Botka László újra polgármesteri székért indulna

botka_laszlo_ertekel11_gsA Közéleti Kávéházban beszélt a polgármester az önkormányzatok felszámolásáról, az ELI-ről, ígért egy új uszodát és újabb 4 évet Szeged élén.

Városunk polgármestere, Botka László idén február 6-án tartotta meg a szegedieknek a szokásos “Beszámol a polgármester” elnevezésű ankétját. A SZEGEDma.hu élő közvetítésében elolvashatják, hogyan ajánlotta fel négy éve az együttműködést a Fidesznek, az ELI kapcsán milyen érdemei voltak a Gyurcsány-Bajnai kormányoknak, Szeged adósságának kormányzati átvállalása pedig miért nem hoz semmit a konyhára. De szó volt arról is, hogy honnan lehet majd pályázni új uszodára és ha a szegediek kérik, Botka a várost választja az országos karrier helyett.

Online közvetítésünk:

18.20: Véget ért a fórum!

18.15: Az est végén a közönség kérdezhet a polgármestertől. Első körben az ELI építéséről, annak hatásairól beszél a városvezető. Majd a városrészeket érintő kérdések kerültnek sorra, mint például, hogy kevés a parkoló a vasútállomás előtt vagy, hogy ritkán látják a belvárosi képviselőjüket. Előbbire érkezik a válasz, hogy uniós forrásból lehetne bővíteni majd, utóbbira pedig, hogy válasszanak újat. Érintették a Virág cukrászda ügyét és a Kass szálló helyzetét is.

18.07: “Megy vagy marad?” – kérdezte a moderátor a politikai szerepvállalással kapcsolatban. “Érzek motivációt, ha arra kérnek, hogy Szegedet szolgáljam. Számomra óriási megtiszteltetés, hogy ezt a várost szolgálhatom (taps). Nagyon szépen köszönöm az eddigi támogatásukat” – zárta a gondolatait Botka László.

18.02: Az önkormányzatiság felszámolásáról érkezett kérdés. Botka ahogy a 100 legnagyobb szegedi adózó előtt, úgy itt is részletesen ismerteti, hogy milyen kedvező volt az adósságszolgálat, és hiába vállalta át a kormány a 25 milliárdos adósságot, miközben jóval több forrást vett el az állam Szegedtől, mint amennyi feladattól mentesítette a várost. Botka szerint 50 százalékkal megcsapolták a szociális forrásokat.
“Ha valakit az országban ez a kormány meg akar menteni, akkor annak azt tanácsolom, hogy meneküljön!” – így a polgármester.

17.55: Sportfejlesztésekről szólva elhangzott, hogy eddig nem lehetett pályázni ilyen célú beruházásra, a következő ciklusban azonban lesz egy megyei jogú városoknak elkülönített 20 milliárdos uniós keret, amiből létre lehet majd hozni akár egy új, fedett uszodát.

A partfal felújításának fontosságáról is hallhatunk.

17.50: Látvány-, termelőberuházás kérdésköre, a gyakran kritizált térkövezés van terítéken. Botka szerint úgy kaptunk pályázati forrást az uniótól még a Dugonics tér felújítására is, hogy annak gazdaságélénkítő hatását fel kellett tüntetni, és különben is, hogyan nézne ki Szeged e nélkül a fejlesztések nélkül? Közben hallhattuk azt is, hogy nőtt Szeged turisztikai bevétele is.

17.47: A következő 7 éves fejlesztési ciklus elképzeléseiről ejt szót Botka László, majd bemutatja a “Tervezzük együtt Szeged jövőjét” nevű brosúrát, amit a kabinet eljuttat majd minden szegedinek. Ebben arra kérik majd a lakosokat, hogy rangsorolják, szerintük milyen fontossági sorrendben induljanak el a fejlesztések, és küldjék azt vissza a városházára.

17.40: Szeged gazdaságára evezünk át. Mercedes-gyár? Nem is akartak ide jönni, messze volt a városunk Pesttől. Szeged helyi adóbevételei pedig a legmagasabbak az országban a vidéki városok tekintetében. Szegeden a munkanélküliség 6, országosan 8 százalék.

