Egyetem

Természettudós-többség az idei Sófi-különdíjasoknál

Természettudós-többség az idei Sófi-különdíjasoknál

2012. július 3., kedd
Természettudós-többség az idei Sófi-különdíjasoknál

Jankovics Marcell érkezik a díjátadóra

Korábbi írásainkban az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei biológus győzteseit, illetve fődíjasait mutattuk be, most pedig a különdíjasokat vesszük sorra, egyben kutatási területeik révén bepillantást nyerhetünk a marketing, a vegyészet, a fizika és a büntetőjog egy-egy szegmensébe is.

Az alapítvány 11 éves történetében először nyert testvér-, sőt, ikerpár:

Berki Péter (képünkön hátsó sorban balról az első)

és

Berki Viktor (képünkön hátsó sorban középen)

. Az orosházi születésű testvérek általános és középiskolájukat is a Békés megyei kisvárosban végezték, az egyetemi tanulmányaik kötik őket Szegedhez. „Bár az egyetem megkezdése óta gyakorlatilag Szegeden élek, amikor csak tehetem, hazalátogatok, és a mai napig tősgyökeres orosházinak vallom magam” – mondja Péter. A két különdíjas két teljesen különböző területtel foglalkozik.

Kapcsolatok és zord természet

Jankovics Marcell köszönti a tehetségeket

A Sófi-alapítvány idei díjkiosztójára július 6-án 10 órától kerül sor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az alapítvány ösztöndíjai presztízsét azzal is igyekszik növelni, hogy évről évre a kulturális élet kiválóságait kéri fel díjátadónak. Idén Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező érkezik Szegedre.

Berki Viktor másodéves marketing szakos hallgató. „Véleményem szerint manapság már minden a kapcsolatokról szól. Sokszor észre sem vesszük ezek jelentőségét, mert a kapcsolatok kialakítása ma már egy szempillantás alatt, jóformán egy kattintással is megtörténhet. Éppen ezért kutatómunkám során arra koncentráltam, hogy megvizsgáljam, milyen szerepe van a kapcsolatok tudatos kialakításának és fenntartásának az üzlet világában” – magyarázza Viktor, aki elsősorban a hazai kis- és középvállalkozásokat vette kutatása fókuszába

Révész Balázs

témavezetésével, mert úgy gondolja, hogy ezeknek a cégeknek fontos szerepe van a gazdasági vérkeringés fenntartásában. A hallgató vizsgálódása során arra is kíváncsi volt, hogy ezek a vállalatok mennyire vannak tisztában a modern információs és kommunikációs technológiák által kínált lehetőségekkel a kapcsolatok menedzselése során, illetve mennyire alkalmazzák ezeket a módszereket. Viktor egyékbént imádja a természetet. „Minden formájában, a maga zord valójában. Éppen ezért lehetőségeimhez mérten igyekszem minél több időt a szabadban tölteni és két legkedvesebb hobbimnak élni. Az egyik a természetfotózás, mely gyerekkorom óta érdekelt és melyet egyetemista korom óta, már saját felszereléssel űzhetek, a másik pedig a túrázás, hegymászás” – meséli a Sófi-különdíjas, aki az izzasztóbb, nomádabb hegymászásoktól sem riad vissza. Mint mondja, szereti a nehezebb, kihívásokkal teli terepeket, a sátras, patakban fürdős, hátizsákos hétvégéket.

Életvidám vegyész

Berki Péter másodéves vegyész mesterszakos hallgató, az Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken folytat vizsgálódásokat a

Hernádi Klára

dékánasszony által vezetett kutatócsoportban. Szén nanocső-fém kompozitok előállításával (szintézisével) és vizsgálatával foglalkozik, mely anyagokat a későbbiekben a csoport nemzetközi kapcsolatai révén nanotechnológiai fejlesztések során fognak felhasználni például különböző gázok kimutatásához készülő szenzoroknál. Péter életvidám és jókedvű embernek tartja magát, és ezt próbálja a környezete felé is mindig sugározni. „Imádok, és többek bevallása szerint tudok is főzni, számomra ez az önkifejezés egyik formája. Szeretem a természetet és az állatokat, és szerintem semmi sem lehet olyan megnyugtató, mint egy jó könyv társaságában eltölteni egy zord időjárású napot” – így az ifjú kutató.

