16. alkalommal nyújtották át Sófi József ösztöndíjait + FOTÓK

2017. július 1., szombat · Hozzászólok

sofi_dij11_gs

A fiatal tehetségek változatos kutatási témákkal érdemelték ki az elismerést. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadóját az SZTE TTIK diplomaosztó ünnepségén tartották. Az idei rendezvény díszvendége Huszti Péter Kossuth-díjas színművész volt. Tovább »

Izgalmas kutatásokba fogtak a Sófi-különdíjasok

2017. június 24., szombat · Hozzászólok

sofi-dijazottak002kf

Stroke-kutatás, a délutáni alvás jótékony hatásainak, valamint az európai múlt idők vizsgálata, valamint egy eszköz, mely képes kimutatni az ételek laktózmennyiségét, és egy orvostanhallgató, akinek szenvedélye a fotózás. Izgalmas, a mindennapokra reflektáló kutatási témákat jutalmaztak a Sófi-alapítvány különdíjával. A fődíjasokról szóló korábbi írásunk után jelen cikkünkben a különdíjasok mellett részletesebben bemutatkoznak a biológus mesterképzés és doktori iskola első helyezettjei is. Tovább »

Újráztak a Sófi-díjasok – bemutatkoznak a fődíjasok

2017. május 2., kedd · Hozzászólok

sofi-dijazottak002kf

Stroke vizsgálat, rákkutatás, a Barbarikum késő császárkori populációjának biológiai rekonstrukciója és két fiatal lány, akik jelentős sikereket értek el a hazai zenei művészeti életben. Sófi József, a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit támogató alapítványa alapítója szerint erős mezőnnyel szembesült idén a zsűri. Tovább »

Az egyetem kiváló hallgatóit díjazta a Sófi-alapítvány

2017. március 28., kedd · Hozzászólok

sofi-dijazottak001kfSófi József, a fiatal tehetségeket támogató alapítvány alapítója szerint az idei évben kifejezetten nehéz dolga volt a bírálóknak, ugyanis számos kiváló hallgató pályázta meg a Sófi-ösztöndíjat. A SZEGEDma.hu hírportálon már hagyomány, hogy a díjazottakat külön cikkekben mutatjuk be.
Tovább »

Új elismerés a Sófi-alapítványnál – átadták az ösztöndíjakat + FOTÓK

2017. március 16., csütörtök · Hozzászólok

sofi-dij017kfInnovációs díjat alapított a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az elismeréssel nemcsak a biológia mesterszakos, illetve a biológia doktori iskola hallgatóit szeretnék motiválni, hanem azokat is, akik az egyetem más szakterületein élettani kutatásokat végeznek.
Tovább »

Díjazták a Szegedi Tudományegyetem tehetségeit + FOTÓK

2016. december 7., szerda · 7 hozzászólás

szte_hallgatoi_dijkioszto_unnepseg16_gs

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a művészetek, és a sport területén is jeleskednek. A tehetségeket kedden a Rektori Hivatalban látták vendégül, ahol köszöntötték a „Jó tanuló-jó sportoló” verseny, az egyetemi vers- és prózamondó verseny nyerteseit, valamint a Sófi-ösztöndíjasokat is.
Tovább »

Rákkutatás, kísérleti evolúció, nyelvészet, növények és egy fiatal operettszerző – bemutatkoznak a Sófi-különdíjasok

2016. április 29., péntek · Hozzászólok

sofi_dijasok03_gs
A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója szerint az egyik legerősebb mezőny állt össze idén mind a fődíjjal, mind pedig a különdíjjal jutalmazott fiatal kutatók sorából. Kétrészes bemutatkozó sorozatunk utolsó cikkéhez értünk. Ezúttal egy fiatal operettszerző, a rákellenes komplexeket vizsgáló vegyész, a növények fehérje módosulását és az antibiotikum rezisztenciát vizsgáló biológusok, valamint egy összehasonlító nyelvészettel foglalkozó némettanár mutatkozik be portálunkon. Cikkünk végén a biológus mesterképzés és a doktori iskola kategóriában ösztöndíjat nyert hallgatókkal ismerkedhetnek meg.
Tovább »

Taroló vegyészek, művészeti elismerések, stroke és devizák – bemutatkoznak a Sófi-díjasok

2016. április 22., péntek · Hozzászólok

sofi_dijasok05_gsA Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány alapítója szerint az egyik legerősebb mezőny állt össze idén mind a fődíjjal, mind pedig a különdíjjal jutalmazott fiatal kutatók sorából. Kétrészes bemutatkozó cikksorozatunkban először a fődíjasok kutatási területével ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal két vegyészhallgató alapkutatását, egy orvostanhallgató agyi vérkeringést szabályozó vizsgálatait, egy pénzügy szakos hallgató kockázatkezelési modelljét, valamint egy fiatal zongoraművész nemzetközi versenyeredményeit mutatjuk be.
Tovább »

