Hazudj, ha tudsz! – pikáns témák a prezentációs versenyen

2017. május 2., kedd · Egy hozzászólás

Újragondolják a trójai falovat és a hazugság felismeréséről is előadnak érthető és trendi módon az SZTE Tehetségpont megmérettetésén. A prezentációs technikák verseny döntőjét május 4-én, csütörtökön 15 órakor tartják a szegedi IH Rendezvényközpontban, ahol a közönség is választ egy nyertest. Tovább »

Tízmillió forintra pályázhatnak az SZTE-sek

2017. április 25., kedd · Hozzászólok

12 szegedi vállalat idén is több millió forinttal támogatja a tehetséges egyetemistákat. A Kiválósági listára a tudomány, a sport- vagy a művészet területén kiemelkedő hallgatók, az esélyegyenlőségi ösztöndíjra a hátrányos helyzetű SZTE-sek jelentkezhetnek. Az SZTE Tehetségpont meghosszabbította a jelentkezési határidőt, az összesen 10 millió forint értékű ösztöndíjaira április 26-áig lehet pályázni. Tovább »

Minden lehetőségre igent kell mondani – Sófi-díjátadó Melocco Miklóssal

2016. július 3., vasárnap · 5 hozzászólás

BC5K4414Melocco Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas szobrász köszöntötte és adta át a Sófi-alapítvány ösztöndíjait vasárnap. A hagyományokhoz híven a díjátadót az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében tartották meg.
Tovább »

Hat tehetséges biológust díjazott a Sófi-alapítvány + FOTÓK

2016. március 18., péntek · Hozzászólok

tudomanyos_osztondij015kfImmár tizenharmadik alkalommal díjazta a tehetséges biológusokat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. A konferencián, melyet hagyományosan az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban rendeztek meg, 22 hallgató ismertette prezentációját a bíráló bizottság előtt.
Tovább »

A batáta álomtól a vegyes házasságokig – prezentációs verseny az SZTE-n

2016. március 16., szerda · Hozzászólok

Az SZTE Tehetségpont és a Szegedi Tehetséggondozó Tanács prezentációs versenyének döntőjét március 17-én 16 órakor tartják az SZTE József Attila Tanulmányi Központban (TIK). A fináléban az egyetem minden karának legjobbjai mérik össze tudásukat, a zsűri mellett a nézők is szavazhatnak kedvencükre. Tovább »

Kulka János nyitja meg a fiatal SZTE-s hallgató fotótárlatát

2015. november 4., szerda · Egy hozzászólás

selfie_meghivoFlashmobbal nyílik meg Tóth Tamás Sándor fotós, az SZTE hallgatójának Selfie című rendhagyó tárlata. Az SZTE Tehetségpont támogatásával megvalósuló fotókiállítást Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész nyitja meg november 5-én, csütörtökön 17 órakor a Klauzál téren, rossz idő esetén az SZTE Rektori Hivatalában..
Tovább »

Goldmark Károly és Móra Ferenc a Somogyiban

2015. május 12., kedd · Hozzászólok

somogyi_konyvtar01kf

Goldmark Károly zeneszerző, hegedűművészre kiállítással, Móra Ferenc emléksétával emlékeznek a Somogyi-könyvtár elkövetkező programjai között.
Tovább »

Oravecz Kinga fotóiból nyílik kiállítás a Somogyiban

2015. április 14., kedd · Hozzászólok

somogyi_konyvtar01kf

Fotótárlattal kezdődik a Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban című rendezvénysorozat tavaszi programja. Oravecz Kinga Apróságok az erdőrezervátumban című kiállításának megnyitója április 16-án, csütörtökön 16.30 órakor kezdődik földszinti Internet-térben. Április és május hónapban hetente jelentkezik új programokkal a rendezvénysorozat.
Tovább »

A PhD után teszik le a fegyvert a sárkányokkal hadakozó lányok + FOTÓK

2014. november 6., csütörtök · Hozzászólok

sarkany_kiralylany

A kisfiúkat a népmesék is utazásra és küzdelemre nevelik, míg a lányoknak a kaland helyett szép ruhák és az őket megmentő lovagok jutnak. Ez a mélyről gyökerező társadalmi szereposztás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a mai napig ritkaságszámba mennek a nők a tudományos elitben, holott felsőfokú végzettséget még nagyobb arányban szereznek a férfiaknál. Nők a tudományban címmel tartottak konferenciát Szegeden, ahol több, komoly karriert befutott hölgy is megosztotta tapasztalatait. Tovább »

Nők a tudományban konferenciát szervez az SZTE Tehetségpont

2014. október 28., kedd · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

„Nők a tudományban” címmel országos konferenciát szervez az SZTE Tehetségpont november 6-án a Szent-Györgyi Albert Agórában. A rendezvényen neves szegedi egyetemi kutatók és a Tehetségpont aranyfokozatú tagsággal rendelkező pályakezdő kutatói is bemutatkoznak.
Tovább »

Megtapasztalni, mi mindenre vagyunk képesek – Vásáry Tamás adta át a Sófi-ösztöndíjakat + FOTÓK

