Hírzóna

Sokat változott pár generáció alatt az ünnepi menü

Sokat változott pár generáció alatt az ünnepi menü

Ezt fogyasztották nagyszüleink fiatal korában

Kovács György
14 órája
Sokat változott pár generáció alatt az ünnepi menü

A karácsonyi menüsör térségenként, családonként változnak, azonban általánosságban elmondható, hogy napjainkban hagyományosan sült hal, halászlé, töltött káposzta, vagy éppen sült pulyka kerül az asztalra – pár generációval ezelőtt azonban még teljesen más fogások voltak.

 

Nagyszüleink fiatal korában a szenteste még szigorú böjti időszaknak számított, így húsmentes ételek kerültek előtérbe, amelyekhez gyakran szimbolikus jelentések is társultak.

A böjti hagyományok miatt terjedtek el a halas ételek, köztük a halászlé, bár ez nem minden családban jelent meg az ünnepi asztalon. Sokkal gyakoribb volt a hüvelyesekből készült fogások fogyasztása, például a habart bablevesé, amely kifejezetten karácsonyi ételnek számított. Az ünnepi asztal kedvelt eleme volt továbbá a sült tök, amely szinte minden háztartásban helyet kapott, mivel az édesség fogyasztása szenteste hagyományosan a következő év „megédesítését” szimbolizálta.

Elmaradhatatlan ünnepi fogások voltak az alma, dió, méz, ostya és fokhagyma is. Az alma a család egységét és egészségét jelképezte, a dió az ártó szellemek távoltartásában játszott szerepet, míg a méz és az ostya a békességet és összetartozást szimbolizálta. A fokhagyma a gonosz elűzését szolgálta, az egyszerű ételek pedig a vallási előírásokhoz igazodtak.

A böjti menük jellemzően zöldséglevesekből és aszalt gyümölcsökből készült főételekből álltak. A lencse és a bab a gazdagságot és bőséget jelképezte, míg a gombás fogásokat a termékenységgel és az állatállomány szaporulatával hozták összefüggésbe. A mák az aprópénz szimbóluma volt, így a jólét reményében fogyasztották.

Az édességek közül kiemelkedett a mákos és diós kalács, amely a későbbi karácsonyi sütési hagyományok alapját képezte – ezt még a 19. század táján váltotta le a bejgli. A mézzel kínált kenyér is fontos szerepet kapott, amely egyszerűségével és szimbolikus jelentőségével emelte az ünnepi étkezések hangulatát.

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.