Több mint száz év Szeged fölött

2017. április 30., vasárnap · Egy hozzászólás

li2_repulonap_szeged2_gs

A szegedi aviatika egyidős a magyarral, múltja a XVIII. század végéig nyúlik vissza. A reptér 102 éve működik, de kezdetben katonai és nem sportcélokat szolgált. Napjainkig követtük végig a város Ikaroszainak történetét. Tovább »

Fidesz és KDNP: Botka a személyes karrierépítésének rendeli alá Szegedet

2017. január 27., péntek · 25 hozzászólás

haag_zalan01_gs

Haág Zalán szerint Botka úgy hiszi, a miniszterelnök “útszéli sértegetésével” szerezhet jó pontokat a baloldali szavazóknál, Nógrádi Tibor figyelmezteti, nem tagadhatja le a 2002 és 2010 közötti múltját. Tovább »

„Akkor jó a kávé, ha édes” – Szegedre is betört az újhullámos kávé

2016. december 7., szerda · Hozzászólok

ujhullamos_kavezas001kf

Az újhullámos kávét mutatták be stílszerűen a Közéleti Kávéház rendezvényén. Mit jelent a barista? Mitől újhullámos egy kávé? S hány hullámot aludtunk át? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak cikkünkből. Tovább »

Aki a gyilkosban is az embert keresi – a 60 éves Bátyi Zoltánt köszöntötték + FOTÓK

2016. november 27., vasárnap · Hozzászólok

batyi_zoltan02_gs

Ő találkozott a legtöbb gyilkossal, ő fogott kezet a legtöbb rablógyilkossal az Alföldön. A Közéleti Kávéház hatvanadik születésnapja alkalmából ünnepelte régi tagját-vendégét, Bátyi Zoltán írót. Tovább »

Érdemkereszttel ismerték el a városvédő polgár munkásságát

2016. augusztus 25., csütörtök · 8 hozzászólás

szilagyi_arpad003kf

Állami kitüntetést adományoztak Szilágyi Árpádnak, így elismerve évtizedes tevékenységét, amellyel Szeged kulturális és építészeti örökségét kívánta megvédeni. A városvédő polgár szerint az elismerés nemcsak neki szól, hanem a mellette tevékenykedő más civileknek is. Idén tölti be 80. életévét, ennek ellenére rengeteg terve vár még megvalósításra. Tovább »

Kalmár Ferenc: Kisebbségvédelmet kérünk a szerb EU-csatlakozás erős támogatásáért + FOTÓK

2016. február 14., vasárnap · 6 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_szomszedsagpolitika004kf

A Közéleti Kávéház rendezvényén számolt be az eddigi miniszteri biztosi tevékenységéről a KDNP politikusa. Tovább »

Botka évnyitója: Jövőre kezdődik az uszodaépítés! + FOTÓK

2016. január 28., csütörtök · 58 hozzászólás

BC5K1859

Szeged idei költségvetési főösszege 35,6 milliárd forint – közölte Botka László a Közéleti Kávéház estjén, ahol elhangzott, hogy 2017 tavaszán elkezdődik a fedett uszoda építése, míg ebben az évben a tavalyi 200 millióval szemben már 300-at költenek út- ás járdaépítésekre. Ezeken felül óvodák és rendelők felújítását is tervezik, Dorozsmán például megkezdődött egy új egészségügyi centrum tervezése is. Tovább »

Kilencvenéves Péter László, „aki a legtöbbet tudja Szegedről ma”

2016. január 22., péntek · 2 hozzászólás

kozeleti_kavehaz008kf

Az irodalomtörténész a jeles évforduló alkalmából a Közéleti Kávéház vendége volt. Munkássága megkerülhetetlen József Attila, vagy Juhász Gyula életével kapcsolatban, Szeged történetével foglalkozó tanulmányait még évtizedek után is etalonnak számítanak. 1956-ban bebörtönözték nyolc hónapra, 35 évvel később a Magyar Tudományos Akadémia fogadta doktorai közé. Tovább »

Egyedül a szegedi 46-osok vettek részt mind a tizenkét isonzói csatában

2015. augusztus 4., kedd · Egy hozzászólás

elso_vilaghaboru

A Közéleti Kávéház rendezvénye Tóth István történésszel és Szanka József gyűjtővel az I. világháborúban lezajlott tizenkét isonzói csata témakörére épült, de egyszerre szólt többről és kevesebbről. Tovább »

