Szeged

Márciustól a szegediek több mint harmada ingyen utazhat

Márciustól a szegediek több mint harmada ingyen utazhat

Rengeteget spórolhatnak a szegediek is

Kovács György
2024. január 11., csütörtök
Márciustól a szegediek több mint harmada ingyen utazhat

Mint arról beszámoltunk, március elsejétől átalakítják a tarifarendszert az állami közlekedésben, amely több tízezer szegedi számára teszi ingyenessé az állami közlekedést.

Fotó: Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Facebook. 

 

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) fontos családbarát intézkedésnek tekinti az új tömegközlekedési tarifarendszer bevezetését, amelynek köszönhetően március elsejétől ingyenes lesz - többek között-  a három vagy több gyereket nevelőknek a közlekedés a MÁV és a Volán járatain az országban - közölte a szervezet.

Mint írták, nemcsak több tízezer forint marad a családok zsebében, hanem megszűnik az utazáshoz kapcsolódó adminisztráció is, mivel a jövőben nem kell sorban állni a jegyekért. További előny, hogy azokat az utakat is vállalhatják már a családok, amelyeket eddig az anyagi vonatkozások és más kényelmetlenségek miatt nem tudtak.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a 14 év alatti gyermekek utazásának ingyenessé tétele nem korlátozódik a nagycsaládosokra, az minden családra vonatkozik, minden gyermeket nevelő szülőt érint, így az iskoláztatással járó költségek minden családnál ezzel a tétellel is csökkennek.

Az intézkedés újabb lépés abba az irányba, hogy mindenki megtapasztalja: a több gyermek vállalása nem jelenti a szegénység vállalását - emelték ki.

 

Több tízezer szegedit érint

A 2022-es népszámlálás alapján több mint 19 ezer 14 év alatti élt Szegeden, akik számára márciustól ingyenes lesz az állami tömegközlekedés, továbbá közel 34 ezer 65 év feletti, akik szintén ingyenesen közlekedhetnek. 

Együttesen ez a szám több mint 53 ezer, Szeged lakosságának 33,5%-a, de további személyek is jogosultak lesznek.

A gyermekeken és idősökön kívül a fogyatékosok, tartós betegek és a nagycsaládosok számára szintén ingyenes lesz a közlekedés a MÁV és a Volán járatain az országban. További újítás, hogy a 14-25 év közöttiek, 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak csakúgy, mint a közszolgálatban, oktatásban és egészségügyben dolgozók, amennyiben regisztrálnak a kedvezmény igénybevételére.

Az új napi kedvezményes jegyeket pedig bárki igénybe veheti: a Vármegye24 napijegy 999 forintba, a Magyarország24 napijegy 4999 forintba fog kerülni, és korlátlanul felhasználható a MÁV és a Volán összes járatán.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.