Betiltott tánc a Bölcsészkaron

2017. október 20., péntek · Hozzászólok

Imkaan, vagyis lehetőség címmel nyílik táncos fotókiállítás az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékén október 26-án. A Choreomundus program keretében megvalósuló tárlat azt hivatott bemutatni, hogy mit is jelenthet nem táncolni ott, ahol a tánc illegális, ahol a test korlátozott és leplezett dolog. Tovább »

Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzéseket fejleszt az SZTE

2017. október 16., hétfő · Hozzászólok

A projekt eredményeképpen két alapszak, négy mesterszak, nyolc szakirányú képzés és tizenegy rövid ciklusú képzés, tréning fejlesztése valósul meg. A képzések átalakításában az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara vállal szerepet. Tovább »

Lézeres és optikai méréstechnikai kutatási program indult a szegedi egyetemen

2017. október 14., szombat · Hozzászólok

Az ultrarövid lézerimpulzusokkal és az optikai méréstechnikával kapcsolatos kutatási program indult uniós támogatással a vidéki tudományegyetemeken, a 2020 nyaráig tartó projekt költségvetése mintegy 1,4 milliárd forint – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Tovább »

Új idegsejttípusok az ember és a rágcsálók agykérgében

2017. október 12., csütörtök · Hozzászólok

A Szegedi Tudományegyetem 608 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Új idegsejt típusok azonosítása és funkcionális jellemzése az ember és a rágcsálók agykérgében” című pályázat megvalósítására. A projekt szakmai vezetője Tamás Gábor, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Biológia Intézet Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanára. Tovább »

A céges tollak mellett ugródeszkát is jelenthet az állásbörze + FOTÓK

2017. október 11., szerda · Hozzászólok

Vállalatok standjainak sűrűjében bolyongtak a diákok az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában, szórólapokkal, apróbb ajándékokkal csábították őket. A tapasztalatok kedvezőek, sok hallgató találhatott már állást a szegedi állásbörzéknek köszönhetően. Tovább »

Új ultrahangos készüléket kapott a Neurológiai Klinika

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

A nyaki erek keringésének vizsgálatára és a koponyán belüli erek károsodásának monitorozására alkalmas eszközzel gyarapodott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológia Klinika. Az ultrahangos készülék a szélütést szenvedett betegek kivizsgálásában és kezelésében játszik meghatározó szerepet. Tovább »

Sportban mérik össze tudásukat az ország jogászai

2017. október 5., csütörtök · Hozzászólok

Pénteki kezdettel szervezi meg az első Jurista Kupát a Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata. A három napos rendezvényen a sport mellett a szakmai programok és a szórakozás is előtérbe kerül majd. Tovább »

Mobil appot fejlesztett az SZTE a Kutatók Éjszakájára

2017. szeptember 26., kedd · Hozzászólok

Mind a 302 program ingyenesen látogatható a Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én, pénteken a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi és szegedi karain, intézményeiben. A látogatók mobil applikáció segítségével tervezhetik meg estéjüket, az alkalmazást az SZTE munkatársai fejlesztették. Az érdeklődőket a két városban több mint 350 oktató, kutató és egyetemi hallgató várja izgalmas programokkal kora délutántól éjfélig. Tovább »

Hamarosan kezdődik az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja

2017. szeptember 25., hétfő · Hozzászólok

A felvezető programokkal már szeptember 27-én elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja, a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója október 2-án lesz. Öt héten át 65 helyszínen csaknem háromszáz program várja a közönséget. Tovább »

Új projektet indított a négy orvosképző egyetem

2017. szeptember 21., csütörtök · Hozzászólok

Több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását fejlesztő kutatási projektet indított 1,47 milliárd forintos uniós támogatással a négy orvosképző egyetem – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapocslati igazgatósága csütörtökön az MTI-t. Tovább »

Kutatás-fejlesztés: 26 ipari partnerével 40 milliárdot nyert az SZTE

2017. szeptember 20., szerda · Hozzászólok

Az elmúlt időszakban az Szegedi Tudományegyetem országos és nemzetközi szinten is számos jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végzett. Az eredményeknek köszönhetően huszonhat ipari féllel közösen sikerült összesen negyvenmilliárd forint uniós támogatást elnyerniük. Tovább »

