Sport

Vízilabda: botrányos végjáték, döntetlen az uszodában (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Vízilabda: botrányos végjáték, döntetlen az uszodában (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. március 6., kedd
Vízilabda: botrányos végjáték, döntetlen az uszodában (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Botrányos végjátékba fúlt a játékvezetés hibája miatt az A-Híd Szeged Beton Honvéd elleni rangadója. A hivatalos végeredmény 5-5, de nem kizárt hogy óvás lesz.

5
-
5
A-Híd Szeged Beton VE
-
Groupama Honvéd
Férfi vízilabda OB I 18. forduló

Vélhetően minden idők egyik legbotrányosabb magyar bajnoki vízilabda-mérkőzését láthatta az újszegedi sportuszoda közönsége, s a televíziós közvetítés nyomán több százezer sportbarát kedd kora este az A-Híd Szeged Beton VE és a Groupama Honvéd összecsapásán. Nem kellett volna annak lennie - az lett. Az összefoglalónak elsősorban arról kellene szólnia, hogy a büntetőből

Kiss Csaba

révén hamar vezetést szerző Szeged remekül védekezve - és a szerencsével sem hadilábon - állta a Honvéd-rohamokat majd' egy félidőn át, aztán a szünet előtti hajrá gyors gólváltását követően 2-2-vel mentek szünetre a felek. Arról is meg kellene emlékezni, hogy fordulás után

Török Béla

és

Somogyi Balázs

góljaival kettővel lépett meg a Beton, majd az utolsó percben háromra is növelhette volna, ám előbb

Molnár Tamás

emelt kapufára, majd

Juhász Zsolt

lőtt idejekorán,

Hárai Balázs

pedig lefordult és be is vágta harmadik gólját (4-3). S arra is ki kellene térni, hogy a záró játékrészben folytatódott a kapufák pozdorjává zúzása, valamint a kapusbravúrok sorozata mindkét oldalon, hazai részről számos befejezésbeli hibával is megspékelve. Mindezeket kihasználva

Jansik Áron

egyenlített (4-4), majd nem sokkal utána

Salamon Ferenc

fordított a Honvéd javára (4-5), ám pár pillanat múlva gyönyörűen játszott ki egy fórt a Beton, újra egalizálva, ismét Somogyi góljával (5-5).

Ám sajnos a játékvezetés és a zsűri hibái homályosítják el a fenti eseményeket. A Székely Balázs, Marosvári Attila játékvezetői páros páratlan bíráskodása nyomán ugyanis megtorlatlan maradt két, cserével végleges kiállítást érő ütés (előbb Angyal Dániel csapott oda Joseph Kayesnek, majd Juhász kapott egyet Jansiktól), a semleges néző csak nevethetett a Betont sújtó kettős fór befújásán az utolsó két percen belül, vicc kategóriába könyvelve el a két ítéletet, ami pedig ezt követte, nem vízilabda-mérkőzésre, hanem komédiába illő jelenet - ám ez, sajnos egyáltalán nem vicces, tekintve, hogy az életüket az élsportra feltevő emberek sok-sok éves kemény munkájának gyümölcse múlhat ilyen bírói baklövéseken. Az utolsó két percen belül tehát kettős emberelőnybe került a Honvéd, Aljosa Kunacot még visszaúszáskor, Kayest már védekezés közben szórták ki. Kunac már úszott vissza, amikor Hárai bevágta 4. gólját 5-6-ra átírva az eredményjelzőt, amikor Vincze Balázs jogos reklamálására kiderült, Kunacot későn engedte vissza a zsűri a kiállításból. Hosszas tanakodás után a gólt visszavonták, ezzel kvázi a zsűri hibája miatt a vendégeket büntetve, s gyakorlatilag jogalapot adva mindkét fél számára az eredmény megóvására. A jelenetet végül újrajátszatták rendes időben történő kiegészüléssel, Hárainak azonban nem sikerült megismételnie a produkciót, Baksa László a meccs legfontosabb védését mutatta be, maradt az 5-5. Az utolsó másodpercekben aztán a megúszó Kayes kapott remek labdát, s bár ketten is brutálisan lenyomták, a síp néma maradt. A meccsen minden három lövésből kettőt megfogó Gergely István indította a társat, ám Aaron Youngernek sikerült szerelnie 10-12 másodperccel a vége előtt, amit látva Vincze Balázs időt kért, hogy ne kelljen felúszni a támadáshoz. A játékvezetők erről először nem is vettek tudomást, lecsorgott az óra, lefújták a meccset (nem látták, nem hallották az időkérést?). Tanakodás után előbb 2(!) egységre állították volna vissza az órát, majd a hazaiak 8 szekundumos reklamálására - talán kompromisszumként - nagylelkűen megadtak 5-öt... Ez idő alatt természetesen nem sikerült épkézláb akciót elindítani, a bejátszás hosszú lett, Gergely szerezte meg a labdát, az óra pedig immár végleg lecsorgott. A döntetlen senkinek nem jó - ez biztos. Hogy lesz folytatás - ez is biztos. Az ominózus kettős fóros témánál Szivós szinte magából kikelve kérte számon a játékvezetőkön, hogy a zsűri hibája miatt miért nekik kell felelniük? Ugyanez áll a hazaiakra is: a kiállított Kunac a zsűri hibájából nem térhetett vissza időben, s emiatt miért a Szegednek kellene felelnie? A mérkőzést követően Vad Lajos úgy nyilatkozott, csapata megnyerte a találkozót, az óvás kapcsán pedig úgy fogalmazott, "aludjunk rá". Vincze Balázs ugyanakkor jelezte, csapata nem kíván óvással élni. Erre egyébként bármely félnek 72 óra áll rendelkezésére. Könnyen lehet, hogy ez parázs mérkőzés még messze nem dőlt el...