Megtudtuk: Magyarországról menekülnek a befektetők, köszöngetően Matolcsynak. “Mikor egy beruházó, befektető helyszínt keres, a legfontosabb szempont, hogy milyen képzettségű munkaerő van egy területen. Szeged legfontosabb adottsága az iskolarendszere, ami most az államosítás miatt veszélybe került” – tette hozzá a politikus.

17.33: Az ELI kapcsán, Orbán alapkőletételnél elhangzott beszédére reflektálva összefoglalta a polgármester az ELI megvalósításának politikai történetét elmondva, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kormány döntött úgy, hogy megpályázza a lézerközpontot, 2009-ben döntött az unió, hogy elfogadja, majd a Bajnai-kormány határozott arról, hogy forrást csoportosít a célra. “Az Orbán-kormány leállította a pályázatot, szélhámosságnak nevezték. Két év halogatás után az utolsó pillanatokban készültek el a tervek. De én azt mondom, hogy örüljünk annak, hogy megvalósul” – hangsúlyozta.

17.28:“A város azért volt sikeres, mert 290 milliárd uniós pénzt nyertünk, 1,2 millió forint érkezett minden szegedi lakosra. Hosszú távon tudtuk, hogy mit akarunk fejleszteni, és ehhez egy széles összefogást értünk el, az egyetemmel, a cégekkel. Az elmúlt 4 éves ciklusban az energiánk nagy része arra ment el, hogy megvédjük a fejlesztésinket” – emelte ki.

A lézerközpont alapkövének a lerakásával kapcsolatban hangoztatta, hogy a lézerfizikában Magyarország és ezen belül Szeged lesz az egyik központ.

17.23 Botka szerint nem érdekli a fideszeseket a város fejlődése, lényegében nem tettek érte semmit sőt, akadályozták a beruházásokat, mint például a trolibeszerzés ügyében is. Majd a városi cégek pazarló gazdálkodásáról beszélt.

17.18 Először a Közéleti Kávéház intézményét méltatja Botka László kiemelve, hogy itt nagy érték a párbeszéd, ami a közéletben hiánycikk. “Hogy indult 2010 ebben teremben” – érkezik az első kérdés utalva a kampányidőszakra is. “A szegediek úgy döntöttek 2010-ben, hogy a 29 fős közgyűlésben senkinek se legyen többsége. Azt mondtam, hogy hozzunk létre egységes városvezetést, felkértem fideszes képviselőket alpolgármesternek, ezt elutasították” – tért ki Botka az új közgyűlés felállásának kezdeteire, majd a cégvezetők leváltásáról beszélve emelte ki, hogy a szakembereket nem hozzáértő égvezetők váltották. Elmondása szerint ez vezetett oda, hogy több mint egymilliárd forint ma a cégek finanszírozása.

17.12 A polgármester személyesen is megérkezett a terembe. Nagy taps fogadja.

17.05 Botka László a házban… vagyis először a képernyőn: a polgármesternek az MSZP nagygyűlésén mondott beszédét vetítik le. Olvassa el az index.hu közvetítését az eseményről!

17.00: A sajtópáholyba is épp beférnek az újságírók: nagy a tömeg. A beszélgetőpartner Kozó Attila újságíró lesz.

16.50: A díszterem már zsúfolásig megtelt, főleg az idősebb korosztály képviselteti magát.

Hagyományosan minden januárjában szokott a Közéleti Kávéházban évet értékelni Szeged polgármestere, idén azonban a kávéház 30. születésnapján, február 6-án tartják meg a Botka-fórumot. Ezt megelőzően a száz legnagyobb szegedi adózónak január 30-án a polgármesterünk már bemutatta a város költségvetését és ismertette a fejlesztési terveket.

73 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  73. jozkó
  2014. február 10., hétfő, 19:20
  Válaszolok

  72. M&M:

  Miért ne tudna Szeged megszabadulni tőle?!
  Csak a választók akaratán múlik.
  Nem mondom, “kényelmesebb” lenne neki is, Szegednek is ha a “nagypolitika” elszólítaná a városból – de ha nem megy másképpen , le kell szavazni!

