Duális és gyakorlatorientált felsőoktatási képzéseket fejleszt az SZTE

2017. október 16., hétfő · Hozzászólok

A projekt eredményeképpen két alapszak, négy mesterszak, nyolc szakirányú képzés és tizenegy rövid ciklusú képzés, tréning fejlesztése valósul meg. A képzések átalakításában az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara vállal szerepet. Tovább »

Tök jó tökös nap a szegedi füvészkertben + FOTÓK

2017. október 15., vasárnap · Hozzászólok


Sütőtök krémleves és más ínyenc finomságok, kézműves foglalkozások, játékok és tökkiállítás várta az SZTE Füvészkertjében a látogatók vasárnap, a negyedik Tök Jó Napon. A nap közkedvelt sztárja egyértelműen a tökfaragás volt.
Tovább »

Klebelsberg szellemisége ma is él a szegedi egyetem falain belül

2017. október 13., péntek · Hozzászólok

Klebelsberg Kunó munkássága nélkül nem állhatna most itt az egyetem – hangzott el a kultuszminiszter halálának 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen, amelyet az Orvostudományi Szakbizottság Minker Emil Orvostörténeti Munkabizottság szervezett Szegeden. Tovább »

Új idegsejttípusok az ember és a rágcsálók agykérgében

2017. október 12., csütörtök · Hozzászólok

A Szegedi Tudományegyetem 608 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Új idegsejt típusok azonosítása és funkcionális jellemzése az ember és a rágcsálók agykérgében” című pályázat megvalósítására. A projekt szakmai vezetője Tamás Gábor, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Biológia Intézet Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanára. Tovább »

A céges tollak mellett ugródeszkát is jelenthet az állásbörze + FOTÓK

2017. október 11., szerda · Hozzászólok

Vállalatok standjainak sűrűjében bolyongtak a diákok az SZTE Tanulmányi és Információs Központjában, szórólapokkal, apróbb ajándékokkal csábították őket. A tapasztalatok kedvezőek, sok hallgató találhatott már állást a szegedi állásbörzéknek köszönhetően. Tovább »

Új ultrahangos készüléket kapott a Neurológiai Klinika

2017. október 10., kedd · Hozzászólok

A nyaki erek keringésének vizsgálatára és a koponyán belüli erek károsodásának monitorozására alkalmas eszközzel gyarapodott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológia Klinika. Az ultrahangos készülék a szélütést szenvedett betegek kivizsgálásában és kezelésében játszik meghatározó szerepet. Tovább »

Ismét az egyetemistáké a főszerep a Szegedi Nemzeti Színházban + FOTÓK

2017. október 5., csütörtök · Hozzászólok

Jelmezeket, tollas fejdíszeket és különleges maszkokat próbálhattak fel a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik egy napra beleshettek a teátrum kulisszái mögé. Több száz diák találkozhatott a színház művészeivel, sminkeseivel és műszaki szakembereivel. Tovább »

Sportban mérik össze tudásukat az ország jogászai

2017. október 5., csütörtök · Hozzászólok

Pénteki kezdettel szervezi meg az első Jurista Kupát a Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata. A három napos rendezvényen a sport mellett a szakmai programok és a szórakozás is előtérbe kerül majd. Tovább »

Fényfestéssel nyílt meg az Őszi Kulturális Fesztivál + FOTÓK

2017. október 2., hétfő · Hozzászólok

Közel háromszáz program várja az érdeklődőket november közepéig. Szentgyörgyi Anna és Datki Zsolt László fotókiállításával vette kezdetét a fesztivál. Tovább »

Mobil appot fejlesztett az SZTE a Kutatók Éjszakájára

2017. szeptember 26., kedd · Hozzászólok

Mind a 302 program ingyenesen látogatható a Kutatók Éjszakáján, szeptember 29-én, pénteken a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi és szegedi karain, intézményeiben. A látogatók mobil applikáció segítségével tervezhetik meg estéjüket, az alkalmazást az SZTE munkatársai fejlesztették. Az érdeklődőket a két városban több mint 350 oktató, kutató és egyetemi hallgató várja izgalmas programokkal kora délutántól éjfélig. Tovább »

