Politika

Mire új neve lett a Jobbiknak, addigra Szegeden gyakorlatilag meg is szűnt

Mire új neve lett a Jobbiknak, addigra Szegeden gyakorlatilag meg is szűnt

2023. április 5., szerda
Mire új neve lett a Jobbiknak, addigra Szegeden gyakorlatilag meg is szűnt

Lapunk a Jobbik "jobbiktalanításáról", kérdezte volna a helyi párttagokat. A problémát azonban nem az jelentette, hogy nem álltak volna velünk szóba, hanem hogy eltűntek a szegedi jobbikosok.

Vona Gábor a Jobbik lelkét vette el, tagságát pedig Toroczkai László és Jakab Péter vitte, vagy Gyurcsány Ferenc űzte el. A Jobbik Szeged Facebook oldala kong az ürességtől, utolsó novemberi bejegyzésük is az azóta Jakab Péterhez igazolt Tóth Péteré. Már az oldalukon megadott szegedi Jobbik telefonszáma sem kapcsolható.

A párt nem csak a szegedi közéletből, a városvezetésből is teljesen kiszorult már 2020. augusztusában, amikor Dr. Simon-Fiala Donát önkormányzati képviselő kilépett a Jobbikból, aki egyben a helyi szervezet alelnöke is volt. 2022. májusában nyílt számukra lehetőség visszakerülni az önkormányzatba, amikor a KDNP-s Ruzsa Roland ellen a jobbikos Komjáti Zoltán Gábor indult el a kiskundorozsmai időközi választáson, azonban hiába élvezte a teljes baloldal támogatását, csupán a szavazatok 38%-kát sikerült megszereznie, a kereszténydemokrata jelölt 59%-kával szemben.

Lapunknak számos, egykori helybéli Jobbik párttag megszólalt, akik elmondták, a lejtmenet már régóta tart. Elmondások alapján, a szegedi szervezet fénykorát 2014-2015 körül élte, amikor ifjúsági tagozattal együtt tagságuk 60 fő körüli volt.

Visszaemlékezés szerint 2020 óta nem hívtak össze taggyűlést, a 2022-es kampány idejére pedig Komjáti Zoltán mellett már csak Tóth Péter maradt aktív párttag, a kampányidőszakra a DK-tól kaptak kölcsön nyugdíjas szimpatizánsokat.

Az elhíresült kép: Tóth Péter már 2019-ben is Botka Lászlónak kampányolt, az akkor már eltűnőfélben lévő Jobikk nevében

Az egykori tagok hozzátették: nem zárják ki, hogy vannak még inaktív tagok, de gyakorlatban egy fősre redukálódott a tagság.

Ráadásul emlékezetes, az első pártszakadás idején is országosan folyamatosan egymásnak teljesen ellentmondó számokat közöltek a tagságról, továbbá hajdani tagok adataival is visszaéltek. 2019-ben az egykor szegedi jobbikos Bertók Márton feljelentést is tett az ügyben, amiért a Jobbik EP-választási ajánló­ívén hamis aláírással szerepelt a neve. Az egyik, akkor még jobbikos párttagnál rá is kérdeztünk az esetre, aki nem tudott további részleteket az ügyről, de nem tartja kizártnak, hogy

több hamis aláírás is történhetett.

A kiüresedő szervezet információnk szerint nem szimplán szegedi eset, hanem jóval kiterjedtebb. Bár más települések taglétszámáról nincs pontos információnk, rendkívül beszédes, hogy

országos viszonylatban felszámolják a helyi alapszervezeteket,

városi szint helyett országgyűlési választókerületi szervezetekbe tömörítik a tagságot még a hónap folyamán, amely információt maga, Komjáti Zoltán osztotta meg lapunkkal. A szegedi elnöktől próbáltunk érdeklődni a szegedi tagság hivatalos számáról, azonban erre nem tudott válaszolni.

Gyöngyösi Márton február 25-én jelentette be, hogy 20 év után megváltoztatja Jobbik Magyarországért Mozgalom nevét Jobbik – Konzervatívokra, majd március 29-én már az volt olvasható a Magyar Narancsban, hogy 2024-től teljesen elhagyják nevükből a "Jobbik" szót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.