 • '>
  72. M&M
  2014. február 10., hétfő, 18:24
  Válaszolok

  Szegény Szeged!
  Nem tud megszabadulni a szolnokitól!

 • '>
  71. szemlélö
  2014. február 9., vasárnap, 20:41
  Válaszolok

  Botka kezdi érezni a szelek irányát; talán jobb egy nagyváros polgármesterének maradni, mint egy GY.F-el stb. “közös lónak túrós a háta” bizonytalan jövö felé nézni!

 • '>
  70. kisfatuskocska4
  2014. február 8., szombat, 19:58
  Válaszolok

  hol is született?melyik szolnok melletti faluban?
  ideje lenne hazamennie oda.

 • '>
  69. vélemény
  2014. február 8., szombat, 19:55
  Válaszolok

  56. én:
  Szeretünk Botka Laci ,Maradj nekünk még vagy 16 évet még még még.Hajrá Mszp Hajrá Laci.Puszi
  – Elkérhetnéd a privát címét a szerelmi vallomásaidhoz.
  Nem hiszem, hogy a SZ ma fórumain várja a hódolói ömlengéseit. 🙂

 • '>
  68. vélemény
  2014. február 8., szombat, 18:50
  Válaszolok

  58. megfigyelö: a Botka amit eddig megígért azt meg is adta.
  – Ezt nem mindenki gondolja így.
  Neked mit ígért?
  http://www.delmagyar.hu/forum/botka_mar_megint_kamuzott/26/2003571/?action=kifejt

 • '>
  67. kisfatuskocska4
  2014. február 8., szombat, 18:25
  Válaszolok

  65,de a nöi videon ö látszik
  tehát még ma is aktiv
  amugy egy czigu nö a barátnöje aki a cserepesen árul ékszereket

 • '>
  66. jozkó
  2014. február 8., szombat, 18:04
  Válaszolok

  63. “te”

  Én vagyok én – Te vagy te.
  Kettőnk küzül melyik ütődött,
  Én vagy Te? 🙂

  Azt mondod: “Drága Botka Lacink…” ami azt illeti, igazad lehet, sokba van Ő Szegednek 🙂
  A “keresztről” küldött utolsó üzeneted megfontolandó : elég sok az eltévelyedett birka./Meg is csap néha az istállószag/
  Humanitárius okokból én szívesen levennélek a keresztről
  /a felnégyelés szerintebb fájdalommentesebb/ – de a hozzászólásaidat olvasva Te úgyis visszamásznál 🙂
  Nem beszélve arról, hogy itt vagyok melletted a másik kereszten.
  “Lator”

 • '>
  65. erreisarrais
  2014. február 8., szombat, 17:43
  Válaszolok

  58., nem mindegyik mai nyugdíjas volt besugó, munkásőr, párttitkár /többek között azok a mai nyugdíjasok se, akiket épp ezek az emberek üldöztek!/
  a botka-félórán elég szép metszetét láthatjuk ennek a társaságnak.

 • '>
  64. kisfatuskocska2
  2014. február 8., szombat, 17:27
  Válaszolok

  63,öszödi beszed,mond-e valamit neked?

 • '>
  63. én
  2014. február 8., szombat, 16:54
  Válaszolok

  Drága Botka Lacink ha olvasod ezt ill az alatt lévő kommenteket ,ne haragudj rájuk nem tudják mit hogyan cselekszenek,mindig is vannak eltévedt báránykák a nyájból,de a többsége mi veled vagyunk..Hajrá Laci Hajrá Mszp és Szeged ..Szükségünk van rád Botka Lacink

 • '>
  62. kisfatuskocska2
  2014. február 8., szombat, 16:38
  Válaszolok

  biztosra szavazni?amikor jobb oldali kormany lesz megint,
  nahat miket irsz.

 • '>
  61. kisfatuskocska2
  2014. február 8., szombat, 16:37
  Válaszolok

  bodka széke ott van a szent istvan téren,
  a mellekhelyiségben
  remeljuk vegetér az amokfutasa iden