Szórakozás

A kihagyhatatlan szegedi halfesztivál

A kihagyhatatlan szegedi halfesztivál

2008. szeptember 1., hétfő
A kihagyhatatlan szegedi halfesztivál

Fotó: Gémes Sándor

Sokat és sok helyen panaszkodnak a vendéglátósok, a szállásadók, hogy túl hamar ér véget a nyári szezon. Nos, Szegeden több mint egy évtizede történt egy kezdeményezés, mely (talán a bajai halászléfőző verseny sikerein felbuzdulva) évről évre fejlődve mára (azaz majd csütörtökre) az ország egyik legnagyobb gasztronómiai (szabadidős és sport-) fesztiváljává nőtte ki magát. Ráadásul valóban kihagyhatatlan, mert családias hangulata, íz- és programbősége folytán nem jönnek szóba az "ízlések és pofonok"!

Olyannyira igaz ez, hogy a

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

az utóbbi időkben már nem fér be Szeged belvárosába, a folyón átívelve

a Partfürdő teljes területét is megtölti

, az átkelést pedig nem csupán a Bertalan híd, hanem hajók is biztosítják. A Tisza azonban nem csupán e tekintetben jut szerephez,

horgászok, sárkányhajósok, ladikosok, úszók, egyszóval vízi emberek lepik el

, változtatják Szegedet valódi főutcává. Tizenkettedik éve, hogy szeptember első hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza-partot.

Amatőr és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok

, a politika, a közélet és sport prominens személyei

vállalkoznak arra

, hogy bográcsban halászlevet főzzenek, és ezzel kiérdemeljék a

Frank Sándor

Venesz-díjas mesterszakács által alapított

Halfőző Érdemrendet

. A bográcshelyeket az idén is az újszegedi Partfürdőn jelölik ki. A remények szerint ismét verőfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza-part ideális környezet egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra. A napfény és a vizek városában

a napenergiát használva is főznek majd halászlevet

.

Idén kétszázezer látogatót várnak

A felejthetetlen illatok és lenyűgöző látvány hatására kiéhezett több tízezer járókelő vendégül látásáról a "

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2008

" rakpartra kitelepülő halászcsárdái gondoskodnak, de nem maradhatnak el a cukorka-, a mézessütemény- és kürtöskalácsárusok sem. A rendezvény szervezője, a Roosevelt Téri Halászcsárda a vízi bástyára felállított hétezer adagos óriásbográcsban szombaton és vasárnap is főz, így csupán itt közel tizennégy ezer adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az Algyői Halászcsárda sátrában "gyevi filézett halászlé" fő, másutt ínycsiklandozó süllő, harcsa, pisztráng, keszeg sül. A családfők - akik nem vállalkoznak önállóan a bográcsállításra -

a sziesztát a Stefánián, a Vármúzeum melletti borozókban, néhány pohár jó bor mellett tölthetik

, miközben a Korányi fasor árnyékában

kézműves kirakodóvásáron a gyerekek kaphatnak vásárfiát

. A vállalkozó kedvűek a szegedi panorámát madártávlatból hőlégballonból és repülőgépből is megtekinthetik.

A Tiszán olimpikonok társaságában sárkányhajózhatnak...

De lesz vízikarnevál, rekordkísérlet, a nagyszínpadon pedig igazán nagy közönségkedvencek lépnek fel!

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.