Szeged

Egyre több párt nevesíti meg szegedi polgármesterjelöltjét

Egyre több párt nevesíti meg szegedi polgármesterjelöltjét

Kovács György
2023. december 5., kedd
Egyre több párt nevesíti meg szegedi polgármesterjelöltjét

2019-ben négyen szálltak ringbe Szeged polgármesteri székéért. A balliberális pártok élén Botka László állt, Nemesi Pál a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatását élvezte, Szabó Bálint mögé pedig a Mindenki Szegedért Mozgalom sorakozott fel. Továbbá indult a szocialista Lauer István is, miután Botka László és Gyurcsány Ferenc paktumának áldozatul esett, saját elmondása szerint is. A megállapodás értelmében 17 évnyi képviselőség után vette el tőle a pozíciót a polgármester, hogy képviselői helyét átadja a DK-s Fodor Antalnak. 

 

 

Már csak alig több mint fél év van hátra a következő önkormányzati választásig, amellyel kapcsolatban egyre több párt foglal állást. 

Egy biztos, teljesen más névsorból választhatunk jövőre, mint 2019-ben.

A legelső bejelentés a polgármesteri székről idén márciusban történt. Kétnapos, kihelyezett frakcióülés sajtótájékoztatóján személyesen, Gyurcsány Ferenc jelentette be Botka László indulását, aki ezzel egyben az ország legelső DK által támogatott polgármesterjelöltje lett.

A második "bejelentés" egy a lapunknak adott válaszból született októberben: A Nép Pártján Mozgalom is beáll Botka László mögé, mi több, Tóth Péter azt is elárulta, hogy saját maga segíteni fog abban is a regnáló polgármesternek, hogy a „különböző zsugorodó balliberális pártok ármánykodásaival” megküzdjön.

A harmadik "bejelentés" egy Gyurcsány paktumból derült ki novemberben. A DK és az MSZP megállapodtak egymás között, hogy mely városban kinek a polgármesterjelöltjét támogatják, amely listára Botka László neve is rákerült. 

A negyedik, egyben jelen pillanatban utolsó bejelentés Toroczkai Lászlótól származik, aki a városháza előtt jelentette be pártja jelöltjét: Tímár Tamást. 

 

Kik jöhetnek még szóba?

Szabó Bálint nevét úgy tűnik kizárhatjuk, mivel jelenleg főpolgármesteri ambíciókat dédelget. Nemesi Pál és Lauer István sem valószínűsíthető, mivel egyikük sem mozgolódik jelenleg a közéletben. 

A Jobbik-Konzervatívok Szegeden de facto megszűnt létezni, azonban mégis több szempontból érdekesek. Miután beálltak a balliberális táborba, nem csak Szegeden, de országosan is összeomlottak a szervezeteik és a támogatottságuk. A gödörből most azzal próbálnak kilábalni, hogy elkezdtek távolodni a balliberális tömbtől, Budapesten saját főpolgármesterjelöltet is állítanak Brenner Koloman személyében. Bár Szegeden régen sem volt nagy támogatottságuk, nem hogy most, azonban pont ezért semmilyen veszítenivalójuk nincs egy saját jelölt állításában. Jelenleg még csak képviselőjük sincs a szegedi önkormányzatban, így akár megkerülhetik a Botka-Gyurcsány paktumot is veszteség nélkül.

A Momentum sem jelentette még be indítanak-e saját jelöltet, azonban nekik jóval nagyobb veszítenivalójuk van. Hiába hirdetett Donáth Anna háborút a DK ellen, szinte biztosra vehetjük, hogy összefognak a DK-val és beállnak Botka László mögé. Ráadásul látható, szervezeti szinten nincs nagy támogatottsága Donáth Anna hadjáratának, a napokban elvesztették emiatt egyetlen vidéki polgármesterüket is. 

Ott vannak még a balliberális mikropártok, mint az LMP és a Párbeszéd, akik aligha próbálnának meg Szegeden kiugrani a balliberális tömbből, ezzel garantáltan elveszítve biztos helyüket a városvezetésben.

Ahol szinte biztosra vehetjük egy jelölt indítását, az a Fidesz-KDNP pártszövetség, azonban ezzel kapcsolatban még semmilyen bejelentést nem tettek. 

A felsoroltakon kívül országosan mérhető erőként csupán az MKKP maradt, akik eddig még sosem szóltak bele a szegedi választásokba - noha országosan erre több helyen is volt már példa. Léteznek még különböző mikropártok, amik nem tagolódtak be a balliberális tömörülésbe, mint például a Megoldás Mozgalom, Polgári Válasz, Huxit, stb; azonban rendszerint az ekkora pártok sem szoktak elindulni, bár Szegeden kívül volt rá példa az előző választáson. 

Helyi szinten ott van még a Mindenki Szegedért Mozgalom, akik nem nyilatkoztak még arról, hogy Szabó Bálint távozásával városvezetői babérokra is próbálnak-e törni. Továbbá a következő fél évben helyi szinten is feltűnhet még független jelölt - avagy mint az előző választáson, egy Botka-Gyurcsány paktummal kitúrt balos képviselő is megpróbálhatja még megkavarni a dolgokat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.