Izgalmas kutatásokba fogtak a Sófi-különdíjasok

2017. június 24., szombat · Hozzászólok

sofi-dijazottak002kf

Stroke-kutatás, a délutáni alvás jótékony hatásainak, valamint az európai múlt idők vizsgálata, valamint egy eszköz, mely képes kimutatni az ételek laktózmennyiségét, és egy orvostanhallgató, akinek szenvedélye a fotózás. Izgalmas, a mindennapokra reflektáló kutatási témákat jutalmaztak a Sófi-alapítvány különdíjával. A fődíjasokról szóló korábbi írásunk után jelen cikkünkben a különdíjasok mellett részletesebben bemutatkoznak a biológus mesterképzés és doktori iskola első helyezettjei is. Tovább »

Létkérdésekről szól a Sófi-alapítvány biológuskonferenciája

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

Az antibiotikum-ellenállás vagy az agykutatás területén, és a DNS-hibajavításban elért eredményeikről is beszámolnak többek között a fiatal kutatók a 2017. évi tudományos ösztöndíj konferencián. Tizennégy tehetséges egyetemi hallgató mutatja be kutatásait a szegedi Sófi Alapítvány rendezvényén március 16-án 9:00-13:30 között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahol eldől, kik kapják a Sófi-ösztöndíjakat. Tovább »

Minden lehetőségre igent kell mondani – Sófi-díjátadó Melocco Miklóssal

2016. július 3., vasárnap · 5 hozzászólás

BC5K4414Melocco Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas szobrász köszöntötte és adta át a Sófi-alapítvány ösztöndíjait vasárnap. A hagyományokhoz híven a díjátadót az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében tartották meg.
Tovább »

Sófi József az alapítvány elismerését látja a Szegedért Emlékérem mögött

2015. május 17., vasárnap · Egy hozzászólás

sofi_dijatado15kf„Elképzelhető, hogy valaki azt gondolja rólam, megszállott őrült vagyok, mert az időmet és a pénzemet erre áldozom. De az is lehet, hogy a példámon keresztül megváltoztatom más emberek gondolkodásmódját. Naivitásnak tűnhet, de hiszek az emberek jóságában: ha jó példát mutatunk, akkor közvetlen környezetükben mások is csupa jót fognak cselekedni.” Sófi József szerényen, ugyanakkor bizakodva gondol arra a mecénáshivatásra, ami mellett 2001-ben határozta el magát: vagyis, segíteni fogja a tehetséges szegedi egyetemistákat. Bő egy évtizede megkezdett tevékenységét a város most Szegedért Emlékéremmel jutalmazta.
Tovább »

Visszatérő nevek a Sófi-díjasok sorában

2015. április 18., szombat · Hozzászólok

sofi_dijasok02kfRákkutatás, devizák, Simándy-énekverseny, nanoplazmonika és szén nanocső erdő építése. A fiatal kutatók palettája igen széles: két vegyész, egy pénzügy, egy matematika-fizika tanárszakos hallgató, sőt, operaének-művész is a van a kitüntetettek sorában.
Tovább »

Fiatal tehetséggel muzsikál Szegeden Vásáry Tamás

2014. november 4., kedd · Hozzászólok

zene_muzsika_dal

Óriási lehetőség Molnár Mária szegedi énekművész hallgatónak, hogy Vásáry Tamás zongoraművésszel együtt koncertezhet november 7-én az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Hangversenytermében. A pénteki jótékonysági est bevételét fiatal tehetségek ösztöndíjára fordítja a Sófi-alapítvány.
Tovább »

Megtapasztalni, mi mindenre vagyunk képesek – Vásáry Tamás adta át a Sófi-ösztöndíjakat + FOTÓK

2014. július 7., hétfő · Hozzászólok

sofi_dij_mj 160

Akárcsak a korábbi években, idén is egyazon napon vehették át diplomáikat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar végzős, valamint az SZTE Tehetségpont keretei között működő Sófi-alapítvány kitüntetett hallgatói. Ezúttal Vásáry Tamást, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas zongoraművészt köszöntötték a díszvendégek soraiban.
Tovább »

