16. alkalommal nyújtották át Sófi József ösztöndíjait + FOTÓK

2017. július 1., szombat · Hozzászólok

sofi_dij11_gs

A fiatal tehetségek változatos kutatási témákkal érdemelték ki az elismerést. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadóját az SZTE TTIK diplomaosztó ünnepségén tartották. Az idei rendezvény díszvendége Huszti Péter Kossuth-díjas színművész volt. Tovább »

Izgalmas kutatásokba fogtak a Sófi-különdíjasok

2017. június 24., szombat · Hozzászólok

sofi-dijazottak002kf

Stroke-kutatás, a délutáni alvás jótékony hatásainak, valamint az európai múlt idők vizsgálata, valamint egy eszköz, mely képes kimutatni az ételek laktózmennyiségét, és egy orvostanhallgató, akinek szenvedélye a fotózás. Izgalmas, a mindennapokra reflektáló kutatási témákat jutalmaztak a Sófi-alapítvány különdíjával. A fődíjasokról szóló korábbi írásunk után jelen cikkünkben a különdíjasok mellett részletesebben bemutatkoznak a biológus mesterképzés és doktori iskola első helyezettjei is. Tovább »

Az egyetem kiváló hallgatóit díjazta a Sófi-alapítvány

2017. március 28., kedd · Hozzászólok

sofi-dijazottak001kfSófi József, a fiatal tehetségeket támogató alapítvány alapítója szerint az idei évben kifejezetten nehéz dolga volt a bírálóknak, ugyanis számos kiváló hallgató pályázta meg a Sófi-ösztöndíjat. A SZEGEDma.hu hírportálon már hagyomány, hogy a díjazottakat külön cikkekben mutatjuk be.
Tovább »

Új elismerés a Sófi-alapítványnál – átadták az ösztöndíjakat + FOTÓK

2017. március 16., csütörtök · Hozzászólok

sofi-dij017kfInnovációs díjat alapított a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az elismeréssel nemcsak a biológia mesterszakos, illetve a biológia doktori iskola hallgatóit szeretnék motiválni, hanem azokat is, akik az egyetem más szakterületein élettani kutatásokat végeznek.
Tovább »

Hat tehetséges biológust díjazott a Sófi-alapítvány + FOTÓK

2016. március 18., péntek · Hozzászólok

tudomanyos_osztondij015kfImmár tizenharmadik alkalommal díjazta a tehetséges biológusokat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. A konferencián, melyet hagyományosan az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban rendeztek meg, 22 hallgató ismertette prezentációját a bíráló bizottság előtt.
Tovább »

A vállalkozás is egy szakma – Indul a Vállalkozásmenedzsment Akadémia

2015. október 22., csütörtök · Hozzászólok

rokolya_es_sofi01kfMég mindig nagyon alacsony a fiatalok vállalkozási hajlandósága Magyarországon – derült ki a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének 2014-es felméréséből. Eszerint mindössze 35 százalékuk gondolkozik azon, hogy saját vállalkozást alapítson. Rokolya Balázzsal, a nemrég életre hívott Vállalkozásmenedzsment Akadémia megálmodójával és Sófi Józseffel, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagjával a novemberben induló szemináriumsorozatról beszélgettünk, ahol a hallgatók gyakorlatias vállalkozásmenedzsmenti kvalitásokat szerezhetnek.
Tovább »

Makk Károly filmrendezőtől vehették át elismeréseiket a Sófi-ösztöndíjasok + FOTÓK

2015. július 5., vasárnap · Hozzászólok

sofi_dijazottak01_gsA Sófi-alapítvány tehetségei Makk Károly Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőtől vehették át ösztöndíjaikat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar diplomaosztóján.
Tovább »

