Közélet

Botka László évértékelője: 400 milliós alap létesül szociális támogatásokra + FOTÓK

Botka László évértékelője: 400 milliós alap létesül szociális támogatásokra + FOTÓK

2015. január 29., csütörtök
Botka László évértékelője: 400 milliós alap létesül szociális támogatásokra + FOTÓK
polgarmester_evertekelo15_gs

Botka László polgármester a hagyományoknak megfelelően a Közéleti Kávéházban tartott évértékelőt és esztendőnyitót. Azt mondta, Szeged fő üzenete: "a kormány el akarja venni a pénzt a szegényektől, mi ezt nem hagyjuk!"

Szeged 2015 címmel tartotta meg évindító ankétját Botka László, Szeged polgármestere. A szocialista politikus összegezte az elmúlt esztendő történéseit, és előre is tekintett. Az idei költségvetésről szólva bejelentette: 600 millió forinttal csökkentik az önkormányzati cégek támogatását, és a felszabaduló forrás terhére 400 millió forintos segélyezési alapot hoznak létre, illetve 200 milliós út- és járdaépítési alap is lesz a büdzsében. Ami a fejlesztéseket illeti, 2015 a felkészülés és tervezés éve lesz. A 2014-2020 közötti uniós ciklus beruházásainak előkészítésére 300 millió forintot különítenek el.

Részletek közvetítésünkben!

Percről percre:

18.26:

"Jövőre ugyanitt!" - köszön el Botka László a közönségtől. Vége az ankétnak, köszönjük megtisztelő figyelmüket! Hamarosan a Fidesz-L.É.T., a KDNP, a Jobbik és az LMP reakciójával is jelentkezünk majd, figyeljék továbbra is a SZEGEDma.hu-t!

Górcső alatt a tömegközlekedési szokások

18.25:

A polgármester azt is bejelenti, külön forrást fordítanak majd arra, hogy naprakész, pontos képet kapjanak a szegediek tömegközlekedési szokásairól, hiszen elkötelezettek a helyi rendszer fejlesztése, javítása mellett, ugyanakkor tudni kell, a tömegközlekedést használók aránya országszerte - és Csongrád megye székhelyén is - folyamatosan csökken. Szegeden például a kerékpározók aránya az utóbbi időszak példamutató és örvendetes beruházásai kapcsán 2-ről 10 százalékra emelkedett, ők viszont hiányoznak a tömegközlekedésből. Mindenesetre, ahol kell, járatokat bővítenek, sűrítenek, máshol viszont szűkítés is elképzelhető a busz-, troli- vagy villamosközlekedésben.

18.22:

Miért kellett megváltoztatni a parkolási zónákat? - hangzik a kérdés. Szegeden az üzletág teljes bevétele a tömegközlekedésre megy - tudjuk meg. A költségek egyharmadát finanszírozzák az utasok jegyekből és bérletekből, az állami támogatás csökken, az önkormányzatnak egyre többet kell beletennie - így beszűkül a mozgástere. Ebben a keretrendszerben értelmezendő a parkolási zónák megváltoztatása: a cél a bevételek növelése volt - ismeri el Botka László.

50-100 önkormányzati bérlakás újul meg

18.20:

Lakásalapba kerülnek az IKV-tól befolyó lakbérbefizetések. Több száz önkormányzati lakás áll üresen, mert az előző négy évben nem nagyon törődött a cég az ingatlangazdálkodással, másrészt költeni kell ezekre, hogy kiadhatóak legyenek. A lakásalapból megtermelt összegből idén 50-100 lakást újítanak fel, és kiírják önkormányzati bérlakásnak pályázatra.

