Írjon nekünk

Vélemény

Botka, Gyurcsány, Horn és a közös múlt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Horn Gyula

A nagy nyári söprögetésben eljutottunk egy olyan jövőképig, mely Rákosi Mátyástól az MSZMP-n, a karhatalmistákon, Horn Gyulán át egészen a rossz emlékű SZDSZ-ig mindent, de mindent átölel.

Ölre ment Horn Gyula örökségéért az MSZP és a DK. Megírta a Népszava. Az egykori pufajkás miniszterelnök születésének 85. évfordulója alkalmából lerótta tiszteletét a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Botka László – aki ezúttal stílszerűen vörös nyakkendőt öltött, szemben a Brüsszelben megcsillantott euro-kékkel – és Molnár Gyula pártelnök is. Az MSZP megemlékezésén arról szónokoltak, hogy Horn „angyalföldi proliból világszerte elismert államférfivá vált, aki soha sem felejtette el, honnan indult”. A szocikkal a felszínen faséban lévő Gyurcsány Ferenc azzal tromfolt, hogy „ez a baloldaliságát őrző, mégis a világot jól értő pragmatista ember ma inkább a DK tagja lenne”.

Hát így állunk 2017 füllesztő nyarának derekán! Lassan harminc évvel a rendszerváltást követően, a jó ideje nagykorú magyar demokrácia többdiplomás korszakában. Avagy a szokásos forgatókönyv szerint telt a kormányrudat visszasíró elvtársak szerdai napja.

Mert ha jobban megvizsgáljuk a dolgot, magát, néhány érdekes következtetés is kínálja magát, mint a mosolygós szegfű a szegedi piacon. A 2010 előtt a Parlamentben amúgy minden népnyúzó és nemzetrontó intézkedést vigyázzban ülve megszavazó Botka László hónapok óta a magyar baloldal megújítójaként próbálja eladni magát. Egyfajta modern magyar Macronként, aki szakít a 2010 előtti (vállalhatatlan és feledhetetlen) örökséggel, tövestül tépi ki annak minden emlékét, és képletesen derékba töri valamennyi meghatározó szereplőjét (vagy legalábbis politikai pályafutásukat). Sokan feltették már a kérdést, miért nem magával kezdi akkor a múlt (fő)szereplőinek eltakarítását, de legyünk megengedőek, és hagyjuk ezt most. Azt viszont annál hangosabban mondjuk ki: Botka László annyira, de annyira leszámolna a sötét múlttal, hogy a szabadságharcosok ellen a szovjetekkel vállt vetve harcoló karhatalmista, pufajkás előd előtt emelgeti nem létező kalapját. Az előtt a Horn előtt, aki évtizedekkel később sem átallotta köztörvényes bűnözőknek titulálni a hazájukért a vérüket ontó magyar hősöket. És akinek személye nem függetleníthető az állampárti diktatúra gerincroppantó és lélekromboló rémületétől.

Jól illeszkedik ez abban a valós képbe, hogy egyébként az egykori MSZMP-s közgazdász-politológus-univerzális szakember Lengyel László szabja most a Botka-fazont, gondozgatja a szocialista stratégiát, egyengeti a (modern?) baloldali útkeresést. Mely erős rákosista felütéssel indult: fizessenek a gazdagok! És megjelentek a szabad madarak is, politikai főtanácsadóként az egykori SZDSZ-es kabinetfőnök, Ruff Bálint fogja Botka László kezét, a liberális szuperkommunikátor, Kerényi György pedig – ha hagyják – a szája mozgásért felel.

A nagy nyári söprögetésben tehát eljutottunk egy olyan jövőképig, mely Rákosi Mátyástól az MSZMP-n, a karhatalmistákon, Horn Gyulán át egészen a rossz emlékű SZDSZ-ig mindent, de mindent átölel. Talán már csak Kádár János hiányzik és a grízes tészta. Bár Kádár, ha igaz, nem hordott Rolexet.

Ennyit arról, hogy ez a valami más (lesz), mint ami volt.

Lehet, hogy a magyar baloldal az Internacionálé jegyében a végső harcra készül. A múltat végképp eltörölni ugyanakkor nem lehet. És már réges-régen összenőtt, ami amúgy szervesen összetartozik.

Na igen, nem tetszettünk forradalmat csinálni…

Hirdetés

Kommentek

Vélemény

Alulmotivált milliomos balerináink égetik el Puskás örökségét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

A Luxemburgtól elszenvedett vereségben számomra nem csak az a fájó, hogy egy újabb fél amatőr csapat játszott cica egér harcot a “magyar álom” megtestesítőivel, hanem az, hogy a csapat gerinc és elképzelés nélkül alibizte le az egész mérkőzést.

Tovább olvasom

Vélemény

Sétáltunk a fények és a halál városában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az elit rejtett szórakozóhelyei, titkos fogadások, még titkosabb luxus bordélyházak, és ami mindezeket összeköti: egy halott lány. Ez nem napjaink New Yorkja, hanem 1936 Budapestje.

Tovább olvasom

Vélemény

Georges Leekens csak “ócska időhúzásra” jó?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Csányiék idehoztak egy olyan szakembert, aki bár kétségtelenül hatalmas tapasztalattal rendelkezik, nem fogja lerakni a jövő magyar válogatottjának az alapjait.

Tovább olvasom

Aktuál