Sófi József az alapítvány elismerését látja a Szegedért Emlékérem mögött

2015. május 17., vasárnap · Egy hozzászólás

sofi_dijatado15kf„Elképzelhető, hogy valaki azt gondolja rólam, megszállott őrült vagyok, mert az időmet és a pénzemet erre áldozom. De az is lehet, hogy a példámon keresztül megváltoztatom más emberek gondolkodásmódját. Naivitásnak tűnhet, de hiszek az emberek jóságában: ha jó példát mutatunk, akkor közvetlen környezetükben mások is csupa jót fognak cselekedni.” Sófi József szerényen, ugyanakkor bizakodva gondol arra a mecénáshivatásra, ami mellett 2001-ben határozta el magát: vagyis, segíteni fogja a tehetséges szegedi egyetemistákat. Bő egy évtizede megkezdett tevékenységét a város most Szegedért Emlékéremmel jutalmazta.
Tovább »

Átadták a Sófi-alapítvány ösztöndíjait + FOTÓK

2015. március 19., csütörtök · Egy hozzászólás

sofi_dijatado06kfTizenkettedik alkalommal tartották meg a Sófi-alapítvány tudományos konferenciáját, ahol eldőlt, a biológia mesterszakos és doktori iskola hallgatói közül ki részesülhet ösztöndíjban.
Tovább »

Megtapasztalni, mi mindenre vagyunk képesek – Vásáry Tamás adta át a Sófi-ösztöndíjakat + FOTÓK

2014. július 7., hétfő · Hozzászólok

sofi_dij_mj 160

Akárcsak a korábbi években, idén is egyazon napon vehették át diplomáikat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar végzős, valamint az SZTE Tehetségpont keretei között működő Sófi-alapítvány kitüntetett hallgatói. Ezúttal Vásáry Tamást, Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjas zongoraművészt köszöntötték a díszvendégek soraiban.
Tovább »

Tehetséges biológus kutatókat díjazott a Sófi-alapítvány + FOTÓK

2014. március 20., csütörtök · Egy hozzászólás

SZS20140320_sofi_dij_biologusok_001Idén tizenegyedik alkalommal díjazta a tehetséges biológus kutatókat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban tartott csütörtöki konferencián tizenegy pályázó prezentálta kutatási területét a délelőtt folyamán.
Tovább »

A biológushallgatók “krémje” – jubileumi konferenciát rendez a Sófi-alapítvány

2013. március 18., hétfő · Hozzászólok

Idén március 21-én rendezi meg tizedik biológuskonferenciáját az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. Az eltelt évtized alatt számos kiváló biológushallgató érte el itt első komolyabb sikerét – többük mára elismert fiatal kutató.
Tovább »

Szupernóvakutató és kisbolygó-felfedező a Fiatal tehetségek sorozatban

2012. október 26., péntek · Hozzászólok

Szalai Tamás csillagásszal, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék doktorjelölt kutatójával, kétszeres Sófi-ösztöndíjassal folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata október 26-án 17 órától a Somogyi-könyvtár Klubtermében.
Tovább »

Jankovics Marcell: Küzdelem nélkül nem megy

2012. július 15., vasárnap · Hozzászólok

A film alighanem a 20. század művészete volt, jóllehet technikailag ma is csodálatos dolgok készülnek, de nagyon kevés a valóban katartikus alkotás – véli Jankovics Marcell Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima Díjas rajzfilmrendező, grafikus, író, aki a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadójára érkezett Szegedre az ösztöndíjasokhoz.
Tovább »

Egyéniség és két félteke – ösztöndíjasok körében Jankovics Marcell + FOTÓK

2012. július 6., péntek · Hozzászólok

Fontos, hogy megőrizzék egyéniségüket a tehetségek – üzente a hallgatóknak a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségén Jankovics Marcell Kossuth- és Prima Primissima Díjas rajzfilmrendező, grafikus, író.
Tovább »

Természettudós-többség az idei Sófi-különdíjasoknál

2012. július 3., kedd · Hozzászólok

Jankovics Marcell érkezik a díjátadóra

Korábbi írásainkban az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei biológus győzteseit, illetve fődíjasait mutattuk be, most pedig a különdíjasokat vesszük sorra, egyben kutatási területeik révén bepillantást nyerhetünk a marketing, a vegyészet, a fizika és a büntetőjog egy-egy szegmensébe is.
Tovább »

