Szeged

Szegedi halászlé: a Tisza part tüzes kincsének születése és jelene

Szegedi halászlé: a Tisza part tüzes kincsének születése és jelene

Több, mint étel: élő hagyomány és városi büszkeség. A szegedi halászlé története a Tisza partjától a világ konyhájáig ível.

Böjthe Sándor
3 órája
Szegedi halászlé: a Tisza part tüzes kincsének születése és jelene

A szegedi halászlé története a Tisza partján kezdődött, egyszerű halászok bográcsában. Az évek során a paprika és a közösségi főzés hagyománya tette különlegessé. Ma már nemcsak étel, hanem Szeged egyik legfontosabb jelképe: a város gasztronómiai büszkesége, amely fesztiválok és családi ünnepek elengedhetetlen kelléke.

A szegedi halászlé történelme
A szegedi halászlé mögött századokon átívelő történelem húzódik. Fotó: Illusztráció Forrás: Délmagyar

Az első említések

Kevés étel van Magyarországon, amely annyira összefonódott volna egy város nevével, mint a szegedi halászlé. Bár a hal mint böjti fogás régóta része volt a Tisza menti emberek étrendjének, magáról a paprikás halléről a 19. század közepéig alig találni írásos nyomot.

Az áttörést 1876 hozta el, amikor Dolecskó Terézia, a városban csak Rézi néniként emlegetett szakácsnő kiadta szakácskönyvét. 

Ebben a „Halpaprikás halászosan” receptje már egyértelműen a halászlé őseként szerepelt: a haldarabokat, hagymát és paprikát egyszerre tették fel főni a bográcsba, ahogy azt a Tiszán dolgozó halászok tették – ezzel a halászlé hivatalosan is belépett a gasztronómiai irodalomba.

A paprika megjelenése tette igazán különlegessé a halételt. A 18. század végétől rohamosan terjedt Szeged környékén az „ördögtoroknak” is nevezett fűszer, és hamar a halpaprikás nélkülözhetetlen alapanyaga lett. A vörös szín és az erős íz összefonódott a szegedi halászlével – olyannyira, hogy az étel hírneve egyben a szegedi paprika jó hírét is vitte szerte az országban.

Recept és hagyomány

A szegedi halászlé titka a sokféle hal és a gazdag alaplé. Herman Ottó, a 19. század nagy természettudósa úgy fogalmazott: „sok kecsege, elég ponty és kevés harcsa” kell a jó halászléhez.

 A Tisza ajándékai közül a ponty vált a legkedveltebbé, zsírossága és íze miatt, de a harcsa szálkamentes húsa is népszerű, s gyakran kerül bele keszeg, csuka, sőt régen még angolna is.

A főzés módja két irányt hozott létre. 

Az eredeti „halászos” módszerben mindent egyszerre tettek fel főni. Ez volt a folyóparti halászok egyszerű, praktikus megoldása.

 A városi háztartásokban és vendéglőkben azonban kialakult a passzírozott változat: előbb apróhalból és hagymából főztek sűrű alaplevet, majd ezt átpasszírozva főzték meg benne a halszeleteket. 

Ez a gazdag, sűrű lé vált a szegedi halászlé védjegyévé, amelyről azt mondják: „megáll benne a kanál”.

A szegedi és a bajai halászlé között ma is fennáll a barátságos rivalizálás. Baján a halászlé tésztával kerül az asztalra, Szegeden viszont kenyérrel tunkolják. Egy dolog azonban közös: mindkét város lakói szentül hiszik, hogy náluk főzik az igazit.

A bogrács és a közösség

A halászléfőzés hagyományos helyszíne a bogrács. A Tisza menti halászok a parton, nyílt tűzön főzték meg a frissen fogott halat. A bogrács nem csupán praktikus edény volt, hanem közösségi szimbólum: a halászok együtt ültek a tűz köré, és közösen kanalazták a gőzölgő levet. 

A legenda szerint régen a Tisza vizével főzték, mert attól lett „igazi” az íze.

 Ma már persze vezetékes vagy palackos víz kerül a bográcsba, de a hagyomány üzenete változatlan: a halászlé a közös étkezés öröme.

Ez a közösségi jelleg ma is él. Családok, barátok, munkahelyi társaságok bográcsoznak a parton, a nyaralókban vagy a kiskertekben. A halászlé így nemcsak étel, hanem társasági esemény, amely összeköti a generációkat.

Szeged íze és identitása

A 19–20. század fordulójára a szegedi halászlé olyan népszerű lett, hogy a vendéglők egy része kifejezetten halászcsárdává alakult. A Roosevelt téri Halászcsárda vagy a Fehértói csárda a mai napig őrzik ennek a korszaknak az örökségét.

A halászlé nemcsak a gasztronómia, hanem a társadalmi élet része is lett. Vásárok, bálok, családi ünnepek elképzelhetetlenek voltak nélküle. A város identitásának része lett: ha Szeged nevét emlegették, három dolog jutott az emberek eszébe – paprika, szalámi és halászlé.

Fesztiválok és világhír

1997-ben Szegeden új fejezet kezdődött: megszervezték az első Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. A rendezvény azóta 2023-ig minden szeptemberben több tízezer embert vonzott a Huszár Mátyás rakpartra és a Partfürdőre. A fesztivál jelképe az óriásbogrács volt, amelyben 5000 liter halászlé fő egyszerre. A több napos ünnepeken átlagosan közel 220 mázsa hal került a bográcsokba, és a résztvevők százezrei kóstolták meg a szegedi ízeket.

A fesztivál nemcsak evésről szólt, hanem főzőversenyről is. Munkahelyi csapatok, barátok és családok állították fel saját bográcsaikat, hogy bebizonyítsák: az ő receptjük a legjobb. Aki hét egymást követő évben részt vett, még az „Örökös Halfőző” címet is elnyerhette, míg a hagyomány meg nem szakadt.

Szegedi halászlé Baján Hódmezővásárhelyről

Érdekes és kissé paradox helyzetet is szűlt 2025 nyara a szegedi halászlé életében. Míg Szegeden a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál helyett egy kisebb közösségi esemény került megrendezésre, addig Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere arról számolt be közösségi oldalán, hogy a bajai Halfőző Fesztiválon készítettek szegedi halászlevet.

Hagyomány és modernitás napjainkban

A szegedi halászlé a 21. században is élő hagyomány. A város éttermeiben, halászcsárdáiban minden nap megtalálható, de karácsonykor sok család asztaláról sem hiányozhat. A turisták számára kihagyhatatlan élmény, a város turisztikai kínálatának egyik legerősebb vonzereje.

Érdekesség, hogy az 1960-as években a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat még „halászlékockát” is piacra dobott: egy leveskockát, amely percek alatt halászlét varázsolt az asztalra.

 Bár a kocka sosem helyettesíthette a bográcsban főtt változatot, mutatta, milyen fontos helyet foglal el a halászlé a magyar konyhában.

Aki esetleg megkívánta a halászlevet és elkészítené, de nem tudja hogyan álljon neki, annak a mindmegette.hu videója három típus, a szegedi-, a bajai- és a korhely halászlé elkészítéséhez is remek recepteket nyújt:

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.