Sport

Mikler Roland maximálisan bízik a válogatottba való visszatérésében

Mikler Roland maximálisan bízik a válogatottba való visszatérésében

"Jó az öreg a háznál"

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. január 28., vasárnap
Mikler Roland maximálisan bízik a válogatottba való visszatérésében

A magyar válogatott és az OTP Bank Pick Szeged kapusa, Mikler Roland a Mandinernek adott interjút, amelyben a magyar férfi kézilabda-válogatott Európa-bajnoki szerepléséről, az érkező olimpiai selejtezőtornáról és saját jövőjéről is beszélt.

Fotó: MKSZ

 

A szegedi kapus saját döntéséből maradt távol a kontinensviadaltól, így otthonról büszkén értékelte a társai eredményét, és reménykedik, hogy a márciusi olimpiai selejtezőtornát is hasonló jó teljesítménnyel abszolválja majd a nemzeti együttes, akkor már vele a fedélzeten. A kontinensviadal alatt pedig Szegeden készült klubjával a hálóőr.

 

Na, de hogyan is szurkolt és élte át a meccseket a tévé előtt Mikler Roland:

Fanatikus szurkoló vagyok. Itthon is úgy éreztem magam, mintha a kispadon ülnék, tapsoltam, hangosan drukkoltam a fiúknak. Az osztrákok elleni, végletekig kiélezett meccsen például majdnem kitéptem a hajamat. Az a siker nagyon hiányzott, ha akkor nyerünk, most teljesen másról beszélgetnénk.

A szeptemberben a 40. életévét ünneplő kapus elmondta, hogy folyamatosan tartotta a kapcsolatot válogatott társaival.

Szerda reggel is beszéltem Kristóffal, próbáltam neki erőt adni az operációja után. A feleségem és a nővére jó barátnők, így már gyerekkora óta ismerem. Érdekes, hogy egy napon belül lezajlottak az események: kedden reggel úgy kelt, hogy nagyon fáj a hasa, majd miután semmilyen kezelésre nem reagált, este megvizsgálták, és az azonnali vakbélműtét mellett döntöttek.

Mikler Roland beszámolt róla hogy élte meg kívülről a csapat és a kapusok teljesítményét, hangsúlyozva: Őt nem lepte meg Bartucz László teljesítménye.

Engem egyáltalán nem lepett meg, pontosan tudtam, hogy mire képes a csapat és mire képesek a kapusok. Nagyon jó lehetőség volt ez számukra, hogy megmutassák, lehet rájuk számítani. Úgy érzem, éltek vele. Le a kalappal az egész csapat előtt, mindenki nagyon szépen teljesített, minden meccsen volt, akinek jobban ment a játék és elő tudott lépni vezérré a pályán.

A magyar válogatott Eb keretének kapusai. (Fotó: MTI)

 

A szegedi kapus úgy gondolja ezzel nem ért véget válogatott karrierje.

Nem fogom most azt mondani, hogy nincs helyem a válogatottban. Szomorú lennék, ha ezen gondolkodnom kellene. Maximálisan bízom magamban. Jó az öreg a háznál, de azt is nagy örömmel látom, hogy a fiatalok milyen szépen tudnak integrálódni.

"Elégedettek lehetünk. A csapat tagja voltam, amikor kiharcoltuk az olimpiai selejtezőtornán való indulást, bízom benne, hogy ott lehetek akkor is, amikor kiharcoljuk az ötkarikás kvótát!" - tette hozzá.

A korszakos halóőr saját szemével látja a generációváltást: Fazekas Gergő édesapjával még együtt állt a kapuban, Palasics Kristófot pedig kisgyermekkora óta ismeri.

A szemem előtt zajlik a sporttörténelem, az tény, de fontosnak is tartom, hogy a fiatalok új lendületet hozzanak a válogatottba. Máshogy állnak az élethez, máshogy gondolkodnak és ez rengeteget jelent egy közösség életében. Ez akkor is így volt, amikor én voltam ennyi idős. Más csapatoknál is látom, hogyan épül be ez a korosztály, és üdítő nézni, milyen szemtelenül lazák, úgy szállnak be egy kiélezett meccsbe is, mintha edzésre jönnének, és tökösen dobálják a gólokat.

 

Elárulta mi a titka a magyar csapat sikerének:

Az óriási csapatmunka. Ezen az Eb-n is végig megcsodálhattuk a küzdeni tudást és bízom benne, hogy márciusban is hasonló teljesítményt nyújtunk majd. Nem kell görcsölnünk, nem kell éreznünk semmiféle nyomást, sokkal inkább a lehetőséget. Szívből kívánom, hogy mindenki egészséges legyen, sérülés és betegség nélkül szerepelhessünk. Ez lenne a kulcs.

Végül a közeli jövő feladati: hogyan is lehetne sikerrel venni az olimpiai selejtező tornát, és kvalifikációt szerezni a párizsi ötkarikás játékokra.

Amint kiderülnek az ellenfelek, kezdődhet a részletes feltérképezés, addig pedig az Eb-meccseket elemezhetjük. Abból is sokat lehet tanulni. Néhány hetünk van csupán, nagy változások addig már nem lesznek a keretekben. Személy szerint is végtelenül motiváló cél, hogy újra ott legyek az ötkarikás játékokon, és nem mellesleg válogatott pályafutásom méltó lezárása is lenne a párizsi olimpia.

Mikler Roland jövőjét illetően pedig továbbra is vannak kérdőjelek, a szerződése lejár Szegeden, nem tudni hol folytatja a világklasszis kapus.

A teljes interjút itt tudja elolvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.