2014. július 7., hétfő · Hozzászólok

sofi_dij_mj 160

Akárcsak a korábbi években, idén is egyazon napon vehették át diplomáikat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar végzős, valamint az SZTE Tehetségpont keretei között működő Sófi-alapítvány kitüntetett hallgatói. Ezúttal Vásáry Tamást, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas zongoraművészt köszöntötték a díszvendégek soraiban.
Tovább »

13. alkalommal adják át a Sófi-ösztöndíjakat

2014. július 3., csütörtök · 2 hozzászólás

Fénykép Sófi-ösztöndíjasok 2014

Közel másfél millió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok. Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségét július 6-án, vasárnap 10 órától tartják az SZTE TTIK diplomaosztó rendezvényén. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezett esemény díszvendége Vásáry Tamás világhírű zongoraművész és karmester. Tovább »

Rákkutatás, evolúciófelgyorsítás és környezetvédő vegyületek – bemutatkoznak a Sófi-díjasok

2014. június 24., kedd · Hozzászólok

sofi01_gs

Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány összegyetemi pályázatára idén közel százan jelentkeztek, az ösztöndíj történetében először nyerte el egyszerre három vegyészhallgató is az elismerést.
Tovább »

Ezerszínű május a Somogyiban + FOTÓK

2014. május 31., szombat · Hozzászólok

IMG_9422

Az egy hónapon át tartó, fiatal tehetségeket bemutató kiállítás-sorozat utolsó állomásához érkezett az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár együttműködésének köszönhetően, amelynek méltó befejezéseként ezúttal Tóth Tamás Sándor fotóit tekinthette meg a közönség május 29-én. Az érdeklődőket, valamint az orosházi születésű művészt tanára, Kocsisné Maróczi Margit köszöntötte.
Tovább »

Marton Ákos festménykiállítása a Somogyiban + FOTÓK

2014. május 24., szombat · Hozzászólok

IMG_9333

Immár harmadik állomásához érkezett az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár együttműködésének köszönhetően a fiatal képzőművészeket felvonultató kiállítás-sorozat. Ezúttal, május 22-én Marton Ákos Soron kívül című tárlatát az elmúlt héten, ipari katasztrófa témájú grafikáit bemutató Kovács Gyula András nyitott meg. Tovább »

Ipari katasztrófa a Somogyi kiállítótermében

2014. május 16., péntek · Hozzászólok

IMG_9244

A Somogyi-könyvtár és az SZTE Tehetségpont együttműködése kapcsán újabb tehetség mutatkozott be Kovács Gyula András személyében, aki futurisztikus grafikáit tárta a közönség elé május 15-én. A májusi kiállítás-sorozat második tárlatát Nyéki Tamás helytörténész nyitotta meg. Tovább »

Nagy Orsolya festménykiállítása a Somogyiban + FOTÓK

2014. május 10., szombat · Hozzászólok

IMG_9053

Az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár együttműködésének köszönhetően nemcsak a sport, a tudomány és a zene, hanem a művészet egy-egy tehetséges képviselője is bemutatkozhat a közönség előtt. Hagyományteremtés szándékával idén májusban immár harmadik éve nyílik lehetőség egy kiállítássorozat megrendezésére, amelynek keretein belül hétről hétre újabb képzőművészek munkáival találkozhatnak az érdeklődők. Május 8-án Nagy Orsolya festményeiből A nő másképp címmel nyílt kiállítás. Beszédet mondott Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője. Tovább »

Tehetséges biológus kutatókat díjazott a Sófi-alapítvány + FOTÓK

2014. március 20., csütörtök · Egy hozzászólás

SZS20140320_sofi_dij_biologusok_001Idén tizenegyedik alkalommal díjazta a tehetséges biológus kutatókat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban tartott csütörtöki konferencián tizenegy pályázó prezentálta kutatási területét a délelőtt folyamán.
Tovább »

Olasz tangóharmonikás és szegedi tehetség a Somogyiban

2013. december 16., hétfő · Egy hozzászólás

Federico_ConteA zene egy vallás – véli Federico Conte olasz tangóharmonika-művész, aki december 16-án a Somogyi-könyvtárban, majd 17-én a mórahalmi Szent László templomban ad ingyenes koncertet Molnár Máriával, az SZTE Zeneművészeti Karának énekművész hallgatójával, a Sófi-alapítvány támogatottjával.
Tovább »

Al Di Meola-tanítvány és olasz tangóharmonikás a tehetségekkel a Somogyiban

2013. december 12., csütörtök · Hozzászólok

Concert-Design-photo1Minden fiatal zenész pályájának meghatározó pontja, mikor egy elismert művésszel együtt léphet fel. Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány adventi koncertet szervez két támogatott tehetségének december 13-án és 16-án a Somogyi-könyvtárban, december 17-én pedig a mórahalmi Szent László templomban. Ezúttal a tehetségek már befutott művészekkel lépnek a közönség elé. Minden koncert ingyenesen látogatható!
Tovább »