18.15:

A középiskolák bezárása is szóba kerül a fórumon. Miért nem mentette meg a város a Rogers-iskolát és a Szefit? Botka László azt mondja, tárgyalt a diákok és a tanárok képviselőivel. Emberileg mérhetetlenül együtt érez velük, embertelennek tartja a tanév közbeni bezárást. Ugyanakkor az történt, hogy egy magánalapítvány tartotta fenn a két iskolát, ahol viszont súlyos visszaélések gyanúját állapította meg az államkincstár, így nem volt más lehetősége, mint a finanszírozás felfüggesztése. Az önkormányzat sem tudott segíteni, mert a vonatkozó törvény értelmében tanév közben nincs lehetőség fenntartóváltásra. Még megjegyzi, az alapítvány kuratóriumának elnöke Buday Géza, aki Bartha László kabinetjének tagja volt, és önkormányzati képviselő is anno, a Szefi igazgatója pedig Hüvös László, aki jelenleg is jobboldali önkormányzati képviselő, így a kincstár nem "Botkán akart ütni" ezzel az üggyel - emeli ki, még úgy is, hogy jogászként tisztában van az ártatlanság vélelmével.

Itt az ideje, hogy B. Nagy László bevesse magát

18.10:

A kecskési aluljáró megépítéséről is kérdezik a polgármestert. Maga is támogatja ezt a közlekedési fejlesztést, de javasolja, a lakók keressék meg országgyűlési képviselőjüket, aki történetesen fideszes, és lobbizzanak az állami úton történő állami beruházásért. "Éppen itt az ideje, hogy B. Nagy László bevesse magát, és végre lobbizzon valamilyen szegedi beruházásért, ha kell, szívesen megadjuk minden elérhetőségét" - üzeni még az érintett szegedieknek Botka László.

polgarmester_evertekelo12_gs

18.05:

Miért nem hat oda a polgármester, hogy nézhetőbb legyen a helyi színház? Botka László "bizalmasan" elárulja, polgármestersége első félévében színészek és rendezők álltak sorban közbenjárásáért, de ő annyira szereti a kultúrát, hogy nem akar beleszólni a színház működésébe. Az önkormányzat feladata csakis a működőképesség fenntartása, biztosítása, a művészi szabadságot tiszteletben tartják, éppen ezért nem hajlandó elmondani, mi a véleménye egyik vagy másik darabról. Ez egy gyönyörűen sokszínű város, 170 ezer véleménnyel, de csak egy színházunk van, a rengetegféle nézői igény kiszolgálása komoly kihívás. Persze a nézőszám mindemellett objektív mutató, és ebben lehetne fejlődni - mutat rá. A teátrum körül kialakult vitában nem kíván állást foglalni, mert "rohadtul nem szeretnék egy olyan városban élni, ahol minden az én igényeim szerint történik". Bízik viszont abban, hogy a színházigazgató racionálisan szemléli a nézőszám alakulását és a nézői elvárásokat.

18.01:

Véget ért az első rész, a nézői kérdések következnek.

Szeged receptje: egységes baloldal

18.00:

Mit üzen Szeged az országnak? "A kormány el akarja venni a pénzt a szegényektől, mi ezt nem hagyjuk. Nem pártállás szerint nevezünk ki cégvezetőket, hanem tisztesség, tudás és hozzáértés alapján. Baloldaliként is lehet sikeres az ember, ha szorgalmas, becsületes, tisztességes munkával szolgálja meg a választók bizalmát. Szeged üzenete az is, hogy a baloldal egységes, nem versenyeznie kell egymással, hanem összefogni" - mondja.

17.57:

Mitől lesz ugyanakkor élhető és szerethető a város? - így Kozó Attila. A polgármester úgy felel, érezhetően más lesz ez a ciklus, mint az előző volt. 500-600 millióval csökkentik az önkormányzati cégek támogatását, ebből 400 milliós segélyezési alap létesül. A 200 milliós különbség pedig a városrészi igényeket elégíti majd ki, utakat, járdákat tesznek rendbe az út- és járdaépítési alapból. Minden városrész egyaránt fontos, ütemezetten a helyi képviselők a lakossággal egyeztetve nyújtják majd be terveiket, kéréseiket. Ebből minden városrészben látható változásokat lehet majd elérni már a következő négy évben.

Az uszoda a prioritás, és ha lesz, akkor az Etelka soron...