Férfi vízilabda OB I 18. forduló:

A-Híd Szeged Beton VE - Groupama Honvéd 5-5 (1-0, 1-2, 2-1, 1-2) Szeged, újszegedi sportuszoda, 500 néző. Vezette: Székely, Marosvári. Szeged Beton: BAKSA - Hegedűs, Török 1, Kayes, Turzai, Kunac, Kiss Cs. 1. Csere: Varga P., Molnár T. 1, JUHÁSZ, Younger, SOMOGYI 2, Bálint. Vezetőedző: Vincze Balázs. Honvéd: GERGELY - Szivós, HÁRAI 3, SALAMON 1, Mátyás, Gór-Nagy, Tóth M. Csere: Jansik 1, Hangody Gy., Kovács P., Kovács R., Angyal, Hangody L. Vezetőedző: Vad Lajos. Gól - emberelőnyből: 8/3, ill. 10/3. Ötméteresből: 1/1, ill. -. Kipontozódott: Angyal (26'). Vincze Balázs: "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy két gólhelyzetet is elhibázzunk egymás után egy perc alatt, mint a 3. negyed végén. Ha akkor belőjük, egészen másként alakul minden. Nem kívánunk óvni, ezt a bajnoki történetet lezártuk. Most már minden idegszálunkkal a Mladost Zagreb elleni Bajnokok Ligája mérkőzésre koncentrálunk." Vad Lajos: "Örülök, hogy győzni tudtunk ezen a fontos mérkőzésen. Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez, mert ezt a meccset megnyertük!"További eredmény: Kaposvári VK - ZF-Eger 11-16 (2-5, 1-4, 5-3, 3-4)

A férfi vízilabda OB I jelenlegi állása:

#

Csapat

M.

Gy.

D.

V.

Lg.

Kg.

Gk.

P.

1.

A-Híd Szeged Beton VE

18

14

3

1

198

137

61

45

2.

ZF-Eger

18

14

2

2

217

135

82

44

3.

TEVA-Vasas-UNIQA

17

13

2

2

225

120

105

41

4.

Groupama Honvéd

18

13

2

3

229

139

90

41

5.

Szolnoki Dózsa–KÖZGÉP

17

12

3

2

198

107

91

39

6.

Debrecen

17

8

1

8

143

116

27

25

7.

FTC-Fisher Klíma

17

5

2

10

139

184

-45

17

8.

Kalo MÉH-CS&K Szentesi VK

17

5

1

11

148

200

-52

16

9.

BVSC-Zugló

17

3

1

13

129

202

-73

10

10.

Kaposvári KK

18

3

1

14

125

226

-101

10

11.

Orvosegyetem SC

17

2

1

14

109

205

-96

7

12.