Rákkutatás, evolúciófelgyorsítás és környezetvédő vegyületek – bemutatkoznak a Sófi-díjasok

2014. június 24., kedd · Hozzászólok

sofi01_gs

Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány összegyetemi pályázatára idén közel százan jelentkeztek, az ösztöndíj történetében először nyerte el egyszerre három vegyészhallgató is az elismerést.
Tovább »

Közel másfélmillió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok

2014. május 6., kedd · Hozzászólok

Kihirdette idei győzteseit a Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi-alapítvány kuratóriuma. A fiatal szegedi tehetségeket támogató közhasznú szervezet Magyarországon egyedülálló, 13 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. Az idei pályázatokra kilencvenegy egyetemista jelentkezett, közülük a legkiválóbb 11 hallgatónak ítélték oda a patinás kitüntetéseket. Tovább »

Tehetséges biológus kutatókat díjazott a Sófi-alapítvány + FOTÓK

2014. március 20., csütörtök · Egy hozzászólás

SZS20140320_sofi_dij_biologusok_001Idén tizenegyedik alkalommal díjazta a tehetséges biológus kutatókat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban tartott csütörtöki konferencián tizenegy pályázó prezentálta kutatási területét a délelőtt folyamán.
Tovább »

Újabb fiatal tehetség a Somogyi-könyvtárban

2014. február 28., péntek · Hozzászólok

Bozóky Andreával, a szegedi egyetem zeneművészeti karának adjunktusával és a Sófi-ösztöndíjas Ötvös Csilla gitárművésszel folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata március 5-én, szerdán délután 5 órától a Somogyi-könyvtár alagsori klubjában. Tovább »

Olasz tangóharmonikás és szegedi tehetség a Somogyiban

2013. december 16., hétfő · Egy hozzászólás

Federico_ConteA zene egy vallás – véli Federico Conte olasz tangóharmonika-művész, aki december 16-án a Somogyi-könyvtárban, majd 17-én a mórahalmi Szent László templomban ad ingyenes koncertet Molnár Máriával, az SZTE Zeneművészeti Karának énekművész hallgatójával, a Sófi-alapítvány támogatottjával.
Tovább »

Al Di Meola-tanítvány és olasz tangóharmonikás a tehetségekkel a Somogyiban

2013. december 12., csütörtök · Hozzászólok

Concert-Design-photo1Minden fiatal zenész pályájának meghatározó pontja, mikor egy elismert művésszel együtt léphet fel. Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány adventi koncertet szervez két támogatott tehetségének december 13-án és 16-án a Somogyi-könyvtárban, december 17-én pedig a mórahalmi Szent László templomban. Ezúttal a tehetségek már befutott művészekkel lépnek a közönség elé. Minden koncert ingyenesen látogatható!
Tovább »

„A darab ugyanaz” – Szörényi Leventével beszélgettünk

2013. július 13., szombat · 16 hozzászólás

sodi_dijatado_mj 042Az István, a király harminc évvel ezelőtti királydombi bemutatója óta sikertörténet – vajon mi állhat a három évtizedes diadalmenet hátterében? – többek között erről is beszélgettünk Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerzővel.
Tovább »

Külügyi szakértő orvos a Közéleti Kávéházban

2013. május 6., hétfő · 2 hozzászólás

Vojcek Eszter klinikai orvos, a Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány korábbi különdíjasa lesz május 7-én 17 órától a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának következő vendége a Somogyi-könyvtár klubtermében.
Tovább »

Az operettben van igazán otthon – Lukács Angéla a Közéleti Kávéházban

2013. március 19., kedd · Hozzászólok

Lukács Angéla operaének szakos hallgatóval folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozata március 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtárban. Az énekest már többször hallhatta a szegedi közönség, most a kávéházi beszélgetés során közelebbről is megismerhetik a sokoldalú tehetséget.
Tovább »