Comeniustól Winnetouig – gyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyiban + FOTÓK

2015. július 16., csütörtök · Hozzászólok

tarlatmegnyito06kfGyermekkönyvekből nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban. Tankönyvektől a szórakoztató irodalomig, a XVIII. századtól az Osztrák-Magyar Monarchia koráig válogattak a munkákból. A bibliotéka gyűjteménye mellett Babik Barna tárgyait is megtekinthetik az érdeklődők. Tovább »

A pozsonyi csata: ma sem ismerjük pontosan, mégis vitathatatlanul fontos

2015. július 9., csütörtök · 2 hozzászólás

opusztaszer_beharangozo10_gsA 907-ben lezajlott csata végleg biztosította, hogy miénk maradjon a Kárpát-medence. Az összecsapás ismeretlenebb momentumain kívül beszélgettünk az ütközet újrafelfedezésének történetéről, a legújabb magyar őstörténeti kutatásokról és a történelmi tévhitekről is Petrovics István történésszel, az SZTE Bölcsészettudományi Kar docensével. Tovább »

Bogár hóhér, a „pártatlan”, Kozarek, a „képeslapok sztárja” – Bátyi Zoltán és a Hóhércsárdás

2015. július 5., vasárnap · 8 hozzászólás

hohercsardas02kf
Bátyi Zoltán legújabb könyve súlyos témát, a halálbüntetés történetét járja körbe. A Közéleti Kávéházban a napokban több érdekességről beszélt, mind a hóhérok és kivégzettek múltjával kapcsolatban, mind a könyve megszületésével összefüggésben. Tovább »

Fogyasztóvédők: nem árt figyelni, ha termékbemutatóra megyünk!

2015. június 27., szombat · Hozzászólok

fogyasztovedelem01_gs

A fogyasztóvédők felhívták a figyelmet, megannyi buktatója lehet egy-egy vásárlásnak.  A különböző termékbemutatók szervezői újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak, hogy eladják termékeiket, s legalább 14 napig ne derüljön ki a vevő megkárosítása. A Közéleti Kávéház rendezvényen több érintett is elmesélte történetét. Tovább »

Ágh Attila politológus: Szükség lenne a baloldali pártstruktúra átalakulására, de ennek nincs jele

2015. június 18., csütörtök · 2 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_sajtotajekoztato04kf

„Nyugaton a helyzet változatlan” – És Magyarországon? címmel tartott csütörtök este rendezvényt a Közéleti Kávéház. Ágh Attila egyetemi tanár a spanyol, görög és magyar baloldal mellett beszélt napjaink divatos közgazdászairól is. Ukrajnában 150 évig is eltarthat a krízis. Tovább »

Lippai nem mondta, hogy viszontlátásra – 24 éve vonultak ki a szovjet csapatok

2015. június 14., vasárnap · 4 hozzászólás

kozeleti_kavehaz01kf

Csütörtök este mutatták be a Közéleti Kávéház rendezvényeként Szabó István Kivonulás az öthalmi laktanyából című munkájának második részét. A SZEGEDma is ott volt a vetítésen. Tovább »

Pozsgay Imre Szegeden: A szocialista rendszer életképtelen volt + FOTÓK

2015. április 9., csütörtök · 6 hozzászólás

pozsgay_imre11kf

Pozsgay Imre, a magyar rendszerváltás emblematikus figurája volt a Közéleti Kávéház vendége a Visszatekintés az elmúlt negyed századra című rendezvényen szerda este a SZAB Székházban. A politikussal folytatott beszélgetésen Mihail Gorbacsov és Grósz Károly szerepe mellett az 1956-os forradalom, a menekültkérdés és az alkotmányozás is felmerült. Tovább »

Tizenkettedik évfordulójukat ünnepelték a szegedi városvédők + FOTÓK

2015. január 31., szombat · 2 hozzászólás

varosvedo_egyesulet06kf

Sikerek és kudarcok is bőséggel kísérték a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elmúlt bő évtizedét. A városvédők a Korona Hotelban ünnepelték 12. évfordulójukat. Tovább »