PVSK-Fűszért

17

2

1

14

119

208

-89

7

Online közvetítésünk:

VÉGE! 5-5 (1-0, 1-2, 2-1, 1-2)
32' Hege eladja a labdát, Szivos úszik. Baksa megszerzi! 20 mp! Kayesre nem fújnak fórt, megszerzi Gergely, eldobja, megszerezzük, Vincze Balázs időt kér, de két bíró nem lát, nem hall... Most a vita azon megy hogy 2 mp, vagy 8 mp... Végül 5. Gergely kimegy a medencéből, ezért meg kiállítás járna, mert még tart a meccs. Rossz az előreadott labda, vége...
31' Kunacot kiállítják. Kayest is??? Kettős fórban a Honvéd, Hárai használja ki, amikor már 'csak' sima, 5-6. Köszönjük, sporttársak! A sporikkal pöröl Vincze Balázs is, most tanácskozik a két sípos. A vita a kettős fóron megy. A zsűri hibája után vissza áll az 5-5, meg a kettős fór. Szivós reklamál: 'A zsűri hibájáért mi felelünk?' Aztán már óvásról is beszél, ha úgy alakul a meccs. Kunac visszajön, így indulunk, 15 mp előny a Honvédnak. Kayes is jön, Hárai bombáz, BAKSAAAA!!!
30' Teli torokból szurkol a sátor, miközben labdát szerez a Szeged! Jansik üti arcon a rosszkézszélen megúszó Juhászt, semmi. Aztán Younger Gergelybe lő. Időt kér Vad. Vincze Balázs számonkéri a játékvezetőn az ítélet hiányát, Juhász hozzáteszi, ez már a harmadik ütés volt, amit ma kapott az arcába.
29' Török kap 20 másodpercet, Salamon kihasználja... 4-5. Gór-Nagy megy ki Kayesről, Juhász keresztbe ad Somogyinak, aki bevágja! 5-5!
28' Turzai tisztáz, Baksa indítja az akciót. Török azonnal be Papesznak, gyűrik, gyenge lövés, fogja Gergely.
27' De nehéz meccs! Younger lő, ez is kapufa! Aztán Hárai szereli le az ötlettelen hazai támadást.
27' Youngert állítják ki egy Honvéd -gól közben, nem adják meg, Jansikra megy a figura, az övét már igen... 4-4.
26' Gór-Nagy közelről Kayes blokkjába, aztán a blokk megint. Visszaúszáskor Angyalt állítják ki, ki is pontozódik, időt kér Vincze Balázs. Kiegészül a Honvéd, Kunac erősen ad be, túlszáll.
25' Ráúszás... Török! Kayesről nincs kiállítás, jöhet a Honvéd. Salamon durrant, Baksa véd, de Hegét már kiszórják...
III. negyed: 4-3 (1-0, 1-2, 2-1)
24' Salamont szórják ki, Juhász ellövi túl korán, véd Gergely. Megúszik a Honvéd, Hárai Baksa felé cirkál, megvárja hogy elsüllyedjen a kapus, bevarrja, 4-3. Kár Juhász lövéséért... Molnár Tamás pattint a kapásról, le sem akarjuk már írni, hogy kapufa...
23' Papesz remekül látja meg a helyzetet, emel, felsőléc... Hárai szalad túl a labdán kicsit, lő, a felsőléc tetejét súrolja. Baksa jól jön ki az ellenfél indítására.
22' Juhász a rosszkézszélről hátra Papesznak, egy lövés, Gergely védi. Szivós lövése két blokkon is átmegy, erőtlenül pörög mellé, Baksa is rajta volt.
21' Kaes megy ki, megszerezzük a labdát, Angyal is kimegy, Somogyi a kapásszélről, hangrobbantja az uszodát, mert 4-2! Varga Pepe szerel ügyesen egy bejátszást.
20' Angyal egy nem túl angyali pofont oszt ki Kayesnek, semmi a síposok szerint, aztán kontrával kompenzálnak. Korner lenne, de a bírók szerint nem ért bele a hazai löketbe Gergely.
19' Kiszorítjuk a Honvédot, a bejátszás megvan. Younger lóbál, érzi az ütemet, véd Gergely, korner. Kayes, az új-zélandi svédcsavarja megy méterekkel mellé...
18' Szivós óriási bombája hátulról, lassan szétesnek a kapuk, eltörnek a vasak. Elrontjuk a támadást. Tóth senkitől nem zavartatva suhint, véd Baksa.
