Szórakozás

Náci sashoz hasonlította a pár nap alatt híressé vált turult Lendvai Ildikó

Náci sashoz hasonlította a pár nap alatt híressé vált turult Lendvai Ildikó

2021. augusztus 22., vasárnap
Náci sashoz hasonlította a pár nap alatt híressé vált turult Lendvai Ildikó

Napok óta tartja lázban a magyarok egy részét az augusztus 20-i ünnepi felvonulás, amelyen egy gurulós Szent István szobor mellett egy fémszínű óriást-turult húztak félmeztelen statiszták. A kép azóta bejárta talán a világsajtót is:

Budapest, 2021. augusztus 20. Résztvevõk az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton. MTI/Czeglédi Zsolt

Nemzethy Pride és a "gurulmadár"

Az ünnepi felvonulást a legtöbben "nemzethy pride-nak" csúfolják, a turult pedig "gurulmadárnak"; de Lendvai Ildikó, MSZP-s politikus nagyobbat gurított. Ő egyenesen a náci sassal állította párhuzamba a jelenetet posztjában. Azt írta:

„1938. München. Nem azért, de a mi madarunk csillogóbb. A mi legényeink kigyúrtabbak. És meg is mutatják! Nácik, sehol se vagytok.”

Mi volt a cél?

Az idei augusztus 20-i több napos ünnepség minden szempontból rendhagyó volt, egyebek mellett azért is, mert nem titkoltan amolyan "fesztivál jelleget" akartak elérni a szervezők. Ez a számokat látva egyébként be is jött, több százezer ember ünnepelt és ünnepel ezekben a percekben is Budapesten - már ha ünneplésnek vesszük a programokon való részvételt.

Azt pedig, hogy miért tologattak, vonszoltak végig az Andrássy úton magyar jelképeket, maga a műsor művészeti vezetője árulta el:

Ha ez is kevés infó lenne a "miértet" tekintve, akkor ebből a rövid videóból:

https://www.youtube.com/watch?v=sRMfKXFA9sc

... és ebből is kiderül még néhány részlet a művészeti koncepcióról:

https://www.youtube.com/watch?v=iC_JQ6lscrA

A teljes vonulás

Aki a teljes, ünnepi vonulást, illetve műsort nem látta, de szeretné visszanézni, annak EZT A LINKET ajánljuk: elejétől a végéig minden jól látható és hallható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.