A szakmában tehetség, az életben pár – Sófi-ösztöndíjas házaspár a Közéletiben

2012. június 27., szerda · Egy hozzászólás

Egy fiatal házaspárral folytatódott a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden címmel májusban indított sorozata hétfő délután. E beszélgetésekben az SZTE Tehetségpont keretében működő, immár 11 éve a szegedi tehetséggondozást szolgáló Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatottjait ismerhetik meg az érdeklődők.
Tovább »

„Só(fi)-oldat” a tehetségekért

2012. május 5., szombat · Hozzászólok

Fiatal tehetségek Szegeden címmel sorozatot indított a Közéleti Kávéház, melyben az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítványt és díjazottjait ismerhetik meg az érdeklődők. Elsőként az alapítvány létrehozója, Sófi József, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja és Fiser Béla, egy Sófi-ösztöndíjas hallgató mutatkozott be.
Tovább »

Szegedi tehetségek a Közéleti Kávéházban

2012. május 1., kedd · Hozzászólok

Május 4-én 18 órától Fiatal tehetségek Szegeden címmel sorozatot indít a Közéleti Kávéház, melyben az SZTE Tehetségpont tagjait ismerhetik meg az érdeklődők. Elsőként az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítvány létrehozója, Sófi József és Fiser Béla, egy Sófi-ösztöndíjas hallgató mutatkozik be.
Tovább »

Debreczeni Pál örökében

2012. április 1., vasárnap · 5 hozzászólás

Tizenegy éve munkálkodik már Szegeden a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, az alapító és alapítványa munkáját idén a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pál-díjjal ismerte el, melyet március 10-én adományozott Sófi Józsefnek. A laudációban elhangzott: a kitüntetett mecénási tevékenységével sokban hasonlít a Szegedért Alapítvány ötletgazdájához, Debreczeni Pálhoz.
Tovább »

A gomba gombája és az agyi erek őrzői + FOTÓK

2012. március 29., csütörtök · 2 hozzászólás

Megvannak az idei Sófi-ösztöndíjas biológushallgatók

Kilencedik alkalommal rendezte meg az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány biológus ösztöndíj-konferenciáját, melyen a kutatásban kiemelkedő eredményeket elért hallgatók mérhették össze tudásukat.
Tovább »

Egymillió forint a tehetséges hallgatóknak

2012. február 10., péntek · Hozzászólok

Idén is kiírta ösztöndíjpályázatát az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely immár 11-dik éve tevékenykedik a legtehetségesebb szegedi egyetemi hallgatókért, és eddig több mint 8 millió forint tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobbjait.
Tovább »

A „tehetségek karmestere” az egyetemi díjátadón + FOTÓK

2011. december 14., szerda · Hozzászólok

sofi_dij17_gs Szerda este a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Rektori Hivatalának Dísztermében adták át az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjait. Az alapítványi elismerések mellett igazi “díjeső” várta a hallgatókat, hiszen az SZTE Kulturális Iroda pályázatainak eredményhirdetésére is ekkor került sor.
Tovább »

Elstartolt a szegedi tehetséghonlap + FOTÓK

2011. október 7., péntek · 5 hozzászólás

1_gs Egy jelképes gombnyomással indította el Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora azt a portált, melyen a jövőben az SZTE Tehetségpont tagjai egymással és a szervezettel hatékonyabban tudják tartani a kapcsolatot, és melyen a Tehetségpont-tagok kiválósági listája is megtekinthető lesz.
Tovább »

Új évezred – új kihívások a tehetséggondozásban

2011. szeptember 26., hétfő · Hozzászólok

Kutatóegyetemet csak kiváló hallgatókra lehet építeni, az út hozzájuk pedig a tehetséggondozáson keresztül vezet, melyek az új évezredben új kihívások elé állítják a felsősoktatási intézményeket, így a Szegedi Tudományegyetemet is – erről is beszél majd Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, valamint Szendrő Péter, az OTDT elnöke az október 7-én, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) alagsori előadótermében tartandó konferencián.
Tovább »

