Huszti Péter: A hűség az egyik legszebb magyar szó

2017. július 9., vasárnap · Hozzászólok

huszti_peter06_gs

Hűséges a feleségéhez, hűséges a színházához, hűséges a színművészethez. 93 színházi szerep, 50 rendezés, rengeteg tévéjáték, játékfilm – fél évszázad munka áll mögötte. Már 34 évesen elnyerte a Kossuth-díjat, azóta is számtalan elismeréssel díjazták munkásságát. A Nemzet Művésze szegedi látogatása során adott interjút a SZEGEDma hírportálnak, miután átadta a Sófi-ösztöndíjakat. Tovább »

Izgalmas kutatásokba fogtak a Sófi-különdíjasok

2017. június 24., szombat · Hozzászólok

sofi-dijazottak002kf

Stroke-kutatás, a délutáni alvás jótékony hatásainak, valamint az európai múlt idők vizsgálata, valamint egy eszköz, mely képes kimutatni az ételek laktózmennyiségét, és egy orvostanhallgató, akinek szenvedélye a fotózás. Izgalmas, a mindennapokra reflektáló kutatási témákat jutalmaztak a Sófi-alapítvány különdíjával. A fődíjasokról szóló korábbi írásunk után jelen cikkünkben a különdíjasok mellett részletesebben bemutatkoznak a biológus mesterképzés és doktori iskola első helyezettjei is. Tovább »

Több száz tehetséges hallgatót díjaztak az SZTE-n + FOTÓK

2017. május 31., szerda · Hozzászólok

tehetseggondozo_osztondij019kf

Közel 200 tehetséges hallgató részesült több millió forint értékű ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem hagyományos díjkiosztó ünnepségén, május 30-án. Az Év Tehetsége és az SZTE Talent díjak mellett átadták a Sófi-ösztöndíjakat valamint az esélyegyenlőségi és a vállalati elismeréseket is. Tovább »

Újráztak a Sófi-díjasok – bemutatkoznak a fődíjasok

2017. május 2., kedd · Hozzászólok

sofi-dijazottak002kf

Stroke vizsgálat, rákkutatás, a Barbarikum késő császárkori populációjának biológiai rekonstrukciója és két fiatal lány, akik jelentős sikereket értek el a hazai zenei művészeti életben. Sófi József, a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit támogató alapítványa alapítója szerint erős mezőnnyel szembesült idén a zsűri. Tovább »

Rákkutatás, kísérleti evolúció, nyelvészet, növények és egy fiatal operettszerző – bemutatkoznak a Sófi-különdíjasok

2016. április 29., péntek · Hozzászólok

sofi_dijasok03_gs
A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója szerint az egyik legerősebb mezőny állt össze idén mind a fődíjjal, mind pedig a különdíjjal jutalmazott fiatal kutatók sorából. Kétrészes bemutatkozó sorozatunk utolsó cikkéhez értünk. Ezúttal egy fiatal operettszerző, a rákellenes komplexeket vizsgáló vegyész, a növények fehérje módosulását és az antibiotikum rezisztenciát vizsgáló biológusok, valamint egy összehasonlító nyelvészettel foglalkozó némettanár mutatkozik be portálunkon. Cikkünk végén a biológus mesterképzés és a doktori iskola kategóriában ösztöndíjat nyert hallgatókkal ismerkedhetnek meg.
Tovább »

Taroló vegyészek, művészeti elismerések, stroke és devizák – bemutatkoznak a Sófi-díjasok

2016. április 22., péntek · Hozzászólok

sofi_dijasok05_gsA Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója szerint az egyik legerősebb mezőny állt össze idén mind a fődíjjal, mind pedig a különdíjjal jutalmazott fiatal kutatók sorából. Kétrészes bemutatkozó cikksorozatunkban először a fődíjasok kutatási területével ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal két vegyészhallgató alapkutatását, egy orvostanhallgató agyi vérkeringést szabályozó vizsgálatait, egy pénzügy szakos hallgató kockázatkezelési modelljét, valamint egy fiatal zongoraművész nemzetközi versenyeredményeit mutatjuk be.
Tovább »

Rákkutatás, ökológia és újszülöttek légzésvizsgálata – Sófi-különdíjasok és biológusok