Hat tehetséges biológust díjazott a Sófi-alapítvány + FOTÓK

2016. március 18., péntek · Hozzászólok

tudomanyos_osztondij015kfImmár tizenharmadik alkalommal díjazta a tehetséges biológusokat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. A konferencián, melyet hagyományosan az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban rendeztek meg, 22 hallgató ismertette prezentációját a bíráló bizottság előtt.
Tovább »

A tehetséges sportolókat, a legjobb tanulókat és a művészetek szerelmeseit díjazták az SZTE-n + FOTÓK

2015. december 4., péntek · Hozzászólok

hallgatoi_dijkioszto08kfA Szegedi Tudományegyetem hallgatói nemcsak tanulmányaik, hanem a művészetek és a sport területén is jeleskednek. A tehetségeket csütörtökön a Rektori Hivatalban látták vendégül, ahol köszöntötték a „Jó tanuló-jó sportoló” verseny, az egyetemi vers- és prózamondó verseny legjobbjait, valamint a Sófi-ösztöndíjasokat.
Tovább »

Makk Károly filmrendezőtől vehették át elismeréseiket a Sófi-ösztöndíjasok + FOTÓK

2015. július 5., vasárnap · Hozzászólok

sofi_dijazottak01_gsA Sófi-alapítvány tehetségei Makk Károly Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőtől vehették át ösztöndíjaikat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar diplomaosztóján.
Tovább »

Rákkutatás, ökológia és újszülöttek légzésvizsgálata – Sófi-különdíjasok és biológusok

2015. május 24., vasárnap · Egy hozzászólás

sofi_dijasok02kfKörnyezetvédő tüzelőanyagok fejlesztése, rákkutatás, az újszülöttek légzésvizsgálata, a magyar nemzetpolitika jelene és múltja a Vajdaságban és Macbeth udvarhölgye. Sokszínű a Sófi-alapítvány idén különdíjjal kitüntetett hallgatóinak sora. Sorozatunk utolsó részében a fiatal kutatócsapat, valamint az ösztöndíjas biológushallgatók is bemutatkoztak.
Tovább »

Sófi József az alapítvány elismerését látja a Szegedért Emlékérem mögött

2015. május 17., vasárnap · Egy hozzászólás

sofi_dijatado15kf„Elképzelhető, hogy valaki azt gondolja rólam, megszállott őrült vagyok, mert az időmet és a pénzemet erre áldozom. De az is lehet, hogy a példámon keresztül megváltoztatom más emberek gondolkodásmódját. Naivitásnak tűnhet, de hiszek az emberek jóságában: ha jó példát mutatunk, akkor közvetlen környezetükben mások is csupa jót fognak cselekedni.” Sófi József szerényen, ugyanakkor bizakodva gondol arra a mecénáshivatásra, ami mellett 2001-ben határozta el magát: vagyis, segíteni fogja a tehetséges szegedi egyetemistákat. Bő egy évtizede megkezdett tevékenységét a város most Szegedért Emlékéremmel jutalmazta.
Tovább »

Visszatérő nevek a Sófi-díjasok sorában

2015. április 18., szombat · Hozzászólok

sofi_dijasok02kfRákkutatás, devizák, Simándy-énekverseny, nanoplazmonika és szén nanocső erdő építése. A fiatal kutatók palettája igen széles: két vegyész, egy pénzügy, egy matematika-fizika tanárszakos hallgató, sőt, operaének-művész is a van a kitüntetettek sorában.
Tovább »

Átadták a Sófi-alapítvány ösztöndíjait + FOTÓK

2015. március 19., csütörtök · Egy hozzászólás

sofi_dijatado06kfTizenkettedik alkalommal tartották meg a Sófi-alapítvány tudományos konferenciáját, ahol eldőlt, a biológia mesterszakos és doktori iskola hallgatói közül ki részesülhet ösztöndíjban.
Tovább »

Jó tanulók, jó sportolók, írópalánták és a 12 dühös ember szereplői kaptak elismerést + FOTÓK

2014. december 3., szerda · 7 hozzászólás

sofi_dijatado06_kfA hagyományokhoz híven a Rektori hivatal dísztermében, az SZTE Kulturális Iroda gálaestjén adták át a “Jó tanuló – Jó sportoló, az egyetemi zenei verseny, az egyetemi vers- és prózamondó, valamint a Sófi-ösztöndíjasoknak és a kiváló sportolóknak járó elismeréseket.
Tovább »

Tehetséges biológus kutatókat díjazott a Sófi-alapítvány + FOTÓK

2014. március 20., csütörtök · Egy hozzászólás

SZS20140320_sofi_dij_biologusok_001Idén tizenegyedik alkalommal díjazta a tehetséges biológus kutatókat az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban tartott csütörtöki konferencián tizenegy pályázó prezentálta kutatási területét a délelőtt folyamán.
Tovább »

