Közélet

Botka értékelt: Erőszakkal veszik el iskoláinkat (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Botka értékelt: Erőszakkal veszik el iskoláinkat (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. január 19., csütörtök
Botka értékelt: Erőszakkal veszik el iskoláinkat (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Európa szégyenpadjáról, a városi cégek rossz gazdálkodásáról és a szegedi iskolákkal kapcsolatos félelmeiről is beszélt a polgármester évértékelésében, amit hagyományosan, immár 10. éve a Közéleti Kávéház januári programsorozatába illesztenek a szervezők.

A díszlet és a felállás az évek óta megszokott: egy januári téliesen sötét délután, a városháza díszterme, zömében nyugdíjasokkal megtelt padsorok. Aki kérdez:

Kozó Attila

újságíró. Aki válaszol:

Botka László

polgármester. A téma pedig az elmúlt esztendő tapasztalatai és az ideivel szembeni elvárások, jóslatok az országos és a helyi politika tükrében, mindez Szeged határai közé szorítva.

Nincs új nyertes pályázat?

Első kérdéskörben a szocialista polgármester a kormány és az Európai Unió viszonyáról beszélt az elmúlt napok aktuális történései mentén megemlítve, hogy szerinte az Orbán-kormány Európa szégyenpadjára került, és az unió a demokrácia megsértését kéri most számon a kormányon. Botka szerint az EU-s forrásokból eddig Szeged profitált a legtöbbet a nagyvárosok közül.

Szeged 2012-es költségvetésének tekintetében úgy fogalmazott, hogy továbbra is együttműködést ajánl minden képviselőnek, és a legnagyobb vita a városi cégek gazdálkodásával kapcsolatban várható a büdzsé tárgyalásakor februárban. Elmondása szerint a Fideszhez baráti cégvezetők kinevezése óta nem jellemző a hatékony gazdálkodás. "Ebben az évben jelentősen csökken az állami juttatások nagysága. Szerencsésebbek vagyunk, hiszen sem a hétmilliárdnyi bevételt hozó iparűzési adó, sem az építési adó bevételei nem csökkentek. Az aggodalmam abból fakad, hogy nem tudom, mit akar még elvenni az önkormányzattól az állam, esetleg új adók kivetésére kényszerít minket" - fogalmazott. Botka kiemelte, hogy ebben az évben nem tud beszámolni olyan új forrásról, amit fejlesztésekre lehet majd a jövőben fordítani, az új felállású közgyűléssel még nem nyert Szeged uniós pályázatot. "Építkezni fogunk idén és jövőre is, de nem tudom, mi lesz az után" - tette hozzá.

Botka megint "debrecenezett"

Botka az önkormányzati törvénnyel kapcsolatban kapkodást és zűrzavart tapasztal, és a legnagyobb aggodalmát az iskolák "erőszakos" elvétele miatt érzi. Úgy fogalmazott: ha egy távoli járási hivatalhoz kerülnek az oktatási intézmények, azok puszta számokká válnak közösségi terek helyett. A politikus, ahogy több ankétján, úgy most is hozott debreceni példát, egy Kósa Lajossal közös tévéfelvételen jelentette ki a debreceni kollégája ugyanazt, mint ő: megvédik az iskolákat. A város első embere ezután a következő évek fejlesztéseiről beszélt. Elsőként a Dugonics és Árpád tér, illetve a Vásárhelyi Pál utca idén induló fejlesztéseiről tett említést. A trolibeszerzések körüli feljelentés miatt pedig a Fidesz-KDNP által okozott károkról szólt.

Fákhoz kötözött civilek

"Egy nagy, közös érdek, hogy a tiszai védművek rendben legyenek. Nem kívánom senkinek azt a néhány órát, mikor a klinikáknál a föld alatt utat talált magának a Tisza 10 méteres tetőzésnél, az utolsó pillanatban fogták meg a szakemberek. Ezután elkezdtünk dolgozni a vízügyi mérnökökkel, hogy szerezzünk forrást a gát felújítására, mert biztosak vagyunk benne, hogy ezt még egyszer nem bírja ki a védmű" - tért rá egy újabb kérdéskörre Botka kiemelve, hogy ebben az ügyben nem lehet vitatkozni. "Megnyertünk hozzá közel 2 milliárd forintot, ebben az évben az előkészítési szakaszon dolgozunk. De hangsúlyozom, a város biztonsága nem vita tárgya, pedig már látom a különböző civil szervezeteket, ahogy odaláncolják magukat a fákhoz, és tüntetnek a városháza előtt" - fogalmazott. A fejlesztésekről szóló etapban hangzott el az épülő Csodák Palotája, majd a lézerközpont, az ELI építése is, ahol Botka elmondása szerint a kormány hezitálása miatt egy évet elvesztegettünk.

Felelőtlenül felvett svájci frank alapú hitel

A hallgatóság kérdéseinél került szóba a város adósságállománya. Elhangzott, hogy a teljes magyar államadósság 5%-a az, amit az összes önkormányzat felhalmozott. "Nem volt fejlesztési bevételforrásuk az önkormányzatoknak. Két lehetősége volt egy városnak a fejlesztésre: eladja a felesleges ingatlanvagyont, vagy hitelt vesz fel. Szegednek 25 milliárdos adósságállománya van, többségében fejlesztési hitel" - hangsúlyozta párhuzamot vonva Hódmezővásárhellyel, ahol szerinte felelőtlenül vett fel Lázár János svájci frank alapú hitelt, így most négyszer akkora a szomszéd város adóssága, miközben Szegednél sokkal kisebb településről van szó. A polgármester az Állami Számvevőszék jelentéséről szólva hangsúlyozta: Szeged gazdálkodása stabil.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.