2015. május 24., vasárnap · Egy hozzászólás

sofi_dijasok02kfKörnyezetvédő tüzelőanyagok fejlesztése, rákkutatás, az újszülöttek légzésvizsgálata, a magyar nemzetpolitika jelene és múltja a Vajdaságban és Macbeth udvarhölgye. Sokszínű a Sófi-alapítvány idén különdíjjal kitüntetett hallgatóinak sora. Sorozatunk utolsó részében a fiatal kutatócsapat, valamint az ösztöndíjas biológushallgatók is bemutatkoztak.
Tovább »

Sófi József az alapítvány elismerését látja a Szegedért Emlékérem mögött

2015. május 17., vasárnap · Egy hozzászólás

sofi_dijatado15kf„Elképzelhető, hogy valaki azt gondolja rólam, megszállott őrült vagyok, mert az időmet és a pénzemet erre áldozom. De az is lehet, hogy a példámon keresztül megváltoztatom más emberek gondolkodásmódját. Naivitásnak tűnhet, de hiszek az emberek jóságában: ha jó példát mutatunk, akkor közvetlen környezetükben mások is csupa jót fognak cselekedni.” Sófi József szerényen, ugyanakkor bizakodva gondol arra a mecénáshivatásra, ami mellett 2001-ben határozta el magát: vagyis, segíteni fogja a tehetséges szegedi egyetemistákat. Bő egy évtizede megkezdett tevékenységét a város most Szegedért Emlékéremmel jutalmazta.
Tovább »

A Sófi-alapítvány 14 éve támogatja a szegedi tehetséges biológusokat

2015. március 17., kedd · Hozzászólok

Ebben az évben március 19-én (csütörtökön) rendezi meg tudományos konferenciáját biológushallgatók számára az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (Temesvári körút 62.). Az eredményhirdetés és a díjak ünnepélyes átadása 13:15-kor kezdődik. Az eltelt évek alatt számos kiváló biológushallgató érte el itt első komolyabb sikerét – többük mára elismert fiatal kutató. Tovább »

13. alkalommal adják át a Sófi-ösztöndíjakat

2014. július 3., csütörtök · 2 hozzászólás

Fénykép Sófi-ösztöndíjasok 2014

Közel másfél millió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok. Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségét július 6-án, vasárnap 10 órától tartják az SZTE TTIK diplomaosztó rendezvényén. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezett esemény díszvendége Vásáry Tamás világhírű zongoraművész és karmester. Tovább »

Közel másfélmillió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok

2014. május 6., kedd · Hozzászólok

Kihirdette idei győzteseit a Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi-alapítvány kuratóriuma. A fiatal szegedi tehetségeket támogató közhasznú szervezet Magyarországon egyedülálló, 13 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. Az idei pályázatokra kilencvenegy egyetemista jelentkezett, közülük a legkiválóbb 11 hallgatónak ítélték oda a patinás kitüntetéseket. Tovább »

Az ifjú Sófi-díjas Texasban folytatja

2013. december 8., vasárnap · 2 hozzászólás

SZS20131204_kormanyos_attila_kozeleti_kavehaz_002Egy fiatal vegyésszel folytatódott a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden címmel tavaly májusban útjára indított sorozata szerda délután. Az immár 12 éve működő, fiatal tehetségeket felkaroló és támogató Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjazottja és bemutatkozója Kormányos Attila volt.
Tovább »

Genomikáról beszél az első Sófi-ösztöndíjas a Közéleti Kávéházban

2012. november 20., kedd · Hozzászólok

A Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának következő vendége Maróti Gergely biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genomikai Intézetének kutatási csoportvezetője, aki 2004-ben először nyerte el a Sófi-alapítvány ösztöndíját. A beszélgetésre november 21-én 17 órától kerül sor a Somogyi-könyvtár klubtermében.
Tovább »

Természettudós-többség az idei Sófi-különdíjasoknál

2012. július 3., kedd · Hozzászólok

Jankovics Marcell érkezik a díjátadóra

Korábbi írásainkban az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei biológus győzteseit, illetve fődíjasait mutattuk be, most pedig a különdíjasokat vesszük sorra, egyben kutatási területeik révén bepillantást nyerhetünk a marketing, a vegyészet, a fizika és a büntetőjog egy-egy szegmensébe is.
Tovább »