Kávézzon a tudománnyal! – Járványmatek, sárkánycsont és beszélő sejtek

2013. szeptember 16., hétfő · Hozzászólok

Szeptemberben kezdetét veszi az SZTE Tehetségpont által szervezett tudománynépszerűsítő előadássorozat, a Science Café. Lézerek, a járványok matematikája, állati eredetű gyógyszerek és az ősmaradványok legendái – csak néhány kulcsszó az őszi félév tematikájából.
Tovább »

„A darab ugyanaz” – Szörényi Leventével beszélgettünk

2013. július 13., szombat · 16 hozzászólás

sodi_dijatado_mj 042Az István, a király harminc évvel ezelőtti királydombi bemutatója óta sikertörténet – vajon mi állhat a három évtizedes diadalmenet hátterében? – többek között erről is beszélgettünk Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerzővel.
Tovább »

Kovács Anikó színt visz az életünkbe – Tehetségpont-tárlat a Somogyiban

2013. május 22., szerda · Hozzászólok

Kovacs_Aniko_Ozgida_szmaLáthattuk már a Duna TV és az MTV műsorán is, kolorista képeivel, erőteljes színhasználatával vidámságot, jókedvet szeretne közvetíteni – Kovács Anikó festőművész-tehetség tárlata május 23-án 17 órakor nyílik a Somogyi-könyvtárban.
Tovább »

Ön is segítheti a tehetségeket!

2013. május 6., hétfő · Hozzászólok

Baranyai_A jövő orvosai, mérnökei, közgazdászai, jogászai, történészei, művészei, kutatói vagy éppen tanárai – többek között őket segíti anyagi és szakmai lehetőségekkel a szegedi egyetem tehetséggondozó programjait összefogó SZTE Tehetségpont és a neki forrást biztosító Pro Talentis Universitatis Alapítvány.
Tovább »

Külügyi szakértő orvos a Közéleti Kávéházban

2013. május 6., hétfő · 2 hozzászólás

Vojcek Eszter klinikai orvos, a Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány korábbi különdíjasa lesz május 7-én 17 órától a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának következő vendége a Somogyi-könyvtár klubtermében.
Tovább »

Negyven határon túli magyar tehetség konferenciája Szegeden

2013. április 20., szombat · Hozzászólok

masz_konf1A művértől a felfedeztető matematikáig – negyven tehetséges határon túli magyar hallgató adott elő a Balassi Intézet Márton Áron Tehetséggondozó Szakkollégiumi Programjának második hallgatói konferenciáján Szegeden, az SZTE bölcsészkari épületében április 20-án.
Tovább »

Az operettben van igazán otthon – Lukács Angéla a Közéleti Kávéházban

2013. március 19., kedd · Hozzászólok

Lukács Angéla operaének szakos hallgatóval folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozata március 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtárban. Az énekest már többször hallhatta a szegedi közönség, most a kávéházi beszélgetés során közelebbről is megismerhetik a sokoldalú tehetséget.
Tovább »

A biológushallgatók “krémje” – jubileumi konferenciát rendez a Sófi-alapítvány

2013. március 18., hétfő · Hozzászólok

Idén március 21-én rendezi meg tizedik biológuskonferenciáját az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. Az eltelt évtized alatt számos kiváló biológushallgató érte el itt első komolyabb sikerét – többük mára elismert fiatal kutató.
Tovább »

Pályázz! Tehetségeket keresnek – ösztöndíjeső a Tehetségpontnál!

2013. március 7., csütörtök · Hozzászólok

Vállalatok is támogatják a szegedi tehetségeket!

Idén is meghirdeti a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára Kiválósági lista pályázatát az SZTE Tehetségpont Szeged városával és más egyetemi egységekkel együttműködve. Idei újdonságként a szervezet vállalatok által felajánlott ösztöndíjakat is kioszt, és kiírják az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat.
Tovább »

„Ütős estét” ígér Mucsi Gergő a Közéleti Kávéházban

2013. február 18., hétfő · Hozzászólok

Nyolcadik programjához érkezett a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata: Mucsi Gergő ütőhangszer-művész és a RitmusDepo zenei honlap főszerkesztője lesz a sorozat vendége február 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtárban.
Tovább »

Zenés keresztmetszet és regény Bartókról + FOTÓK

2012. december 22., szombat · 2 hozzászólás

Temesi Ferenc Bartók című regényének bemutatójára került sor december 21-én a Somogyi-könyvtárban. Nemcsak szöveg, a zene is megidézte a legendás zeneszerzőt és zongoraművészt az SZTE Tehetségpont hallgatóinak közreműködésével.
Tovább »

Hangversennyel és díjátadókkal zárult a Szent-Györgyi-év + FOTÓK

2012. december 10., hétfő · Hozzászólok

December 10. és 13. között zárul a Szegedi Tudományegyetem idei Szent-Györgyi-emlékéve. Hétfőn hangversennyel emlékeztek a Nobel-díjas tudósra, valamint a Sófi-alapítvány és az SZTE Kulturális Iroda díjkiosztójára is sor került.
Tovább »

Következő oldal »