Szentistványi: Mindenki jóllakhatott Botka ígéreteivel

2015. január 30., péntek · Egy hozzászólás

szentistvanyiistvan_kozgyules12_gsÍgéretes elképzelésnek tartja a lakásalap, valamint a 400 milliós szociális alap elkülönítését Szentistványi István, Botka László évértékelő beszéde kapcsán ugyanakkor úgy érzi, hogy a polgármester ígérete ellenére nem tudja majd jóllakatni a kecskét úgy, hogy a káposzta is megmaradjon. Tovább »

Botka László évértékelője: 400 milliós alap létesül szociális támogatásokra + FOTÓK

2015. január 29., csütörtök · 58 hozzászólás

polgarmester_evertekelo15_gs

Botka László polgármester a hagyományoknak megfelelően a Közéleti Kávéházban tartott évértékelőt és esztendőnyitót. Azt mondta, Szeged fő üzenete: “a kormány el akarja venni a pénzt a szegényektől, mi ezt nem hagyjuk!” Tovább »

A mosoly városává tenné Szegedet Szili Katalin pártja

2014. augusztus 5., kedd · 7 hozzászólás

szili_katalin_kre_sajttaj01_gs

Kedd délután a Közéleti Kávéház vendégeként jelentette be indulását az őszi önkormányzati választáson a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt Szegeden. A rendezvényen Szili Katalin pártelnök célkitűzéseikről beszélt, valamint bemutatkozott Németh István polgármesterjelölt is. Tovább »

Fókuszban a Kalmár-jelentés: a magyar diplomácia sikeréről Szegeden + FOTÓK

2014. június 3., kedd · 2 hozzászólás

kozeleti_kavehaz_kalmar_ferenc07_gs

A nemzeti kisebbségek mozgásterét bővítő Kalmár-jelentés volt a témája a Közéleti Kávéház hétfői estjének, melyen Kalmár Ferenc volt ET-képviselő a nemzetpolitikai áttörésnek is titulált jelentés elkészítéséről és annak lehetséges következményeiről is szólt. Tovább »

Olvasnak, de nem értelmeznek: vészhelyzetben a magyar oktatás?

2014. május 11., vasárnap · 14 hozzászólás

konyvhet

Még mindig nem késő elővenni, s felhívni a közvélemény figyelmét a PISA-felmérés eredményeire. Csapó Benő, az SZTE BTK Neveléstudományi Intézetének intézetvezető tanára a Közéleti Kávéház vendégeként ismertette a szomorú számokat és a mögöttes tényeket.
Tovább »

Szeged bronzérmes labdarúgóit látta vendégül a Közéleti Kávéház + FOTÓK

2014. január 29., szerda · 7 hozzászólás

SZS20140128_veteran_labdarugok_kozeleti_kavehaz_008A „Veterán labdarúgás ma Magyarországon és itt Szegeden – ami a bravúr hátterében van” című előadásával folytatódott kedd este a Közéleti Kávéház sorozata. Az esemény házigazdája, Bagdi Sándor a 2013-as országos bajnokságon bronzérmet szerző szegedi veterán labdarúgókat látta vendégül a Szeged Étterem falai között.
Tovább »

Az ifjú Sófi-díjas Texasban folytatja

2013. december 8., vasárnap · 2 hozzászólás

SZS20131204_kormanyos_attila_kozeleti_kavehaz_002Egy fiatal vegyésszel folytatódott a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden címmel tavaly májusban útjára indított sorozata szerda délután. Az immár 12 éve működő, fiatal tehetségeket felkaroló és támogató Szegedi Tehetségekért Alapítvány díjazottja és bemutatkozója Kormányos Attila volt.
Tovább »

Négy évig veretlen volt teniszben Horn Gyula + FOTÓK

2013. augusztus 26., hétfő · 24 hozzászólás

in_memoriam_horn_gyula01_gsKedvelte az olaszrizlinget és sokat dohányzott, rendszeresen futott és úszott, a teniszben azonban csak a győzelmet szerette – magánemberként és politikai személyiségként is megemlékeztek a nemrég elhunyt Horn Gyuláról hétfő délután a Szegfű Klubban. Tovább »

Hímzéskiállítás és könyvbemutató: a debellácsi piros pipacs + FOTÓK

2013. május 25., szombat · Hozzászólok

1_gsA hímzésornamentika egyfajta igazolvány: hol élünk, kik vagyunk, mit csinálunk – olvasható a népi hímzéssel is foglalkozó torontálvásárhelyi (debellácsi) Pipacs nőegylet évekkel ezelőtt rendezett retrospektív tárlatára készült füzet ismertetőjében.
Tovább »