Hamarosan kezdődik az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja

2017. szeptember 25., hétfő · Hozzászólok

A felvezető programokkal már szeptember 27-én elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem Őszi Kulturális Fesztiválja, a rendezvénysorozat hivatalos megnyitója október 2-án lesz. Öt héten át 65 helyszínen csaknem háromszáz program várja a közönséget. Tovább »

Új projektet indított a négy orvosképző egyetem

2017. szeptember 21., csütörtök · Hozzászólok

Több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását fejlesztő kutatási projektet indított 1,47 milliárd forintos uniós támogatással a négy orvosképző egyetem – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapocslati igazgatósága csütörtökön az MTI-t. Tovább »

Kutatás-fejlesztés: 26 ipari partnerével 40 milliárdot nyert az SZTE

2017. szeptember 20., szerda · Hozzászólok

Az elmúlt időszakban az Szegedi Tudományegyetem országos és nemzetközi szinten is számos jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet végzett. Az eredményeknek köszönhetően huszonhat ipari féllel közösen sikerült összesen negyvenmilliárd forint uniós támogatást elnyerniük. Tovább »

Jurista Kupát szervez a Pro Jure egyesület és az SZTE ÁJTK HÖK

2017. szeptember 18., hétfő · Hozzászólok

42 mérkőzés, 5 bajnokság, 4 sportág – ezek a három napos és három szegedi helyszínen megrendezett I. Jurista Kupa „számszaki” jellemzői. Az október 6-8. közötti programot együtt szervezi a Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért és az SZTE ÁJTK HÖK. A hagyományteremtő rendezvény részleteiről a Pro Jure három tagját kérdeztük. Tovább »

A választási rendszert értékeli a Nézőpont a Móra-szakkollégiumban

2017. szeptember 15., péntek · Hozzászólok

A magyar választási rendszer a 2018-as országgyűlési választás tükrében címmel egyetemi hallgatók, oktatók, valamint a Nézőpont vezetői beszélnek majd a 2011-ben elfogadott választási rendszerről az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban. Tovább »

Gyakornokok a Szegedi Ítélőtáblán

2017. szeptember 12., kedd · Hozzászólok

A Szegedi Tudományegyetem hat hallgatója kezdte meg gyakornoki munkáját a Szegedi Ítélőtáblán. A táblabíróság immár hatodik éve fogad olyan diákokat a gyakornoki program keretében, akik szeretnének alaposabb ismereteket szerezni a bírósági munkáról. Tovább »

Közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a szegedi egyetem

2017. szeptember 11., hétfő · Egy hozzászólás

A hentesáru- és szárazárugyártás új eljárásmódjainak kidolgozása érdekében indított közös kutatás-fejlesztési projektet 1,71 milliárd forintos uniós támogatással a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó vállalkozás az MTI-t. Tovább »

Most a gólyatábor okoz álmatlan éjszakákat Szegeden

2017. szeptember 9., szombat · 4 hozzászólás

A SZIN után ismét sokan virrasztanak át éjjeleket kényszerből a napfény városában: jelenleg az Összegyetemi Gólyatábor tör borsot a lakosok orra alá. Nagy a felháborodás az ordítozással, a féktelen dorbélozással és a kelleténél ittasabb fiatalokkal szemben. Tovább »

Megőrizte pozícióját az SZTE a nemzetközi rangsorban

2017. szeptember 6., szerda · Hozzászólok

Nyilvánosságra hozta 2017/2018-as világrangsorát a Times Higher Education (THE). A brit szakfolyóirat listáján – a tavalyi évhez hasonlóan – a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel. Ezzel az eredménnyel a hazai egyetemek viszonylatában, holtversenyben a második legjobb az SZTE. Tovább »

Együttműködéseit bővíti az SZTE és a ContiTech

2017. szeptember 5., kedd · Hozzászólok

Az egyetem stratégiai célja ipari kapcsolatainak élénkítése, amelynek egyik újabb állomása, hogy a duális képzés fejlesztéséről és egy ösztöndíjprogramról írtak alá együttműködési megállapodást a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-vel. Elhangzott az is, hogy a közeljövőben „Continental kurzus” indítását is tervezik a felek. Tovább »

