nélkül sütnek + FOTÓK

2012. május 22., kedd · 5 hozzászólás

A Klauzál térre költöző, az Agrármarketing Centrum támogatásával megvalósuló Gasztroudvarban a finomabbnál finomabb, száz százalékosan magyar élelmiszerek mellett kóstolhatnak pálinkát és bort is a vendégek, sőt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is. A Szent Pétör Serpenyője néven futó vállalkozás nemcsak rendkívül ízletes ételeivel, de szokatlan nevével is felhívja magára a figyelmet, odacsalogatja az éhes ínyenceket.
Tovább »

BOR-line: Szabó Gáborral a texasi kalaptól az európai lézerközpontig + VIDEÓ, FOTÓK

2012. május 21., hétfő · 22 hozzászólás

Életszerűtlenek voltak a 2000 ágyas klinikával kapcsolatos tervek, az ELI még nincs veszélyben, de fel kell kötnünk a gatyát, az SZTE-nek pedig számos téren van szüksége a változásokra, hogy versenyképes maradjon – mondta a rektor. Tovább »

Szegedre hozza a Grecsó-fivéreket a Somogyi + VIDEÓ

2012. május 21., hétfő · Hozzászólok

A Somogyi-könyvtár Egy város – egy könyv 2012 olvasásnépszerűsítő programjának keretében Grecsó Krisztián József Attila-díjas írót és öccsét, Grecsó Zoltán táncos-koreográfust látják vendégül Szegeden május 25-én a bibliotékában. A szerzőhöz kapcsolódóan filmvetítésekre is sor kerül a Grand Caféban.
Tovább »

Hogyha elindul a vonat… – első hivatalos útján a városnéző kisvonat + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 19., szombat · Hozzászólok

Két év szünet után, Szeged Napján ismét városnéző kisvonatjáratok indulnak Szegeden. Az Eurozol 99 Kft. új szolgáltatásaként uniós turisztikai pályázat keretében a kor legmodernebb városnéző kisvonatát állítja forgalomba. Első hivatalos útján a sajtó munkatársai is kipróbálhatták, tehettek vele egy kört.
Tovább »

BOR-line: Szalay István korábbi polgármesterrel beszélgettünk + FOTÓK, VIDEÓ

2012. május 18., péntek · 24 hozzászólás

A politikában ma sokkal kevesebb az egymás iránti jóindulat, mint az 1990-es években. Térségünket átugrotta a nyugati tőkehenger, az uniós forrásokkal viszont jól sáfárkodott Botka László, aki akár miniszterelnök is lehet, ám még tanulnia kell a kompromisszumokat – mondta többek között városunk korábbi vezetője. Tovább »

Megkezdődött a borfesztivál a Széchenyi téren + FOTÓK

2012. május 18., péntek · 8 hozzászólás

Megkezdődött a XVIII. Szegedi Borfesztivál a Széchenyi téren. Nagyon jó a hangulat, sok program zajlik, és töméntelen mennyiségű borból választhatnak a nemes nedű kedvelői.
Tovább »

Bor és interjú a platánok alatt – Szalay István az első vendég

2012. május 17., csütörtök · 8 hozzászólás

borfesztival_pentek17_gs A borfesztivál első napján Szalay István, városunk egykori polgármestere lesz a SZEGEDma.hu vendége a portál standjánál, a Vásárhelyi Pál-szobor mellett. Szerkesztőségünk a fesztivál alatt minden hétköznap egy-egy neves szegedi polgárral készít online interjút. Tovább »

Gasztro-kulturális kavalkád a Szeged Napja rendezvénysorozatán + VIDEÓ, TÉRKÉP

2012. május 16., szerda · 9 hozzászólás

Gasztroudvarral, hídi vásárral és számos koncerttel, neves előadókkal várja az érdeklődőket május 18-tól 27-ig a Szeged Napja ünnepségsorozat. A színes programokban bővelkedő, tíznapos rendezvény részleteiről szerda délután beszéltek a szervezők.
Tovább »

Szeged Napja közeleg: Quimby, szépségverseny, tűzijáték, borfesztivál + VIDEÓK

2012. május 8., kedd · 14 hozzászólás

Május 18-án indul a tíznapos forgatag a megyeszékhelyen: borfesztivál 200 kiállítóval, szuperkoncertek, gasztroudvar, hídi vásár és minden, mi szem-szájnak ingere! Tovább »

Következő oldal »