Külügyi szakértő orvos a Közéleti Kávéházban

2013. május 6., hétfő · 2 hozzászólás

Vojcek Eszter klinikai orvos, a Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány korábbi különdíjasa lesz május 7-én 17 órától a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának következő vendége a Somogyi-könyvtár klubtermében.
Tovább »

Az operettben van igazán otthon – Lukács Angéla a Közéleti Kávéházban

2013. március 19., kedd · Hozzászólok

Lukács Angéla operaének szakos hallgatóval folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozata március 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtárban. Az énekest már többször hallhatta a szegedi közönség, most a kávéházi beszélgetés során közelebbről is megismerhetik a sokoldalú tehetséget.
Tovább »

„Ütős estét” ígér Mucsi Gergő a Közéleti Kávéházban

2013. február 18., hétfő · Hozzászólok

Nyolcadik programjához érkezett a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata: Mucsi Gergő ütőhangszer-művész és a RitmusDepo zenei honlap főszerkesztője lesz a sorozat vendége február 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtárban.
Tovább »

Cambridge-ben is látták már a képeit – Szakács Nóra a Közéleti Kávéházban

2012. december 10., hétfő · Hozzászólok

A Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának következő vendége Szakács Nóra matematikus PhD-hallgató, az SZTE Sófi-ösztöndíj 2012-es győztese. A beszélgetésre december 11-én 17 órától kerül sor a Somogyi-könyvtár klubtermében.
Tovább »

Genomikáról beszél az első Sófi-ösztöndíjas a Közéleti Kávéházban

2012. november 20., kedd · Hozzászólok

A Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden című sorozatának következő vendége Maróti Gergely biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genomikai Intézetének kutatási csoportvezetője, aki 2004-ben először nyerte el a Sófi-alapítvány ösztöndíját. A beszélgetésre november 21-én 17 órától kerül sor a Somogyi-könyvtár klubtermében.
Tovább »

Festő születik – Vinkó Leót már Londonban is szeretik

2012. szeptember 23., vasárnap · Hozzászólok

Hatévesen kezdett rajzolni – igazi őstehetség, mégis – hála Istennek – hiányzik belőle a művészeknél olykor megfigyelhető önhittség. Vinkó Leó fiatal festőművész-tehetség egyik képét már a Reök nyári tárlatán is láthattuk, most legutóbbi, londoni sikeréről is mesélt.
Tovább »

Ösztönből fest – angol gyűjtő vette meg a szegedi Vinkó Leó képeit

2012. szeptember 19., szerda · Hozzászólok

A Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata szeptember 20-án Vinkó Leó fiatal festőművésszel, az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány pártfogoltjával folytatódik 17 órától a Somogyi-könyvtár klubtermében. A fiatal művész két festményét nemrég egy angol gyűjtő megvásárolta – friss külföldi sikeréről is beszámol a beszélgetésben.
Tovább »

Világklubok ünnepe a Koronában

2012. augusztus 16., csütörtök · Hozzászólok

Pénteken a Panoráma Világklub elnöke lesz a Közéleti Kávéház vendége, aki beszámol a 9 éves szervezet eredményeiről, és a Csongrád megyei társklub is megünnepli 7 éves fennállását a Korona Szállóban 16 órától.
Tovább »

Szegedi tehetségek a Közéleti Kávéházban

2012. május 1., kedd · Hozzászólok

Május 4-én 18 órától Fiatal tehetségek Szegeden címmel sorozatot indít a Közéleti Kávéház, melyben az SZTE Tehetségpont tagjait ismerhetik meg az érdeklődők. Elsőként az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi-alapítvány létrehozója, Sófi József és Fiser Béla, egy Sófi-ösztöndíjas hallgató mutatkozik be.
Tovább »

Összefogást sürget a szegedi cigányság + FOTÓK

2012. március 2., péntek · 18 hozzászólás

A városvezetés elhagyta a cigányságot – mondta Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke csütörtök este a Szeged Étteremben, ahol a romák helyzetéről, az integrációs kísérletek főbb gondjairól tartottak konferenciát. Az elnök szerint a jelenlegi romastratégia csak tüneti kezelést nyújt, a problémák sokkal mélyebben gyökereznek.
Tovább »

Következő oldal »