Iránytévesztés

2017. szeptember 3., vasárnap · 7 hozzászólás

Botka László megint hasba rúgta a kormányt a SZTE tanévnyitó ünnepségén, véleménye szerint ugyanis egyre rosszabb a felsőoktatás az országban. Mindeközben az egyetemnek soha nem volt annyi pénze, mint most. Ellentmondásos, mi megy rossz irányba. Tovább »

Trócsányi: 21 milliárdot kap a szegedi egyetem a kormánytól + FOTÓK

2017. szeptember 2., szombat · 9 hozzászólás

Az egyetem soha nem volt ilyen kedvező anyagi helyzetben – hangzott el a szombati tanévnyitó szenátusülésén, azonban Botka László – a korábbi évekhez hasonlóan – köszöntés helyett politikai beszédet mondott, és megpróbálta elrontani az esemény ünnepi hangulatát. Tovább »

Háromszáz program a Kutatók Éjszakáján az SZTE szervezésében

2017. augusztus 31., csütörtök · Hozzászólok

Máskor nem látogatható helyszínek nyílnak meg, a természettudomány, a társadalomtudomány az élettudományok érdekes területeit ismerhetik meg, látványos előadások és laborlátogatások részesei lehetnek azok, akik részt vesznek az idei Kutatók Éjszakája Szegedi Tudományegyetem szervezte programjain Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Minden rendezvény ingyenes. Tovább »

Díszpolgárok, díszdoktorok az egyetemeken – kell nekünk Putyin és Merkel?

2017. augusztus 30., szerda · 6 hozzászólás

Sokakban felháborodást váltott ki, hogy Putyin díszpolgár lehet a Debreceni Egyetemen. Szegeden is adományoznak hasonló címeket. A névsor változatos: Nobel-díjas tudósok mellett később háborús bűnösként életfogytiglani börtönre ítélt miniszter, korrupció, sikkasztás és az emberi jogok megsértése miatt bebörtönzött köztársasági elnök is elnyerte a címet. Az utóbbi kevesebb mint két évtizede kapta a kitüntetést. Az egyik politikai párt helyi elnöke össze is vetette a két intézményt, a cívisvárosban Putyin, a napfényében Merkel kapott elismerést. A volt rektorhelyettes szerint is összehasonlítható a két adományozás, ő azonban a politikai szimpátia helyett az egyetem szemszögéből nézi a kérdést. Úgy látja, a német kancellárt hiba volt (látszólag) tudományos érdemeiért kitüntetni, inkább Putyin debreceni elismerésének szegedi megfelelője járt volna neki. Tovább »

Néhány utca súlyos tízezreket jelent

2017. augusztus 26., szombat · Hozzászólok

Heti szinten jelennek meg hírek arról, hogy az egekbe szöktek az albérletárak az egyetemi városokban a nyáron. Szegeden sincs ez másként, bár ahogy az iskolakezdés előtt egy héttel szétnéztünk, rendkívül változó összegeket kérnek el a kiadó lakásokért. 60 és 185 ezres ajánlattal egyaránt találkoztunk. Tovább »

Kiállítók jelentkezését várják az SZTE Őszi Állásbörzére

2017. augusztus 24., csütörtök · Hozzászólok

SZTE_AB_1

Elindult a jelentkezési időszak az SZTE Őszi Állásbörzére, melyre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája ismét várja kiállító partnereit. A regionális vállalkozások, országos cégek, munkaerő-közvetítők és tanácsadók szeptember 11-ig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumára. Tovább »

Töretlen a Móra-szakkollégium népszerűsége

2017. augusztus 8., kedd · Hozzászólok

mora_szakkoli_nyilt_nap

Szakkollégistának lenni ma egyfajta kiváltságnak számít – ezt is megtapasztalhatták az érdeklődők Újszegeden a Móra Ferenc Szakkollégiumban, ahol első ízben tartottak nyílt napot. Tovább »

A jövő tehetségei a Mórában +FOTÓK

2017. augusztus 5., szombat · Hozzászólok

tehetseggondozo_tabor_024

Középiskolások ismerkedhettek meg a Szegedi Tudományegyetemmel, illetve a Móra Ferenc Szakkollégiummal az öt napos Tehetséggondozó Tábor keretein belül. Tovább »

