Szeged

A világ minden szegletéből érkeznek Szegedre, a hőlégballon világbajnokságra

A világ minden szegletéből érkeznek Szegedre, a hőlégballon világbajnokságra

Emellett egy másik látványos rendezvénynek is otthont ad a Napfény városa

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. augusztus 16., péntek
A világ minden szegletéből érkeznek Szegedre, a hőlégballon világbajnokságra

A 25. alkalommal rendezik meg a FAI által a hőlégballon világbajnokságot, melynek nevezés jogát még a 2021-es Európa-bajnokságon nyerte el Szeged. A világeseményt szeptember 8. és 14. között tartják. Egy sajtótájékoztató keretében beszámoltak a legfrissebb fejleményekről.

Fotó: World Hot Air Balloon Championship

 

Nem ez lesz első alkalom, hogy hőlégballonok lepik el Szeged égboltját. A napfény városa már évek óta otthont ad a különböző hőlégballon eseményeknek, versenyeknek: 2020-ban itt rendezték a 4. Közép-Európa Kupát és az 5. Szeged Ballon Kupát, egy évvel később pedig a többnapos XXII. FAI Hőlégballon Európa-bajnokságot. Igaz, utóbbi rendezése nem volt egészen zökkenőmentes az időjárási viszontagságok miatt.
 

Szegedre érkeznek a világ legjobb hőlégballonosai

A nevezések alapján most már pontosán tudják, hogy 120 csapat érkezik, emellett 12 úgynevezett fiesztás ballon is felszál, szóval ha minden jól alakul, akkor összesen 132 hőlégballon szeli majd Szeged egét.

A világbajnokság 8-án kezdődik, de az előtte napokban már láthatók lesznek a főszereplők az edzések és a felkészülés folyamán.

A 120 ballon 31 országból érkezik: többek között Japán, Kína, India és a vb-címvédő Egyesült Államok is itt lesz Szegeden. Az újoncok táborát erősíti például Örményország vagy Egyiptom.

A nézők számára fontos információ, hogy a hivatalos oldalakon és a közösségi médiába folyamatosan nyomon követhető lesz a verseny, ráadásul élőben.

Hangsúlyozták a szervezők, hogy erősen időjárásfüggő a rendezvény, tehát a széltől is függ, hogy honnan indulnak és hova érkeznek. Erre a kérdésre aznap reggel 4 órakor kap majd mindenki választ.

 

Lélegzetelállító mutatványokat láthatnak a szegediek

A hőlégballon világbajnokság mellett szintúgy szeptemberben tartják a Szeged International Airshow rendezvényét, méghozzá már kilencedik alkalommal.

A két napon át tartó légiparádén testközelből lehet csodálni a különböző gépmadarakat, ahogy Szeged egét szelik. A repülőgépek és helikopterek pilótái lélegzetelállító mutatványokkal, bemutatókkal készülnek idénre is. Sőt, éjszakai látvány show is várja a szegedieket.

Az eseményt szeptember 13-14. tartják a Szegedi Reptéren, de ezúttal annak túl-, a nyugati oldalán, tekintettel a hőlégballon-világbajnokságra. Az idei eseményen nem csak pénteken, hanem szombaton is lesz esti program.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.