A biológushallgatók “krémje” – jubileumi konferenciát rendez a Sófi-alapítvány

2013. március 18., hétfő · Hozzászólok

Idén március 21-én rendezi meg tizedik biológuskonferenciáját az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. Az eltelt évtized alatt számos kiváló biológushallgató érte el itt első komolyabb sikerét – többük mára elismert fiatal kutató.
Tovább »

„Ütős estét” ígér Mucsi Gergő a Közéleti Kávéházban

2013. február 18., hétfő · Hozzászólok

Nyolcadik programjához érkezett a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata: Mucsi Gergő ütőhangszer-művész és a RitmusDepo zenei honlap főszerkesztője lesz a sorozat vendége február 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtárban.
Tovább »

Hangversennyel és díjátadókkal zárult a Szent-Györgyi-év + FOTÓK

2012. december 10., hétfő · Hozzászólok

December 10. és 13. között zárul a Szegedi Tudományegyetem idei Szent-Györgyi-emlékéve. Hétfőn hangversennyel emlékeztek a Nobel-díjas tudósra, valamint a Sófi-alapítvány és az SZTE Kulturális Iroda díjkiosztójára is sor került.
Tovább »

Cambridge-ben is látták már a képeit – Szakács Nóra a Közéleti Kávéházban

2012. december 10., hétfő · Hozzászólok

A Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának következő vendége Szakács Nóra matematikus PhD-hallgató, az SZTE Sófi-ösztöndíj 2012-es győztese. A beszélgetésre december 11-én 17 órától kerül sor a Somogyi-könyvtár klubtermében.
Tovább »

Szupernóvakutató és kisbolygó-felfedező a Fiatal tehetségek sorozatban

2012. október 26., péntek · Hozzászólok

Szalai Tamás csillagásszal, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék doktorjelölt kutatójával, kétszeres Sófi-ösztöndíjassal folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata október 26-án 17 órától a Somogyi-könyvtár Klubtermében.
Tovább »

Festő születik – Vinkó Leót már Londonban is szeretik

2012. szeptember 23., vasárnap · Hozzászólok

Hatévesen kezdett rajzolni – igazi őstehetség, mégis – hála Istennek – hiányzik belőle a művészeknél olykor megfigyelhető önhittség. Vinkó Leó fiatal festőművész-tehetség egyik képét már a Reök nyári tárlatán is láthattuk, most legutóbbi, londoni sikeréről is mesélt.
Tovább »

Ösztönből fest – angol gyűjtő vette meg a szegedi Vinkó Leó képeit

2012. szeptember 19., szerda · Hozzászólok

A Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata szeptember 20-án Vinkó Leó fiatal festőművésszel, az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány pártfogoltjával folytatódik 17 órától a Somogyi-könyvtár klubtermében. A fiatal művész két festményét nemrég egy angol gyűjtő megvásárolta – friss külföldi sikeréről is beszámol a beszélgetésben.
Tovább »

Jankovics Marcell: Küzdelem nélkül nem megy

2012. július 15., vasárnap · Hozzászólok

A film alighanem a 20. század művészete volt, jóllehet technikailag ma is csodálatos dolgok készülnek, de nagyon kevés a valóban katartikus alkotás – véli Jankovics Marcell Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima Díjas rajzfilmrendező, grafikus, író, aki a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadójára érkezett Szegedre az ösztöndíjasokhoz.
Tovább »

Természettudós-többség az idei Sófi-különdíjasoknál

2012. július 3., kedd · Hozzászólok

Jankovics Marcell érkezik a díjátadóra

Korábbi írásainkban az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei biológus győzteseit, illetve fődíjasait mutattuk be, most pedig a különdíjasokat vesszük sorra, egyben kutatási területeik révén bepillantást nyerhetünk a marketing, a vegyészet, a fizika és a büntetőjog egy-egy szegmensébe is.
Tovább »