Az Alzheimer-kórtól a féltékenységig – öt újabb Sófi-tehetség

2012. május 24., csütörtök · Egy hozzászólás

Elkötelezett vegyészkutató, jelenleg egy barcelonai agykutató laboratóriumban dolgozó pszichológus, művészi fotókat készítő matematikus és két különösen kiemelkedő medikus – az idei Sófi-fődíjasok ismét bebizonyítják, érdemes figyelmet fordítani a fiatal tehetségekre.
Tovább »

„Só(fi)-oldat” a tehetségekért

2012. május 5., szombat · Hozzászólok

Fiatal tehetségek Szegeden címmel sorozatot indított a Közéleti Kávéház, melyben az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítványt és díjazottjait ismerhetik meg az érdeklődők. Elsőként az alapítvány létrehozója, Sófi József, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja és Fiser Béla, egy Sófi-ösztöndíjas hallgató mutatkozott be.
Tovább »

A gomba gombája és az agyi erek őrzői + FOTÓK

2012. március 29., csütörtök · 2 hozzászólás

Megvannak az idei Sófi-ösztöndíjas biológushallgatók

Kilencedik alkalommal rendezte meg az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány biológus ösztöndíj-konferenciáját, melyen a kutatásban kiemelkedő eredményeket elért hallgatók mérhették össze tudásukat.
Tovább »

Egymillió forint a tehetséges hallgatóknak

2012. február 10., péntek · Hozzászólok

Idén is kiírta ösztöndíjpályázatát az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely immár 11-dik éve tevékenykedik a legtehetségesebb szegedi egyetemi hallgatókért, és eddig több mint 8 millió forint tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobbjait.
Tovább »

A legtehetségesebb kémikusok is részt vesznek a Guiness-rekordkísérletben

2011. szeptember 29., csütörtök · Hozzászólok

Több mint ötszázan végeznek egyszerre kísérletet szeptember 30-án, pénteken a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából több magyarországi városban, köztük Szegeden is, a Dóm téren, 14 órakor. A Guiness-rekordkísérlet célja az egyidejűleg a legtöbb ember által végzett, azonos kémiai kísérlet végrehajtása.
Tovább »

Tíz év az egyetem legjobb hallgatóinak támogatására

2011. május 5., csütörtök · Hozzászólok

Tízéves a Sófi József – Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány, mely az SZTE Tehetségpont részeként működik. A jeles jubileumot a szegedi egyetem kilencvenéves fennállásának évfordulóján ünneplik meg.
Tovább »

Ösztöndíj a legkiválóbb szegedi hallgatóknak

2011. április 26., kedd · 2 hozzászólás

Évről évre egyre magasabb színvonalú pályázatok érkeznek be az SZTE Tehetségpont részeként működő és idén tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványhoz, mely eddig több mint 8 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobb hallgatóit. Az idei, fejenként 200 ezer forintot elnyert „Sófi-ötösben” a vegyészek dominálnak, de egy énekművésznek, egy orvostanhallgatónak és egy programtervező informatikusnak is gratulálhatunk.
Tovább »

A legjobb szegedi biológushallgatók mérték össze tudásukat

2011. március 26., szombat · Egy hozzászólás

sofi_dijatado13_gs Idén is nehéz döntés elé állították a tehetséges biológushallgatók a tízéves Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány biológuskuratóriumát a már hagyományos ösztöndíj-konferenciáján, melyre március 24-én került sor a Szegedi Biológiai Központban. Most is két csoportnak osztottak díjakat: a biológus mesterképzés és a biológia doktori iskola kategóriákban.
Tovább »

Walter Fruzsina és Szebeni Gábor a Sófi-verseny győztesei

2010. március 24., szerda · Egy hozzászólás

Az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa immár hetedik alkalommal tartotta meg ösztöndíj-konferenciáját. A március 24-i rendezvényen hét mesterképzésben részt vevő és kilenc doktorandusz biológushallgató mutatta be tudományos kutatási területét a Szegedi Biológiai Központban, a két kategória legjobbját 100-100 ezer forintos ösztöndíjjal jutalmazzák.
Tovább »