Nem múlik a hajszálon

A másodéves fizikus mesterszakos

Pápa Zsuzsanna (képünkön első sor, jobbra)

mohácsi születésű, ott érettségizett a Kisfaludy Károly Gimnáziumban. Az egyetem révén már ő is öt éve él Szegeden, és meg is szerette a Tisza-parti várost, de gyakran utazik haza hétvégére. Kutatási területe az ellipszometria, amely egy anyagvizsgálati módszer. „Lényege, hogy fényt bocsájtunk a minta felületére, és a visszavert fénynyaláb úgynevezett polarizációs tulajdonságait vizsgáljuk. Ezekből az anyag számos jellemzőjére tudunk következtetni. A következtetést szó szerint kell érteni, mivel ezeket a jellemző paramétereket csak egy modellezési eljárást követően tudjuk meghatározni” – fejtegeti a fizikushallgató. Meghökkentő talán, de mindezen nehézségek ellenére a módszer akár a hajszál vastagságánál százezerszer kisebb vastagságok mérésére is alkalmas. Az ellipszometria nagy előnye, hogy a vizsgált minta semmilyen károsodást nem szenved, így egyre elterjedtebben alkalmazzák már félvezető eszközök, napelemek gyártása során is. „Jelenleg

Budai Judit

és

Tóth Zsolt

témavezetése mellett én magam is egy, a napelemekben használt speciális anyaggal foglalkozom, amely ellipszometriai mérése nagy kihívást jelent” – összegzett Zsuzsanna. A hallgató azt is elmondta, abban, hogy elnyerte a Sófi-alapítvány különdíját, nagy szerepe van az évfolyamtársainak, akik amellett, hogy egy egészséges versengésben mindig jobb eredmények elérésére ösztönözték, a barátai is. Zsuzsanna szeret zongorázni, úszni és olvasni, emellett a barátaival is gyakran szerveznek közös programokat.

Útban egy speciális szívkatéter felé

Kohut Attila (képünkön hátsó sorban jobbra)

Beregszászról (Ukrajna, Kárpátalja) származik. A szintén másodéves fizikus mesterszakos hallgató

Geretovszky Zsolt

témavezetésével végzi kutatásait az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéken. „Az orvostudományi kutatások egy jelentős része azzal foglalkozik, miként lehetséges a betegségeket minél korábbi szakaszban felismerni. Különösen így van ez a szívbetegségek esetében, melyek sikeres gyógyításának esélye nagymértékben javul korai diagnosztizálás esetén” – vezeti fel kutatási témáját Attila. „Ez leginkább úgy érhető el, ha in-vivo tudunk detektálni bizonyos biomolekulákat, az úgynevezett biomarkereket” – folytatja. Kutatócsoportjuk nemzetközi kooperációban vesz részt egy ezen biomarkerek felismerését lehetővé tevő, Raman-szóráson alapuló száloptikás szívkatéter kifejlesztésében. A csoporton belül Kohut Attila a mérőrendszer optikai részének megépítését végezte, jelenleg pedig a szenzor érzékelő felületének kialakulását előidéző fizikai és kémiai folyamatokat tanulmányozza. A tehetség egyébként szeret focizni és túlélőtúrázni, emellett néptáncol a szegedi Cuháré Táncműhelyben.

Jogos védelem

Hatodik évét tölti Szegeden a szekszárdi származású

Heilmann Angéla (képünkön első sor balra)

, akit tanulmányai során a büntetőjogtudomány ragadott magával. Harmadévesen lett tagja a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszéknek. Egyik kutatási területe a jogos védelemre vonatkozó rendelkezések. A 2009-ben módosított Büntető Törvénykönybe kodifikálták a megelőző jogos védelem intézményét. E témában írt tudományos dolgozattal a 2011-ben megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián Büntetőjog általános rész szekcióban első helyezést ért el. „Kutatási területem másik része a régészeti örökség büntetőjogi védelmének vizsgálatára terjedt ki. E témában társszerzőként írt tudományos dolgozattal a Büntetőjog különös rész tagozaton I. helyezést értünk el” – meséli Heilmann Angéla. Mindkét dolgozatának témavezetője

Karsai Krisztina

, utóbbi témában

Bató Szilviával

közösen. A jövőbeli terveket illetően Angéla PhD-képzés keretén belül szeretné folytatni tanulmányait, ezen belül külföldön is szeretne egy kis időt eltölteni. A fődíjasokról írt cikkünket

ITT

, a biológus pályázat nyerteseiről készített anyagunkat pedig

ITT

olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.