A tehetséges hallgatókért látogatott Szegedre Jókai Anna

2011. július 8., péntek · 12 hozzászólás

sofi_gij13_gs A szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztójával egybekötve került sor az SZTE Tehetségpont részeként működő, tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségére, melyen a díszvendég, Jókai Anna Kossuth-, Prima Primissima Díjas írónő és Szabó Gábor, az SZTE rektora adta át az ösztöndíjasoknak az elismeréseket.
Tovább »

Tudományok találkozása – kiváló fiatal kutatók egy csapatban

2011. június 16., csütörtök · Hozzászólok

Két vegyész, egy pszichológus, egy klasszika-filológus és egy orvostanhallgató. Színes palettát képviselnek az SZTE Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány különdíjasai.
Tovább »

A jövő tehetségeiért ültetett fát a tízéves Sófi-alapítvány + VIDEÓ

2011. május 14., szombat · Egy hozzászólás

szegy_unnep24_gs Álljon itt e fa a tudományos évgyűrűk folytonosságának reményében, a jövő tehetségei támogatásának szimbólumaként – e szavakkal ültettek el egy Tehetségfát a Rerrich Béla téren a szegedi természettudományi képzés kilencvenedik, valamint az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány fennállásának tizedik évfordulójára.
Tovább »

Tíz év az egyetem legjobb hallgatóinak támogatására

2011. május 5., csütörtök · Hozzászólok

Tízéves a Sófi József – Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány, mely az SZTE Tehetségpont részeként működik. A jeles jubileumot a szegedi egyetem kilencvenéves fennállásának évfordulóján ünneplik meg.
Tovább »

Ösztöndíj a legkiválóbb szegedi hallgatóknak

2011. április 26., kedd · 2 hozzászólás

Évről évre egyre magasabb színvonalú pályázatok érkeznek be az SZTE Tehetségpont részeként működő és idén tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványhoz, mely eddig több mint 8 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobb hallgatóit. Az idei, fejenként 200 ezer forintot elnyert „Sófi-ötösben” a vegyészek dominálnak, de egy énekművésznek, egy orvostanhallgatónak és egy programtervező informatikusnak is gratulálhatunk.
Tovább »

A legjobb szegedi biológushallgatók mérték össze tudásukat

2011. március 26., szombat · Egy hozzászólás

sofi_dijatado13_gs Idén is nehéz döntés elé állították a tehetséges biológushallgatók a tízéves Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány biológuskuratóriumát a már hagyományos ösztöndíj-konferenciáján, melyre március 24-én került sor a Szegedi Biológiai Központban. Most is két csoportnak osztottak díjakat: a biológus mesterképzés és a biológia doktori iskola kategóriákban.
Tovább »

Sajtódíjat kapott a SZEGEDma.hu főszerkesztője

2010. július 9., péntek · 14 hozzászólás

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának (SZTE TTIK) diplomaosztó ünnepségén került sor a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségére, melyen az egyetem legtehetségesebb hallgatói kaptak ösztöndíjat, mellettük pedig az Év Szponzora és az alapítvány Sajtódíját is kiosztották a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
Tovább »

Walter Fruzsina és Szebeni Gábor a Sófi-verseny győztesei

2010. március 24., szerda · Egy hozzászólás

Az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa immár hetedik alkalommal tartotta meg ösztöndíj-konferenciáját. A március 24-i rendezvényen hét mesterképzésben részt vevő és kilenc doktorandusz biológushallgató mutatta be tudományos kutatási területét a Szegedi Biológiai Központban, a két kategória legjobbját 100-100 ezer forintos ösztöndíjjal jutalmazzák.
Tovább »

Valami jót tenni – másokért…

2008. december 29., hétfő · Hozzászólok

Sófi József egyéni vállalkozónak, a Sófi József – Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány alapítójának Kármán Tódor-díjat adományozott az oktatási miniszter december 17-én. A rangos elismerést a szegedi egyetem tehetségeinek támogatásáért nyerte Sófi József, aki viszont vallja: az elismerés elsősorban nem neki, hanem az alapítványnak szól. Tovább »