A biológushallgatók “krémje” – jubileumi konferenciát rendez a Sófi-alapítvány

2013. március 18., hétfő · Hozzászólok

Idén március 21-én rendezi meg tizedik biológuskonferenciáját az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. Az eltelt évtized alatt számos kiváló biológushallgató érte el itt első komolyabb sikerét – többük mára elismert fiatal kutató.
Tovább »

Jankovics Marcell: Küzdelem nélkül nem megy

2012. július 15., vasárnap · Hozzászólok

A film alighanem a 20. század művészete volt, jóllehet technikailag ma is csodálatos dolgok készülnek, de nagyon kevés a valóban katartikus alkotás – véli Jankovics Marcell Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima Díjas rajzfilmrendező, grafikus, író, aki a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadójára érkezett Szegedre az ösztöndíjasokhoz.
Tovább »

Egyéniség és két félteke – ösztöndíjasok körében Jankovics Marcell + FOTÓK

2012. július 6., péntek · Hozzászólok

Fontos, hogy megőrizzék egyéniségüket a tehetségek – üzente a hallgatóknak a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségén Jankovics Marcell Kossuth- és Prima Primissima Díjas rajzfilmrendező, grafikus, író.
Tovább »

Természettudós-többség az idei Sófi-különdíjasoknál

2012. július 3., kedd · Hozzászólok

Jankovics Marcell érkezik a díjátadóra

Korábbi írásainkban az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei biológus győzteseit, illetve fődíjasait mutattuk be, most pedig a különdíjasokat vesszük sorra, egyben kutatási területeik révén bepillantást nyerhetünk a marketing, a vegyészet, a fizika és a büntetőjog egy-egy szegmensébe is.
Tovább »

A szakmában tehetség, az életben pár – Sófi-ösztöndíjas házaspár a Közéletiben

2012. június 27., szerda · Egy hozzászólás

Egy fiatal házaspárral folytatódott a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden címmel májusban indított sorozata hétfő délután. E beszélgetésekben az SZTE Tehetségpont keretében működő, immár 11 éve a szegedi tehetséggondozást szolgáló Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatottjait ismerhetik meg az érdeklődők.
Tovább »

Szegedi tehetségek a Közéleti Kávéházban

2012. május 1., kedd · Hozzászólok

Május 4-én 18 órától Fiatal tehetségek Szegeden címmel sorozatot indít a Közéleti Kávéház, melyben az SZTE Tehetségpont tagjait ismerhetik meg az érdeklődők. Elsőként az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítvány létrehozója, Sófi József és Fiser Béla, egy Sófi-ösztöndíjas hallgató mutatkozik be.
Tovább »

Közel másfélmillió forintot nyertek el az idei Sófi-ösztöndíjasok

2012. április 14., szombat · Hozzászólok

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány Magyarországon egyedülálló, 11 éves tevékenységével elérte, hogy ösztöndíjai az egyik legrangosabb elismeréssé váltak a hazai felsőoktatásban. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Szegedi Tudományegyetem legkiválóbb 12 hallgatójának ítélte oda az ösztöndíjakat a szervezet kuratóriuma.
Tovább »

Debreczeni Pál örökében

2012. április 1., vasárnap · 5 hozzászólás

Tizenegy éve munkálkodik már Szegeden a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, az alapító és alapítványa munkáját idén a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pál-díjjal ismerte el, melyet március 10-én adományozott Sófi Józsefnek. A laudációban elhangzott: a kitüntetett mecénási tevékenységével sokban hasonlít a Szegedért Alapítvány ötletgazdájához, Debreczeni Pálhoz.
Tovább »

Egymillió forint a tehetséges hallgatóknak

2012. február 10., péntek · Hozzászólok

Idén is kiírta ösztöndíjpályázatát az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely immár 11-dik éve tevékenykedik a legtehetségesebb szegedi egyetemi hallgatókért, és eddig több mint 8 millió forint tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobbjait.
Tovább »

A „tehetségek karmestere” az egyetemi díjátadón + FOTÓK

2011. december 14., szerda · Hozzászólok

sofi_dij17_gs Szerda este a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Rektori Hivatalának Dísztermében adták át az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjait. Az alapítványi elismerések mellett igazi “díjeső” várta a hallgatókat, hiszen az SZTE Kulturális Iroda pályázatainak eredményhirdetésére is ekkor került sor.
Tovább »

A tehetséges hallgatókért látogatott Szegedre Jókai Anna

2011. július 8., péntek · 12 hozzászólás

sofi_gij13_gs A szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztójával egybekötve került sor az SZTE Tehetségpont részeként működő, tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjátadó ünnepségére, melyen a díszvendég, Jókai Anna Kossuth-, Prima Primissima Díjas írónő és Szabó Gábor, az SZTE rektora adta át az ösztöndíjasoknak az elismeréseket.
Tovább »