17.55:

Lesz-e uszoda és kézilabdacsarnok az Etelka soron? A város szeretné, de az unió nem ad közpénzt sportfejlesztésekre. Szeged tervezi a költségvonzatát. A legfontosabb az új uszoda létesítése, erre van a legnagyobb szükség, persze új csarnok megépítéséről is folynak tárgyalások a helyi sportszervezetekkel és az országos szövetségekkel. Ezekre a beruházásokra társasági adóból nyílna lehetőség - árulja el a polgármester. Ha lesz új uszoda, annak helyszíne az Etelka sor lesz, a tervek elkészültek - jelenti be. Hozzáteszi, 3 milliárdból biztosan épül új futballstadion, és az építkezést az önkormányzat a maga eszközeivel támogatja, még akkor is, ha neki személy szerint megvan a véleménye arról, hogy az ország jelen helyzetében 100 milliárdot költ focira... A tervek tehát készen állnak, összegez, és a városi prioritás az új uszoda.

polgarmester_evertekelo24_gs

Lobbi a közúti-vasúti hídért

17.50:

Lesz-e harmadik híd? A polgármester visszatekint: megépült az M5-ös autópálya, majd a tranzitforgalmat kivezető M43-as. Ezek döntő jelentőségűek a város életében, és minden szegedi egyetértett velük, támogatta a beruházásokat. A harmadik ilyen fontos fejlesztés a déli híd. Ez azonban nem nemzetközi főútvonal, ezért bonyolult és összetett ügyről van szó. Jó hír, hogy tavaly év végi döntésével a támogatandó közútfejlesztési beruházások közé helyezte a kormány. Még nem eldöntött, hogy egyszerű közúti híd legyen vagy vasúti-közúti. Szeged mindkét esetre elkészítette terveit. A második variációhoz kormányzati támogatás és beruházás is szükséges, ám mutatkozik erre esély, és Szeged az unióban is erősen lobbizik ezért. Városszerkezeti szempontból ez délről bezárná a körutat. Gazdaságfejlesztési aspektusból nézve pedig a híd közelében fekvő, Tisza melletti területeket nagyon felértékelné a projekt, számos munkahelyteremtő beruházó érdeklődik máris e területek iránt.

17.45:

Botka szerint olyan szakemberek kellenek Szegeden, akikre a fejlődő, dinamikus iparágaknak szüksége van, például informatikusok, szoftverfejlesztők. Ezért a maga részéről támogatja a szegedi egyetem vezetésének a műszaki és természettudományos képzések fejlesztésére irányuló tevékenységét. Amíg nincs a városban minőségi és elismert műszaki képzés, addig nem jön ide több ezer főt foglakoztató autógyár - szögezi le. A másik fontos dolog a telephely. Az önkormányzat idén is elkülönít egy munkahelyteremtést támogató alapot, a költségvetésben lesz erre külön keret.

Fókuszban a gazdaságot élénkítő infrastruktúra fejlesztése

17.43:

Harmadik híd, sportkomplexum fedett uszodával, tudományos park az ELI köré - ezeket mind meg szeretné valósítani Szeged. Botka szerint lózung, hogy az uniós pénzek döntő része gazdaságfejlesztésre megy majd a következő években. Állítja, Szeged gazdasági mutatói sokkal jobbak, mint az ország más nagyvárosaié. Az önkormányzatnak a város versenyképes adottságait kell támogatni és infrastruktúrát fejleszteni. Az egyetemmel és az ELI-vel együttműködésben ipari és tudományos parkot hoznak létre 70 hektáron az öthalmi laktanya területen. A déli Tisza-híd területén egészségügyhöz kötődő cégeket várnak a kialakítandó ipari parkba. Mi a döntő egy érdeklődő beruházó számára? Van-e helyben jó szakember, és mennyibe kerül a telephely kialakítása - vázolja. Sajnos az iskolákat elvette az állam, így Szeged célja most a gazdaságot élénkítő infrastruktúra fejlesztése. Kiemeli, ésszerűtlen arról beszélni, hogy nincs szükség városrehabilitációra, mert "a díszburkolatot nem lehet megenni". A helyzet ugyanis az, hogy munkahelyteremtő beruházásoknak kell létrejönniük a városrehabilitációs fejlesztések kapcsán, ez az EU elvárása, és Szeged ennek maximálisan megfelelt, például a Dugonics tér kapcsán, ahol új szálloda is létesült a közelben.