Jurista Kupát szervez a Pro Jure egyesület és az SZTE ÁJTK HÖK

2017. szeptember 18., hétfő · Hozzászólok

42 mérkőzés, 5 bajnokság, 4 sportág – ezek a három napos és három szegedi helyszínen megrendezett I. Jurista Kupa „számszaki” jellemzői. Az október 6-8. közötti programot együtt szervezi a Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért és az SZTE ÁJTK HÖK. A hagyományteremtő rendezvény részleteiről a Pro Jure három tagját kérdeztük. Tovább »

Elindult a tanév a Gál Ferenc Főiskolán

2017. szeptember 15., péntek · Hozzászólok

A következő tanévtől elindul a szakképzés a Gál Ferenc Főiskola keretein belül, amellyel a hiányszakákra fókuszálnak – jelentette be B. Nagy László, országgyűlési képviselő az intézmény tanévnyitóján. Elhangzott az is, hogy a képzéseivel immár öt településen jelenlévő GFF-nek ezerháromszáz hallgatója van, s ez a létszám biztosan bővülni fog az új képzés révén. Tovább »

A választási rendszert értékeli a Nézőpont a Móra-szakkollégiumban

2017. szeptember 15., péntek · Hozzászólok

A magyar választási rendszer a 2018-as országgyűlési választás tükrében címmel egyetemi hallgatók, oktatók, valamint a Nézőpont vezetői beszélnek majd a 2011-ben elfogadott választási rendszerről az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban. Tovább »

Soha nem látott fejlődés előtt az SZTE

2017. szeptember 12., kedd · Egy hozzászólás

Sajtótájékoztatón jelentette be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) két vezető tisztségviselője, Szabó Gábor rektor és Fendler Judit kancellár, hogy a következő években milyen fejlesztéseket hajtanak végre az intézményben kormányzati és uniós források segítségével. A dél-alföldi felsőoktatás zászlóshajójában úgy látják, soha nem látott fejlődés előtt állhat az SZTE. Tovább »

Gyakornokok a Szegedi Ítélőtáblán

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

A Szegedi Tudományegyetem hat hallgatója kezdte meg gyakornoki munkáját a Szegedi Ítélőtáblán. A táblabíróság immár hatodik éve fogad olyan diákokat a gyakornoki program keretében, akik szeretnének alaposabb ismereteket szerezni a bírósági munkáról. Tovább »

Most a gólyatábor okoz álmatlan éjszakákat Szegeden

2017. szeptember 9., szombat · 4 hozzászólás

A SZIN után ismét sokan virrasztanak át éjjeleket kényszerből a napfény városában: jelenleg az Összegyetemi Gólyatábor tör borsot a lakosok orra alá. Nagy a felháborodás az ordítozással, a féktelen dorbélozással és a kelleténél ittasabb fiatalokkal szemben. Tovább »

A statisztikában a jövő – Szegedre jöttek a téma szakértői a világból

2017. szeptember 8., péntek · Hozzászólok

Egy nemzetközi statisztikai konferencia eredményeiben óriási potenciál van, ami egyszerre hozhat sikert Szegednek, de Magyarországnak is, ezért nagyon fontos, hogy minél több ember megismerje ebben a tudományban rejlő innovációs lehetőségeket. Csütörtökön Kihívások és innovációk a statisztikaoktatásban címmel tartott nemzetközi konferenciát az egyetem Gazdaságtudományi Kara. A szegediek jövőre Japánban mutatják be, hogy mit tudnak a témakörben. Tovább »

Megőrizte pozícióját az SZTE a nemzetközi rangsorban

2017. szeptember 6., szerda · Hozzászólok

Nyilvánosságra hozta 2017/2018-as világrangsorát a Times Higher Education (THE). A brit szakfolyóirat listáján – a tavalyi évhez hasonlóan – a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel. Ezzel az eredménnyel a hazai egyetemek viszonylatában, holtversenyben a második legjobb az SZTE. Tovább »

