Sport

Egy hónap a szezonrajtig - ezt történt eddig a Szedeák háza táján

Egy hónap a szezonrajtig - ezt történt eddig a Szedeák háza táján

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. augusztus 23., péntek
Egy hónap a szezonrajtig - ezt történt eddig a Szedeák háza táján

Egy Zalaegerszeg elleni idegenbeli mérkőzéssel, szeptember 28-án kezdődik az idény az SZTE-Szedeák számára. A szegedi csapatnál bőven volt játékosmozgás, lássuk mi is történt az előző szezon vége óta.

 

A menetrend

A versenykiírás az előző években megszokottakhoz képest nem változott, a 26 fordulós alapszakaszt követően az első nyolc csapat a felsőházi rájátszásban, a bajnoki negyeddöntőben folytatja, míg a kilenc-tizennegyedik helyezettek az alsóházi rájátszásban játszanak egy újabb oda-visszavágós kört egymással.

A pontos mérkőzésidőpontok és az esetleges halasztások a csapatok egyeztetéseit követően alakulnak ki.

Az első szegedi találkozóra a kupadöntős ellenfél, a Szolnok érkezik, a sorsolás szerint október 5-én.

A teljes menetrendet itt tudják megtekinteni:

 

Kulcsjátékosok maradtak

A tavaly kupaezüstöt szerzett együttesben marad a csapatkapitány, Balogh Szilárd, valamint Zsíros Péter és Mayer Ákos is.

Mindhárom játékos oroszlánrészt vállalt az előző idényben a Szedeák sikereiben.

Ez lesz az ötödik, teljes értékű szezonom a Szedeákban. Nagyon gyorsan telik az idő, rengeteg gyönyörű pillanatot éltünk meg együtt a srácokkal, gondolok itt az U20-as bajnoki címre, a felnőtt csapattal szerzett érmekre. Bízok benne, hogy jövőre is tudjuk folytatni ezt a szép sorozatot. Új kihívás volt a csapatkapitányi poszt az előző évben, jövőre is azon leszek, hogy minél többet dolgozzak, hiszen szeretnék nem csak a játékban, hanem emberként, csapatkapitányként is fejlődni, amennyiben erre megkapom a bizalmat a társaktól

- mondta Balogh Szilárd a hosszabbítás után.

Fotó: SZTE-Szedeák

 


Többen viszont távoztak Szegedről

A Szedeák egyik legfontosabb kulcsjátékosa Noah Locke még június végén bejelentette távozását. Németországba helyezte át székhelyét, a Bundesligában kilencszeres bajnok Bamberg csapatában folytatja pályafutását az amerikai légiós.

Mucza Tamás a Budapesti Honvédhoz igazolt.

Bognár Kristófot Magyarország legjobb csapata, a Falco szerződtette. A játékos 3,5 éve, 2020 januárjában érkezett a Szedeákhoz, ez alatt egy bajnoki bronzérmet, valamint két kupaezüstöt is szerzett a csapattal.

Fotók: SZTE-Szedeák

 

Két légióst már bejelentettek

Az idei szabályok szerint egy csapatnál 4 légiós lehet a keretben.

Mindezek előtt az első igazolás Cseh Botond volt, a 19 éves kosarast korosztálya egyik nagy tehetségének tartják. A fiatal hátvéd a Vasas Akadémiától érkezett a Tisza-partra.

Fotó: SZTE-Szedeák

 

Az első légiós igazolást Kobe Langley személyében mutatta be az SZTE-Szedeák. A 23 éves amerikai irányító az egyetemi évei alatt a UNC Greensboro csapatában játszott, áprilisban az új-zélandi Nelson Giants csapatához szerződött.

Langley a 2023-24-es idényben az NCAA-ben 32 mérkőzésen átlagban 29.1 percet töltött pályán, ez alatt 8.5 pontot, 3.1 lepattanót, 5.7 gólpasszt átlagolt, valamint mérkőzésenként 2.4 labdát szerzett. A 185 centiméteres játékost 2023-ban a konferencia legjobb védőjátékosának választották.

 

A második légiós is amerikai nemzetiségű.

DeAndre Davis egy 201 cm magas kosaras, aki a 2021-22-es idényben a lengyel élvonalbeli Trefl Sopot, a 2022-23-as szezonban a belga első osztályú Kangoeroes Mechelen játékosa volt, az előző idényben pedig a koszovói Peja együttesében szerepelt.

A 29 éves erőcsatár a legutóbbi állomáshelyén 10.7 pontot, 5.1 lepattanót és 1.8 gólpasszt átlagolt.

Olyan játékost kerestünk, aki tud a palánknak háttal játszani, de távolról is veszélyes, és rendelkezik azzal az európai tapasztalattal, amely a fiatal csapatunkhoz szükséges. Több korábbi edzőjével beszélgettem telefonon, mindenki elismerően beszélt DeAndre játéktudásáról és emberi tulajdonságairól is 

–  mondta új légiósról Simándi Árpád vezetőedző.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.