Nem lesz útfeltúrás, eljött a nagy séták ideje

17.36:

A szegedi büdzsén az utolsó finomításokat végzi az önkormányzat, Botka László jövő csütörtökön mutatja be a legnagyobb száz helyi adózónak. 34,5 milliárd forint lesz Szeged város költségvetése idén, melynek főösszege 72 milliárd volt még 2008-ban, 2009-ben. A csökkenés oka az államosítás és a beruházási hányad visszaesése. Két jelentősebb fejlesztés zajlik már csak, a lézerközpont és a partfalberuházás. Ennek oka, hogy elképesztő csúszásban van Magyarország az uniós források felhasználásában. A polgármester kiemeli: fejleszteni és építkezni szeretne. Utal a választási kampány "humoros" grafikonjaira: az új hétéves ciklusban 34 milliárdos összeg máris nevesítve Szegedé. Ez persze nem azt jelenti, hogy most kellene kitalálni, mire költjük a pénzt. Csak az unió által támogatott célokra fordítható a forrás, a közgyűlés ezzel kapcsolatban 16 projektet fogadott el. "Átmeneti időszak van, a kormányzati csúszások miatt feltételes módban beszélhetek fejlesztésekről. A költségvetésben a beruházások előkészítésére 300 millió forintot különítünk el" - ismerteti. 2015 a felkészülés és a tervezés időszaka lesz, nem a nagyberuházásoké - talán élhetőbb lesz Szeged, mint az utóbbi években. "Tessenek most nagyokat sétálni, nem lesznek feltúrva az utak" - tréfálkozik.

17.33:

A polgármester megjegyzi, a városi céges szolgáltatások nem romlanak majd, csak egyszerűen megszűnik a közpénzek kitalicskázása a cégeken keresztül. A félmilliárdból pedig pótolják, amit a kormány elvett. Szeged ezzel példát mutat a magyarországi nagyvárosoknak - mondja. Szörnyűnek nevezi, hogy megjelent a dolgozó szegénység hazánkban, két minimálbérrel is nehéz fenntartani a családot, a lakást. "Szeged városában senkinek nem kell félnie attól, hogy megélhetését biztosító minimális támogatásoktól elesik" - biztosítja a közönséget.

400 milliós alap szociális támogatásokra

17.30:

A szociális kiadásokra fordítható pénzek is csökkennek, a teher az önkormányzatokra hárul. A legnagyobb forráskivonás a polgármester szerint ezt az ellátórendszert érinti. A kormányzati szociálpolitika kárhoztatja a nehéz sorsúakat, nem pedig segít rajtuk. Utal rá: megszűnik minden járandóság, egyetlen szociális ellátás marad, a települési támogatás, amelyhez azonban pénzt nem ad a kormányzat. 2010-ben 900 milliót kapott a város szociális ellátásra, 2015-ben 186 milliót - jelenti be. Egy olyan országban, ahol a lakosság 40 százaléka a létminimum alatt alatt, és hatalmasra nőtt az olló a gazdagok és a legszegényebbek között. Az önkormányzatnak - jegyzi meg - csak új helyi adón keresztül nyílik lehetősége szociális támogatásokra. Azonnal bejelenti ugyanakkor, határozott szándéka és célja, hogy ne vessen ki újabb lakossági adót (szemben a Csongrád megyei települések kétharmadával), mindezt szigorú gazdálkodással, a nem kötelező feladatok megnyirbálásával. A tervezett költségvetés másik alapja, hogy minden lehetséges támogatást megadnak a szociálisan rászorulóknak, amit eddig megkaptak. Tavaly 12 ezer szegedi kért az önkormányzattól szociális támogatást, ami 12 ezer családot jelent. 2700 család kapott lakásfenntartási támogatást többek között. Több száz család részesült adósságkezelési támogatásban. Hangsúlyozza: mindenki, aki eddig valamilyen jogcímen szociális segélyt kapott, továbbra is részesül ebben - egy új 400 milliós alap segítségével! Az önkormányzati cégek támogatását ugyanis több mint 500 millióval csökkentik.