Iránytévesztés

2017. szeptember 3., vasárnap · 7 hozzászólás

Botka László megint hasba rúgta a kormányt a SZTE tanévnyitó ünnepségén, véleménye szerint ugyanis egyre rosszabb a felsőoktatás az országban. Mindeközben az egyetemnek soha nem volt annyi pénze, mint most. Ellentmondásos, mi megy rossz irányba. Tovább »

Trócsányi: 21 milliárdot kap a szegedi egyetem a kormánytól + FOTÓK

2017. szeptember 2., szombat · 9 hozzászólás

Az egyetem soha nem volt ilyen kedvező anyagi helyzetben – hangzott el a szombati tanévnyitó szenátusülésén, azonban Botka László – a korábbi évekhez hasonlóan – köszöntés helyett politikai beszédet mondott, és megpróbálta elrontani az esemény ünnepi hangulatát. Tovább »

Háromszáz program a Kutatók Éjszakáján az SZTE szervezésében

2017. augusztus 31., csütörtök · Hozzászólok

Máskor nem látogatható helyszínek nyílnak meg, a természettudomány, a társadalomtudomány az élettudományok érdekes területeit ismerhetik meg, látványos előadások és laborlátogatások részesei lehetnek azok, akik részt vesznek az idei Kutatók Éjszakája Szegedi Tudományegyetem szervezte programjain Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Minden rendezvény ingyenes. Tovább »

Díszpolgárok, díszdoktorok az egyetemeken – kell nekünk Putyin és Merkel?

2017. augusztus 30., szerda · 6 hozzászólás

Sokakban felháborodást váltott ki, hogy Putyin díszpolgár lehet a Debreceni Egyetemen. Szegeden is adományoznak hasonló címeket. A névsor változatos: Nobel-díjas tudósok mellett később háborús bűnösként életfogytiglani börtönre ítélt miniszter, korrupció, sikkasztás és az emberi jogok megsértése miatt bebörtönzött köztársasági elnök is elnyerte a címet. Az utóbbi kevesebb mint két évtizede kapta a kitüntetést. Az egyik politikai párt helyi elnöke össze is vetette a két intézményt, a cívisvárosban Putyin, a napfényében Merkel kapott elismerést. A volt rektorhelyettes szerint is összehasonlítható a két adományozás, ő azonban a politikai szimpátia helyett az egyetem szemszögéből nézi a kérdést. Úgy látja, a német kancellárt hiba volt (látszólag) tudományos érdemeiért kitüntetni, inkább Putyin debreceni elismerésének szegedi megfelelője járt volna neki. Tovább »

Kiállítók jelentkezését várják az SZTE Őszi Állásbörzére

2017. augusztus 24., csütörtök · Hozzászólok

SZTE_AB_1

Elindult a jelentkezési időszak az SZTE Őszi Állásbörzére, melyre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája ismét várja kiállító partnereit. A regionális vállalkozások, országos cégek, munkaerő-közvetítők és tanácsadók szeptember 11-ig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumára. Tovább »

Töretlen a Móra-szakkollégium népszerűsége

2017. augusztus 8., kedd · Hozzászólok

mora_szakkoli_nyilt_nap

Szakkollégistának lenni ma egyfajta kiváltságnak számít – ezt is megtapasztalhatták az érdeklődők Újszegeden a Móra Ferenc Szakkollégiumban, ahol első ízben tartottak nyílt napot. Tovább »

A jövő tehetségei a Mórában +FOTÓK

2017. augusztus 5., szombat · Hozzászólok

tehetseggondozo_tabor_024

Középiskolások ismerkedhettek meg a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a Móra Ferenc Szakkollégiummal az öt napos Tehetséggondozó Tábor keretein belül. Tovább »

Latin-amerikanisták nemzetközi konferenciája Szegeden

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszéke szervezheti meg a 2019-es FIEALC konferenciát, melynek keretében közel 500 hispanista kutatót várnak a városba – közölte honlapján a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara. Tovább »