17' Béci elhozza a ráúszáskor a Mikasát! Jansik 2. hibája, Török használja ki kapáshátsóból! 3-2!
Nagyszünet: 2-2 (1-0, 1-2)
16' Molnár Papesz bekkből lő, kapufa ez is... Bálint megkapja a második hibát, időt kér Vad Lajos. Jansik az utolsó pillanatban húzna kapuba, de a blokk hárít, ám a kipattanóra nem figyelünk, Hárai pöccinti be, 2-2.
15' Véd ismét Gergely, indítja a megúszó Hárait, aki átejti Baksát, 1-1. Papesz remek labdát kap, megvan az első hazai akciógól. Erre is sokat kellett várni, eddig a védelmünkön ámultunk. Vendég fór, Bálint megy ki, Turzai blokkolja a lövést.
14' Hárai a kapásszélről, Baksáé. Erőlteti a Honvéd a kapásoldalt, eddig nem jött be.
13' Angyal megy ki, véd Gergely, aztán kontra. Csak úgy kapkodjuk a fejünket!
12' Nagy indítás, Gergelyé. Hárai elől tisztázunk belül. Kayes kapna nagy labdát tovább kacsáz a labda. Gergely suhint messziről kapura, Baksa kinn úszik, de leszedi.
11' Juhász, Kunac, Turzai a labda útja, a rövid kapufa tövén csattan a lövés... Turzait állítják ki. Kovács Cs. lő ismét a kapásszélről, Baksa első védése!
10' Török szerez labdát, óriási tapsot kap. Jansikot szórják ki ellentétes ítélet után a sporik.
9' Ráúszás... Kovács Cs. Róbert elhozza. Ő maga lő, Baksa nem véd, de a felsőléc igen, lepattan, nincs benn. Aztán Kiss Csabát szórják ki, véd a kapufa a Honvéd-löketkor. Jó csapat, meg a szerencse...
I. negyed: 1-0 (1-0)
8' Younger nagyot küzd, de labdát szereznek elől. Juhász szerez szemfülesen labdát. Hazai korner, Juhász adja be hátulról Molnár Papesznak húzásra, zavar a védő.
7' Mátyás megy ki, fór, Somogyi hátulról, véd Gergely. Kibekkeljük, levédekezzük a Honvédot.
6' Somogyi Balázs lő, kapufa ez is! Gór-Nagyot az idő sürgeti, emel, mellé.
5' Egy hazai blokk után nincs ismétlés a vendégeknél, Baksáé a laszti. Kayes kap bejátszást, ötös! Kiss Csaba lövi, bepattintja, 1-0! Labdát szerzünk aztán.
4' Török bombáz, törik a felsőléc, a kipattanóval újrakezdhetjük. Hegedűs elnézős csele nem jön be, Kayes hátra Turzainak, aki mellé bombáz.
3' Salamon lő a kapásszélről - irtózatos hosszú kapufát! A hazai attak ismét Gergelyé. Honvéd-kontrafault.
2' Kunac bombáját védi Gergely jobb kézzel. Salamon bejátszását Kayes szedi össze. A miénket Gergely, Turzai fejéről pattant oda.
1' Ráúszás után Beton-akcióval nyitunk! Semleges sarokba dobjuk a labdát, elment az idő. Mátyás bántóan egyedül marad, Kayes blokkja után mellé lő.
17.13 Megérkezik a csapat egyik 'nagy' szurkolója, Nagy Péter súlyemelő is. Most már kezdődhet a derbi!
17.10 Kezdődnek a bemutatások, a mieinknél megjön a szurkerek hangja. Molnár Dávid, a csapat második számú kapusa kapja meg az Év utánpótlás-játékosának járó serleget. Gratulálunk!
17.05 Még tart a melegítés, a B-közép hangolni kezd, dobog a dob, kerepel a kereplő.
16.55 Gyűlik a szurkolóhad, pár százan már vannak a sátor alatt.
16.50 Vincze mester már elárulta a média munkatársainak a kezdőcsapatát, Vad mester még nem nyilatkozik...
16.40 Sok szeretettel köszöntjük Kedves Olvasóinkat az újszegedi sportuszodából! Rövidesen forr a víz a medencében, újabb rangadót vív a Szeged Beton, ezúttal a Honvéd lesz az ellenfél!
Beharangozónk itt olvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.