A szakmában tehetség, az életben pár – Sófi-ösztöndíjas házaspár a Közéletiben

2012. június 27., szerda · Egy hozzászólás

Egy fiatal házaspárral folytatódott a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden címmel májusban indított sorozata hétfő délután. E beszélgetésekben az SZTE Tehetségpont keretében működő, immár 11 éve a szegedi tehetséggondozást szolgáló Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatottjait ismerhetik meg az érdeklődők.
Tovább »

Az Alzheimer-kórtól a féltékenységig – öt újabb Sófi-tehetség

2012. május 24., csütörtök · Egy hozzászólás

Elkötelezett vegyészkutató, jelenleg egy barcelonai agykutató laboratóriumban dolgozó pszichológus, művészi fotókat készítő matematikus és két különösen kiemelkedő medikus – az idei Sófi-fődíjasok ismét bebizonyítják, érdemes figyelmet fordítani a fiatal tehetségekre.
Tovább »

„Só(fi)-oldat” a tehetségekért

2012. május 5., szombat · Hozzászólok

Fiatal tehetségek Szegeden címmel sorozatot indított a Közéleti Kávéház, melyben az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítványt és díjazottjait ismerhetik meg az érdeklődők. Elsőként az alapítvány létrehozója, Sófi József, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja és Fiser Béla, egy Sófi-ösztöndíjas hallgató mutatkozott be.
Tovább »

Közel másfélmillió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok

2012. április 14., szombat · Hozzászólok

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány Magyarországon egyedülálló, 11 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb 12 hallgatójának ítélte oda az ösztöndíjakat a szervezet kuratóriuma.
Tovább »

Debreczeni Pál örökében

2012. április 1., vasárnap · 5 hozzászólás

Tizenegy éve munkálkodik már Szegeden a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, az alapító és alapítványa munkáját idén a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pál-díjjal ismerte el, melyet március 10-én adományozott Sófi Józsefnek. A laudációban elhangzott: a kitüntetett mecénási tevékenységével sokban hasonlít a Szegedért Alapítvány ötletgazdájához, Debreczeni Pálhoz.
Tovább »

Egymillió forint a tehetséges hallgatóknak

2012. február 10., péntek · Hozzászólok

Idén is kiírta ösztöndíjpályázatát az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely immár 11-dik éve tevékenykedik a legtehetségesebb szegedi egyetemi hallgatókért, és eddig több mint 8 millió forint tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobbjait.
Tovább »

A „tehetségek karmestere” az egyetemi díjátadón + FOTÓK

2011. december 14., szerda · Hozzászólok

sofi_dij17_gs Szerda este a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Rektori Hivatalának Dísztermében adták át az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjait. Az alapítványi elismerések mellett igazi “díjeső” várta a hallgatókat, hiszen az SZTE Kulturális Iroda pályázatainak eredményhirdetésére is ekkor került sor.
Tovább »

Jókai Anna: meg kell ragadni az emberi lélek grabancát

2011. július 10., vasárnap · 7 hozzászólás

jokai_anna01_gs Cél, küldetéstudat nélkül az ember nem tud nagyot alkotni – világlott ki Jókai Anna Kossuth- és Prima Primissima Díjas írónő azon beszédéből, melyet a Sófi-alapítvány idei díjátadóján mondott el útravalóul a fiataloknak. Az írónővel – aki magát nem egyszerűen istenhívőnek, sokkal inkább istentudónak vallja – a díjátadó kapcsán többek között elvándorló tehetségekről, illetve „spirituális irodalomról” is beszélgettünk.
Tovább »

A tehetséges hallgatókért látogatott Szegedre Jókai Anna

2011. július 8., péntek · 12 hozzászólás

sofi_gij13_gs A szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztójával egybekötve került sor az SZTE Tehetségpont részeként működő, tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségére, melyen a díszvendég, Jókai Anna Kossuth-, Prima Primissima Díjas írónő és Szabó Gábor, az SZTE rektora adta át az ösztöndíjasoknak az elismeréseket.
Tovább »

Tudományok találkozása – kiváló fiatal kutatók egy csapatban

2011. június 16., csütörtök · Hozzászólok

Két vegyész, egy pszichológus, egy klasszika-filológus és egy orvostanhallgató. Színes palettát képviselnek az SZTE Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány különdíjasai.
Tovább »