Ismét 500 millióval csökken az állami támogatás

17.23:

Mennyivel jut idén Szegednek kevesebb a központi büdzséből, milyen lesz a költségvetés? - kérdezi a VTV főszerkesztője. "Magyarország jobban teljesít, mindenki jobban él, infláció nincs, mindenki szárnyal, ez a kormányzati hozzáállás" - így Botka, aki hozzáfűzi, a valóságban nem megmentik, hanem kifosztják az önkormányzatokat, elveszik pénzüket. Körülbelül kétmilliárdot vett el a kormány a várostól (saját bevételt, korábbi önkormányzati adót, központi támogatást) 2010 és 2014 között, és újabb 500 millióval számíthat Szeged idén is kevesebbre, mint tavaly.

polgarmester_evertekelo21_gs

17.20:

A Fidesz rokonokat, ismerősöket nevezett ki a városi cégek élére, most a hozzáértés volt az egyetlen szempont, és mindenkivel csak egy évre kötöttek szerződést, majd ősszel nyilvános pályázat következik. Jelzi, két korábbi fideszes képviselő is van a jelenlegi igazgatók között, tehát nem a pártállás számít.

17.18:

A következőkben kevesebb pénz jut majd az önkormányzati cégeknek, a legfontosabb szempont a közpénzek célszerű felhasználása lesz a szegediek érdekében. Botka László a jövő héten nyújtja be a 2015-ös költségvetést, melyben máris visszaforgatnak félmilliárdot a szociális szférára, úthálózatra stb.

17.17:

A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyében büntetőfeljelentést is tettek. Botka azt mondja, anno tucatnyi tüntetést szerveztek annak idején a piacfejlesztés ellen, majd 2010 után megduplázódott a Mars tér forgalma, miközben a Fidesz magára költötte a teljes hasznot. A többi önkormányzati cégnél is hasonló dolgok történtek. Bejelenti, van olyan ügyvéd, aki 200 millió forintot vett fel irodájával a városi cégektől a négy év alatt.

Kétmilliárdot kér számon Botka az önkormányzati cégeken

17.15:

"A kétharmados baloldali választási győzelemben nem vitatnám el a helyi Fidesz érdemeit" - jön a fricska. Botka László arról beszél, hogy a Fidesz az elmúlt négy évben csak akadályozta a megindult fejlesztéseket, csak a város vagyona érdekelte őket, szó szerint a szegediek "javát" akarták az önkormányzati cégeken keresztül. A választás után nem indult meg boszorkányüldözés, tíz, gazdasági ügyekben jártas ügyvéd vizsgálta át az önkormányzati cégek működését. Kiderült, éves szinten félmilliárd pluszköltséget okoztak, így a megemelt szolgáltatási, tanácsadási, ügyvédi, őrzés-védési díjakra négy év alatt mintegy kétmilliárd folyt el. Ezt a következőkben a város érdekében használnák fel, bölcsődékre, útfejlesztésekre, szociális segélyezésre stb.

17.15:

Vajon nem jelent-e hátrányt, hogy más színű a városvezetés, mint a kormány? Botka szerint nem, Szeged az előző ciklusban reális, megalapozott fejlesztési koncepciójával és kiváló, alaposan megtervezett és előkészített projektjeivel a legtöbb fejlesztési forrást nyerte el a hazai nagyvárosok versenyében.

