Izgalmas kutatásokba fogtak a Sófi-különdíjasok

2017. június 24., szombat · Hozzászólok

sofi-dijazottak002kf

Stroke-kutatás, a délutáni alvás jótékony hatásainak, valamint az európai múlt idők vizsgálata, valamint egy eszköz, mely képes kimutatni az ételek laktózmennyiségét, és egy orvostanhallgató, akinek szenvedélye a fotózás. Izgalmas, a mindennapokra reflektáló kutatási témákat jutalmaztak a Sófi-alapítvány különdíjával. A fődíjasokról szóló korábbi írásunk után jelen cikkünkben a különdíjasok mellett részletesebben bemutatkoznak a biológus mesterképzés és doktori iskola első helyezettjei is. Tovább »

Létkérdésekről szól a Sófi-alapítvány biológuskonferenciája

2017. március 14., kedd · Hozzászólok

Az antibiotikum-ellenállás vagy az agykutatás területén, és a DNS-hibajavításban elért eredményeikről is beszámolnak többek között a fiatal kutatók a 2017. évi tudományos ösztöndíj konferencián. Tizennégy tehetséges egyetemi hallgató mutatja be kutatásait a szegedi Sófi Alapítvány rendezvényén március 16-án 9:00-13:30 között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban, ahol eldől, kik kapják a Sófi-ösztöndíjakat. Tovább »

Minden lehetőségre igent kell mondani – Sófi-díjátadó Melocco Miklóssal

2016. július 3., vasárnap · 5 hozzászólás

BC5K4414Melocco Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas szobrász köszöntötte és adta át a Sófi-alapítvány ösztöndíjait vasárnap. A hagyományokhoz híven a díjátadót az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében tartották meg.
Tovább »

Sófi József az alapítvány elismerését látja a Szegedért Emlékérem mögött

2015. május 17., vasárnap · Egy hozzászólás

sofi_dijatado15kf„Elképzelhető, hogy valaki azt gondolja rólam, megszállott őrült vagyok, mert az időmet és a pénzemet erre áldozom. De az is lehet, hogy a példámon keresztül megváltoztatom más emberek gondolkodásmódját. Naivitásnak tűnhet, de hiszek az emberek jóságában: ha jó példát mutatunk, akkor közvetlen környezetükben mások is csupa jót fognak cselekedni.” Sófi József szerényen, ugyanakkor bizakodva gondol arra a mecénáshivatásra, ami mellett 2001-ben határozta el magát: vagyis, segíteni fogja a tehetséges szegedi egyetemistákat. Bő egy évtizede megkezdett tevékenységét a város most Szegedért Emlékéremmel jutalmazta.
Tovább »

Visszatérő nevek a Sófi-díjasok sorában

2015. április 18., szombat · Hozzászólok

sofi_dijasok02kfRákkutatás, devizák, Simándy-énekverseny, nanoplazmonika és szén nanocső erdő építése. A fiatal kutatók palettája igen széles: két vegyész, egy pénzügy, egy matematika-fizika tanárszakos hallgató, sőt, operaének-művész is a van a kitüntetettek sorában.
Tovább »

Fiatal tehetséggel muzsikál Szegeden Vásáry Tamás

2014. november 4., kedd · Hozzászólok

zene_muzsika_dal

Óriási lehetőség Molnár Mária szegedi énekművész hallgatónak, hogy Vásáry Tamás zongoraművésszel együtt koncertezhet november 7-én az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Hangversenytermében. A pénteki jótékonysági est bevételét fiatal tehetségek ösztöndíjára fordítja a Sófi-alapítvány.
Tovább »

Megtapasztalni, mi mindenre vagyunk képesek – Vásáry Tamás adta át a Sófi-ösztöndíjakat + FOTÓK

2014. július 7., hétfő · Hozzászólok

sofi_dij_mj 160

Akárcsak a korábbi években, idén is egyazon napon vehették át diplomáikat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar végzős, valamint az SZTE Tehetségpont keretei között működő Sófi-alapítvány kitüntetett hallgatói. Ezúttal Vásáry Tamást, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas zongoraművészt köszöntötték a díszvendégek soraiban.
Tovább »

Rákkutatás, evolúciófelgyorsítás és környezetvédő vegyületek – bemutatkoznak a Sófi-díjasok

2014. június 24., kedd · Hozzászólok

sofi01_gs

Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány összegyetemi pályázatára idén közel százan jelentkeztek, az ösztöndíj történetében először nyerte el egyszerre három vegyészhallgató is az elismerést.
Tovább »

Közel másfélmillió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok

2014. május 6., kedd · Hozzászólok

Kihirdette idei győzteseit a Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi-alapítvány kuratóriuma. A fiatal szegedi tehetségeket támogató közhasznú szervezet Magyarországon egyedülálló, 13 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. Az idei pályázatokra kilencvenegy egyetemista jelentkezett, közülük a legkiválóbb 11 hallgatónak ítélték oda a patinás kitüntetéseket. Tovább »

Következő oldal »