Indiai lótusz, tea és hangfürdő a X. Lótusz Napok programjában

2017. augusztus 2., szerda · Hozzászólok

lotusz_2017_mj_01

A hétvégén rendezi meg tizedik alkalommal a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje a Lótusz Napokat. A rendezvényen rendkívül sok programmal készülnek az oda látogatók számára. Lehetőség lesz Lótusz-túrán való részvételre, a teakultúra megismerésére, valamint különleges koncertekkel is várják az érdeklődőket. Tovább »

Komplex képzésfejlesztési program indul a Szegedi Tudományegyetemen

2017. július 31., hétfő · Hozzászólok

tanulas_iskola_egyetem_jegyzet_fuzet

Négyéves programot indított uniós támogatással a képzési kapacitás és infrastruktúra javítása, a lemorzsolódás csökkentése és a diplomások arányának növelése érdekében a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t. Tovább »

Európa kulturális térképén Szeged

2017. július 30., vasárnap · 10 hozzászólás

szeged_varoshaza_tavasz08_gs

Az Európai Bizottság 168 európai várost rangsorolt a Kulturális és Kreatív Városok Figyelője oldalon. Magyarországról a fővároson kívül még három település került fel a listára. Szegedet ugyan Pécs és Győr is megelőzi pontszám alapján, de így is 42. a kategóriájában 64 város közül. Jók vagyunk bölcsészek és a számítástechnikusok terén, kulturális szolgáltatások és a városvezetés minősége tekintetében viszont még van elmaradásunk a két dunántúli régióközponthoz képest. Tovább »

Pótfelvételit hirdet a Szegedi Tudományegyetem

2017. július 28., péntek · Hozzászólok

osztalyterem_iskola_oktatas_egyetem

Az SZTE tíz kara és Tanárképző Központja hirdet pótfelvételit alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzéseken. Azok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, 2017. augusztus 7-ig jelentkezhetnek az SZTE főként önköltséges képzéseire. Tovább »

Több mint 6500 új egyetemi polgár az SZTE-n

2017. július 27., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Tegnap húzták meg a ponthatárokat. Több ezer magyarországi és több mint ezer külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen. Annak sem kell elkeserednie, akit első körben nem vettek fel, július 28-tól a pótfelvételihez szükséges jelentkezési információk elérhetőek. Tovább »

Felújítják a szegedi jogi kar épületét + FOTÓK

2017. július 26., szerda · Hozzászólok

jogi_kar_felujitas_mj 024

Kormányzati támogatással 650 millió forintból újítanák fel a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épületét. A tervek szerint visszaállítják a régi toronyszobát és annak kupoláját, valamint az épület udvarát is befedik.
Tovább »

Már várják az egyetemi éveket az SZTE-re készülő diákok

2017. július 26., szerda · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_001

Szerda este hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. A szegedi egyetemre több ezer diák tart, akik már várják a felsőoktatás éveit. Kettejükkel beszéltünk, az egyik tanuló bölcsész, vagy tanár, a másik közgazdász kíván lenni. Tovább »

Hétfői programajánló: egy kis kikapcsolódás

2017. július 23., vasárnap · Hozzászólok

programajanlo

Délelőtt a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtára várja a kicsiket foglalkozásra. Este az érdeklődőket várja a Grand Café, a Belvárosi mozi és a 27. Thealter társulat. Tovább »

A migrén hatásait vizsgálták Szegeden – Már a tanulás is nehezebben megy a betegeknek

2017. július 23., vasárnap · 2 hozzászólás

agykutatas01_gs

A migrénnel küzdők nehezebben tanulnak, a felidézés, továbbá a megtanultak alkalmazása során is gyengébben teljesítenek az egészségesekhez képest – erre jutott a Nagy Attila egyetemi docens vezette csapat a Nemzeti Agykutatási Program pályázata révén. Az okok között lehet, hogy a betegség hatására visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el az agyban, s bizonyos idegpályák tönkremehetnek. Tovább »

Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK

2017. július 20., csütörtök · Hozzászólok

tasnadimagyarok_konyvosztas2

277 doboznyi, azaz 2,5 tonnányi magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte a gyűjtést, amely során igazi társadalmi összefogást tapasztaltak: Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Veszprémből, sőt a finn fővárosból, Helsinkiből is érkeztek adományok. Tovább »

Következő oldal »