Nincs baloldali vagy jobboldali Szeged

17.12:

Az önkormányzatban nincs olyan, hogy kétharmad - válaszolja arra a kérdésre, mennyiben hasonló a Fidesz országos kétharmada a baloldal szegedi erőfölényéhez. Botka László azt mondja, nincs baloldali vagy jobboldali Szeged, egy Szeged van, mely csak akkor tud fejlődni, ha mindenki azon versenyez, ki tud többet tenni a városért, és olyan célokat fogalmaz meg, melyeket mindenki pártállás nélkül támogat. A Fidesz országosan ezzel szemben csak a hatalmát építi.

17.10:

Politikai pályafutásának legnehezebb kérdése, hogyan sikerült ilyen simán megnyernie a választást - kezdi a polgármester. A város lakói valódi európai demokraták, akik tudják, a teljesítmény számít, és ők a munkáltatói a politikusoknak, akik pedig nem a választók érdekeit képviselik, azokat elzavarják. A Csapatával azon fáradozik, hogy továbbra is megszolgálja a bizalmat.

17.06:

Nagy taps köszönti a polgármestert a teremben.

17.05:

A műsor elején rövid videós összeállítást láthatunk az elmúlt esztendő legfontosabb szegedi eseményeivel, fejlesztéseivel. Ebben szó esik a partfalberuházásról, a 265 ágyas új klinikai tömbről, az ELI lézerközpontról, az elektromos tömegközlekedési nagyprojektről, az őszi önkormányzati választáson aratott baloldali sikerről, Botka László harmadik újraválasztásáról.

17.00:

Kozó Attila megnyitja az estet, és jelzi, a polgármester a nézőközönség írásbeli kérdéseit is várja.

16.55:

Lassan egy gombostűt sem lehet leejteni, teljes telt ház...

16.45:

Időközben megtelt a díszterem, még a karzatokon is ülnek érdeklődők. Befutott Géczi József Alajos egykori parlamenti és Gila Ferenc korábbi önkormányzati képviselő (MSZP) is.

16.30:

Köszöntjük olvasóinkat a városháza díszterméből, ahogy 16(!) óra óta gyülekezik a közönség. Jobbára szépkorúak ülnek a padsorokban, ahogy az elmúlt években is. Jelen van Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő, valamint megérkezett már Mészáros Tamás (MSZP) önkormányzati képviselő. Várhatóan több baloldali városatya is tiszteletét teszi.

A "Beszámol a polgármester" című ankétot hagyományosan január végén rendezik meg a Közéleti Kávéház keretein belül. Botka László polgármester ezúttal január 29-én, csütörtökön 17 órai kezdettel beszélget Kozó Attilával, a VTV Szeged főszerkesztőjével a városháza dísztermében. Az eseményről - mint korábban mindig - most is élőben tudósítunk. Immár 13. esztendeje értékeli az évet a Közéleti Kávéház januári programsorozatába illesztve Botka László. Emlékeztetőül az utóbbi ciklus estjei: 2014-ben itt jelentette be, hogy az országos politikai színtér helyett a helyit választja, és újra indul Szeged polgármesteri székéért. 2013-ban a legtöbbet az iskolák, az oktatás kilátástalan helyzetéről beszélt, az országos politikával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a kormányváltás reményében összefogás, a szövetség híve, de neki Szeged az első... A 2012-es januári ankét fő témái az országos elvonások, a szegedi fejlesztések veszélybe kerülése és az iskolák elvétele, állami kézbe kerülése voltak. A 2011-es beszéd vezérfonalának a helyi fejlesztési dömping, kiemelten az ELI lézerközpont ügye számított, valamint az önkormányzati cégvezetők leváltása. Információnk szerint egyébként Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése február 13-án, pénteken tartja első rendes ülését ebben az évben, és ekkor fogadja el a város 2015. évi költségvetését is. Botka László a napokban a Népszavának adott interjújában ezzel kapcsolatban annyit jelzett előre: az önkormányzat helyzete korántsem egyszerű, mert számításai és állítása szerint a kormányzat az utóbbi időszakban legalább kétmilliárd forintot vett el évente Szegedtől...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.