A jövő tehetségeiért ültetett fát a tízéves Sófi-alapítvány + VIDEÓ

2011. május 14., szombat · Egy hozzászólás

szegy_unnep24_gs Álljon itt e fa a tudományos évgyűrűk folytonosságának reményében, a jövő tehetségei támogatásának szimbólumaként – e szavakkal ültettek el egy Tehetségfát a Rerrich Béla téren a szegedi természettudományi képzés kilencvenedik, valamint az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány fennállásának tizedik évfordulójára.
Tovább »

Tíz év az egyetem legjobb hallgatóinak támogatására

2011. május 5., csütörtök · Hozzászólok

Tízéves a Sófi József – Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány, mely az SZTE Tehetségpont részeként működik. A jeles jubileumot a szegedi egyetem kilencvenéves fennállásának évfordulóján ünneplik meg.
Tovább »

Ösztöndíj a legkiválóbb szegedi hallgatóknak

2011. április 26., kedd · 2 hozzászólás

Évről évre egyre magasabb színvonalú pályázatok érkeznek be az SZTE Tehetségpont részeként működő és idén tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványhoz, mely eddig több mint 8 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobb hallgatóit. Az idei, fejenként 200 ezer forintot elnyert „Sófi-ötösben” a vegyészek dominálnak, de egy énekművésznek, egy orvostanhallgatónak és egy programtervező informatikusnak is gratulálhatunk.
Tovább »

Szabó István: Ha nem locsolják, nem nő nagyra a virág

2010. július 12., hétfő · 2 hozzászólás

A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjkiosztójára minden évben a kulturális élet valamely neves személyiségét hívja meg, akik pályájukkal mintegy példaként állnak a tehetséges ösztöndíjasok előtt. Így volt ez idén is, amikor Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas, világszerte elismert filmrendező, számtalan rangos nemzetközi és hazai művészeti díj és társadalmi elismerés birtokosa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora volt az alapítvány vendége.
Tovább »

Sajtódíjat kapott a SZEGEDma.hu főszerkesztője

2010. július 9., péntek · 14 hozzászólás

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának (SZTE TTIK) diplomaosztó ünnepségén került sor a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségére, melyen az egyetem legtehetségesebb hallgatói kaptak ösztöndíjat, mellettük pedig az Év Szponzora és az alapítvány Sajtódíját is kiosztották a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Tovább »

Sebestyén Márta: Dalból van a lelke

2009. július 5., vasárnap · Egy hozzászólás

„Nem szerepelek: gondolatokat közlök a zenével”

sebestyenmarta1Június 28-án Szegeden járt Sebestyén Márta, Liszt-, Kossuth- és Prima Primissima díjas népdalénekesnő, aki a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány meghívására, a Sófi-ösztöndíjak ünnepélyes átadójára érkezett, majd egy szegedi papucskörutat tett. A művésznővel hagyományról és népdalról is beszélgettünk. Tovább »

Álom és valóság – a kettőségek kiállítása

2009. május 6., szerda · Hozzászólok

bublaevaEgy ifjú tehetség, aki képeiről azt vallja: fontos, hogy azokon kérdőjelek maradjanak, amelyek elgondolkoztatják a nézőt, és ezáltal vonják be saját világukba. Bubla Éváról van szó, akinek hétfőn nyílt meg önálló festménykiállítása „Álom és valóság” címmel a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK), melyet május 9-ig láthatnak az érdeklődők. Tovább »

Valami jót tenni – másokért…

2008. december 29., hétfő · Hozzászólok

Sófi József egyéni vállalkozónak, a Sófi József – Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány alapítójának Kármán Tódor-díjat adományozott az oktatási miniszter december 17-én. A rangos elismerést a szegedi egyetem tehetségeinek támogatásáért nyerte Sófi József, aki viszont vallja: az elismerés elsősorban nem neki, hanem az alapítványnak szól. Tovább »