Emlékmorzsák Pol Pot megye uráról: Komócsin 2002-ben az MSZP jelöltjét támogatta

2017. március 27., hétfő · 10 hozzászólás

komocsin_mti_vagott

Díszpolgár és SZT-tiszt is emlékezett a tavaly december közepén elhunyt és titokban eltemetett ifjabb Komócsin Mihály volt megyei párttitkárra, országgyűlési képviselőre, Pol Pot megye névadójára. Volt olyan megszólaló, aki mentegetni próbálta, mások inkább kritizálták tevékenységét. Így látták kortársai a kommunista politikust a Párton belül és kívül. Tovább »

„Nem lesz ebből baj, fiatalember?” – Szeged és a rendszerváltozás több mint negyedévszázad távlatából

2016. december 9., péntek · Hozzászólok

kommunizmus_relikviak10_gs

1956-ról és a rendszerváltásról tartottak konferenciát Szegeden. A kutató dokumentumai kiegészítették az események résztvevőinek emlékeit. Az 1989 óta eltelt időszakot ugyan másképp látják, de a demokratikus átalakulást ma is fontosnak tartják. Szubjektív beszámolónk a „Tetthelyre hívás” konferenciáról. Tovább »

Szegeden az emléknap is buli?

2016. február 26., péntek · 67 hozzászólás

Botka Lászlónak, Szabó Sándornak, id. Boros Gyulának, Korózs Lajosnak és (elv)társainak – függetlenül életkoruktól és az előző rendszerben vállalt szerepüktől – nagyon is illene tisztában lenniük az elődpárt felelősségével. A hangoskodás, a cirkusz és a buli helyett február 25-án a néma főhajtásnak és a bocsánatkérésnek lett volna helye és ideje.

Tovább »

Pártkontroll alatt állt az állampolgár és a közigazgatás – két kiállítás nyílt a Kormányhivatalban + FOTÓK

2016. február 24., szerda · Egy hozzászólás

partkontroll_kiallitas23_gs

A közigazgatás Csongrád megyei fejlődésének történetét két újonnan megnyílt kiállítás is bemutatja. Tovább »

Pol Pot megye és a Kecskemét-jelenség

2012. október 20., szombat · Hozzászólok

Szegeden is bemutatták a Forrás folyóirat július-augusztusi dupla számát, melyben a rendszerváltás előtti két évtized kulturális és politikai élete elevenedik meg a korszak főszereplőivel készített interjúkon keresztül.
Tovább »

Lázár: morális, jogi és vagyoni értelemben is lezárjuk a XX. századot

2011. november 21., hétfő · Hozzászólok

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabállyal a törvényhozás morális, jogi és vagyoni értelemben is lezártnak tekintheti a XX. századot. Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján szólt arról is, hogy “az 1990 előtti bűnök” miatt újabb kárpótlást csak különadóból lehetne majd finanszírozni. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha az Alkotmánybíróság (Ab) vagy az uniós bíróság – a büdzséből nem teljesíthető – fizetési kötelezettséget ró a magyar államra.
Tovább »

„Berecz sokat ivott, Kádár papot hívott”

2010. november 30., kedd · 16 hozzászólás

A volt miniszterelnök megerősített egy legendát: 1989 nyarán Kádár János felesége, Mária néni felhívta őt telefonon, s azt mondta, hogy „a férjem papot akar”. Ki is ment egy pap, s Kádár gyónt neki – állította Németh Miklós.

Tovább »

EP 09 szubjektív 02 – Munkáspárt: már az indulás is siker

2009. május 24., vasárnap · Hozzászólok

thurmergyula3A június 7-i európai parlamenti választásokon tíz párt nyolc listájára adhatjuk le voksunkat. Kollégánk, Haág Zalán sorozatában az erőviszonyokat elemzi. A második részben a Magyar Kommunista Munkáspártól olvashatnak. Tovább »

Torzszülött gyermek

2009. április 27., hétfő · Hozzászólok

A rendszerváltás húszéves évfordulóján az a sajátos helyzet állt elő Magyarországon, hogy a rendszerváltásról szinte minimális közmegegyezés sincs. A kivált a jobboldalon divatos, radikális tézisek szerint, nem ment végbe (a) rendszerváltás, ezért azt el kell kezdeni, ha pedig mégiscsak volt, akkor azt végre be kell fejezni, avagy – éppen ellenkezőleg – új rendszerváltásra van szükség.

Tovább »

Szintézis Recsken

2008. október 12., vasárnap · Hozzászólok

Ha viszont erkölcsi mércéink vannak, akkor mércénk erkölcsi jellege okán magunk elé is erkölcsi mértéket kell állítanunk – gondolom én. […] Dr. Vastagh Pál recskezésére lehet hivatkozni, már csak azért is, mert egyike volt az első olyan kommunikációs csatáknak, amelyek arról szóltak, hogy szólásszabadságot biztosító demokráciában hol az erkölcsi és/vagy jogi határa nyilvános megszólalásainknak.

Tovább »