Tíz év az egyetem legjobb hallgatóinak támogatására

2011. május 5., csütörtök · Hozzászólok

Tízéves a Sófi József – Szegedi Tehetségekért Közhasznú Alapítvány, mely az SZTE Tehetségpont részeként működik. A jeles jubileumot a szegedi egyetem kilencvenéves fennállásának évfordulóján ünneplik meg.
Tovább »

Egy ifjú grafikus arcai + FOTÓK

2011. május 4., szerda · Hozzászólok

tik_grafika_it (1) Klasszikus grafikai eljárásokkal készült képek fogadják a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében a látogatókat. Kovács Gyula András arcokkal közel egy éve foglalkozik, május 2-án, az Egyetemi Tavasz keretében megnyílt tárlatán linómetszetek, rézkarcok, akvatinták, hidegtűk, vegyes eljárások és egy litográfia; köztük több díjnyertes alkotása is látható. A fiatal alkotó neve sokaknak ismerős lehet, hiszen nemrég a Reök “Közös értékeink” plakátpályázatának közönségdíjasaként irányult rá a figyelem.
Tovább »

Ösztöndíj a legkiválóbb szegedi hallgatóknak

2011. április 26., kedd · 2 hozzászólás

Évről évre egyre magasabb színvonalú pályázatok érkeznek be az SZTE Tehetségpont részeként működő és idén tízéves fennállását ünneplő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványhoz, mely eddig több mint 8 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem legjobb hallgatóit. Az idei, fejenként 200 ezer forintot elnyert „Sófi-ötösben” a vegyészek dominálnak, de egy énekművésznek, egy orvostanhallgatónak és egy programtervező informatikusnak is gratulálhatunk.
Tovább »

A legjobb szegedi biológushallgatók mérték össze tudásukat

2011. március 26., szombat · Egy hozzászólás

sofi_dijatado13_gs Idén is nehéz döntés elé állították a tehetséges biológushallgatók a tízéves Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány biológuskuratóriumát a már hagyományos ösztöndíj-konferenciáján, melyre március 24-én került sor a Szegedi Biológiai Központban. Most is két csoportnak osztottak díjakat: a biológus mesterképzés és a biológia doktori iskola kategóriákban.
Tovább »

Juett: A képet mélyen meg kell érteni

2010. július 28., szerda · Hozzászólok

mobil_fest_it (11) Nicholas James Juett az angliai Cambridge-ben – Szeged testvérvárosában – élő művészként egy évvel ezelőtt kezdte el azt a projektet, amelyben a tradicionális festészeti médiát összekapcsolta a könnyen használható, kézi telefonos kamerával. Egyik szegedi itt tartózkodásakor a Reök-palota egyedülálló épülete is megihlette, Cambridge melletti stúdiójában, a Wysing Arts Centre-ben hónapokon keresztül dolgozott festményén. Kiállítása szeptember 12-ig látogatható. A művésszel sajátos technikájáról és új ötleteiről is beszélgettünk.
Tovább »

Szabó István: Ha nem locsolják, nem nő nagyra a virág

2010. július 12., hétfő · 2 hozzászólás

A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjkiosztójára minden évben a kulturális élet valamely neves személyiségét hívja meg, akik pályájukkal mintegy példaként állnak a tehetséges ösztöndíjasok előtt. Így volt ez idén is, amikor Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas, világszerte elismert filmrendező, számtalan rangos nemzetközi és hazai művészeti díj és társadalmi elismerés birtokosa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora volt az alapítvány vendége.
Tovább »

Walter Fruzsina és Szebeni Gábor a Sófi-verseny győztesei

2010. március 24., szerda · Egy hozzászólás

Az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványa immár hetedik alkalommal tartotta meg ösztöndíj-konferenciáját. A március 24-i rendezvényen hét mesterképzésben részt vevő és kilenc doktorandusz biológushallgató mutatta be tudományos kutatási területét a Szegedi Biológiai Központban, a két kategória legjobbját 100-100 ezer forintos ösztöndíjjal jutalmazzák.
Tovább »

Álom és valóság – a kettőségek kiállítása

2009. május 6., szerda · Hozzászólok

bublaevaEgy ifjú tehetség, aki képeiről azt vallja: fontos, hogy azokon kérdőjelek maradjanak, amelyek elgondolkoztatják a nézőt, és ezáltal vonják be saját világukba. Bubla Éváról van szó, akinek hétfőn nyílt meg önálló festménykiállítása „Álom és valóság” címmel a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK), melyet május 9-ig láthatnak az érdeklődők. Tovább »