Vida György: földrajzos az oktatás és a kutatás szimbiózisában

2017. augusztus 5., szombat · Hozzászólok

vida_gyorgy008kf

„A mai kornak megfelelő módszerekkel kívánom átadni a tudást a hallgatóknak” – nyilatkozta Vida György, a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék tanársegédje. A közelmúltban Aranykréta Díjjal elismert fiatal oktató beszélt hírportálunknak a szakmai kihívásokról, a kutatási területeiről és a jövőbeli terveiről is. Tovább »

Latin-amerikanisták nemzetközi konferenciája Szegeden

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszéke szervezheti meg a 2019-es FIEALC konferenciát, melynek keretében közel 500 hispanista kutatót várnak a városba – közölte honlapján a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara. Tovább »

Komplex képzésfejlesztési program indul a Szegedi Tudományegyetemen

2017. július 31., hétfő · Hozzászólok

tanulas_iskola_egyetem_jegyzet_fuzet

Négyéves programot indított uniós támogatással a képzési kapacitás és infrastruktúra javítása, a lemorzsolódás csökkentése és a diplomások arányának növelése érdekében a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t. Tovább »

Pótfelvételit hirdet a Szegedi Tudományegyetem

2017. július 28., péntek · Hozzászólok

osztalyterem_iskola_oktatas_egyetem

Az SZTE tíz kara és Tanárképző Központja hirdet pótfelvételit alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzéseken. Azok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, 2017. augusztus 7-ig jelentkezhetnek az SZTE főként önköltséges képzéseire. Tovább »

Eszközbeszerzésre gyűjt a huszonöt éves Szegedi Csillagvizsgáló + FOTÓK

2017. július 28., péntek · Hozzászólok

szegedi_csillagvizsgalo_mj 010

A csillagvizsgáló átadásának huszonötödik évfordulóját ünneplik július 29-én Szegeden. Különleges programokkal, meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket. Az est teljes bevételét az obszervatórium felújítására, eszközállományának bővítésére fordítják. Tovább »

Több mint 6500 új egyetemi polgár az SZTE-n

2017. július 27., csütörtök · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Tegnap húzták meg a ponthatárokat. Több ezer magyarországi és több mint ezer külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen. Annak sem kell elkeserednie, akit első körben nem vettek fel, július 28-tól a pótfelvételihez szükséges jelentkezési információk elérhetőek. Tovább »

Felújítják a szegedi jogi kar épületét + FOTÓK

2017. július 26., szerda · Hozzászólok

jogi_kar_felujitas_mj 024

Kormányzati támogatással 650 millió forintból újítanák fel a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épületét. A tervek szerint visszaállítják a régi toronyszobát és annak kupoláját, valamint az épület udvarát is befedik.
Tovább »

Már várják az egyetemi éveket az SZTE-re készülő diákok

2017. július 26., szerda · Hozzászólok

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_001

Szerda este hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. A szegedi egyetemre több ezer diák tart, akik már várják a felsőoktatás éveit. Kettejükkel beszéltünk, az egyik tanuló bölcsész, vagy tanár, a másik közgazdász kíván lenni. Tovább »

Kínai hallgatók a II. Bűnügyi Nyári Egyetem programsorozatán + FOTÓK

2017. július 25., kedd · Hozzászólok

bunugyi_nyari_egyetem_mj 020

Az SZTE ÁJTK szervezésében húsz kínai hallgató ismerkedhet meg az európai jogviszonyokkal, valamint a magyar bűnügyi rendszerrel. A három hetes nyári egyetem második alkalommal kerül megrendezésre Szegeden, amely a diákok és az oktatók számára egyaránt kihívást jelent. Tovább »

Két helyszín jön szóba a szegedi atlétikai centrum otthonaként

2017. július 21., péntek · 7 hozzászólás

CAMERA

Orbán Viktor miniszterelnök januári, Szegeden tett látogatása során jelentette be, hogy Szegeden új atlétikai centrum létesülhet a városban. A beruházás előrehaladásának érdekében munkacsoport alakult, hamarosan szemlézik a lehetséges helyszíneket, és felmérik a lehetőségeket. Tovább »

Következő oldal »