Politika

Szijjártó Péter: a politikai támadások csak tovább erősítik a kormány eltökéltségét a békemisszióját illetően

Szijjártó Péter: a politikai támadások csak tovább erősítik a kormány eltökéltségét a békemisszióját illetően

2 órája
Szijjártó Péter: a politikai támadások csak tovább erősítik a kormány eltökéltségét a békemisszióját illetően

A háborúpárti európai politikusok támadásai csak még tovább erősítik a magyar kormány eltökéltségét a békemisszióját illetően, hazánk ugyanis békét akar háború helyett, mivel egyedül a béke teheti ismét naggyá Európát - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján hangsúlyozta, hogy Magyarország immár két és fél éve az ukrajnai háború árnyékában él, közvetlenül tapasztalja annak negatív hatásait, például több mint egymillió menekült érkezése, illetve az egekbe szökő infláció és energiaárak formájában.

A háború teljesen másként néz ki a szomszédságból, mint egy óceánnal arrébb

- fogalmazott.

Rámutatott, hogy emberek ezrei halnak meg, s a pusztulás veszélye fenyeget, de a konfliktusnak hosszú távú kockázata a világ újbóli blokkosodása is, márpedig hazánk egyszer már rajtaveszített azon, amikor ellehetetlenült a civilizált együttműködés Kelet és Nyugat között.

Ezt követően felidézte, hogy az utóbbi tíz évben számos olyan európai uniós találkozón vett részt, ahol távoli fegyveres konfliktusokról volt szó, s a közösség ilyenkor rendre béketárgyalásokat és diplomáciai rendezést sürgetett.

Szavai szerint ezzel szemben most, az ukrajnai háború esetében nemcsak, hogy teljesen eltérő az EU-s álláspont, de ha valaki "békéről", "tárgyalásokról" beszél, azt azonnal meg is bélyegzik, "kémnek, trójai falónak" nevezik.

Szijjártó Péter rossz megközelítésnek nevezte, hogy mára gyakorlatilag megkérdőjelezték a diplomácia legitimását ezzel, és hangsúlyozta, hogy nem pusztán azokkal kell tárgyalni, akikkel teljes az egyetértés.

Kifejtette, hogy épp az az igazi diplomáciai teljesítmény, ha olyanokkal folytatnak megbeszélést, akikkel fontos kérdésekben eltérőek az álláspontok.

Majd kiemelte, hogy az utóbbi két és fél évben világossá vált, hogy nincs harctéri megoldás Ukrajnában, ezért a diplomáciának vissza kell adni a legimitását a mielőbb rendezés érdekében.

Nemcsak elfogadhatatlan, hanem felháborító is, hogy egy országot mindössze azért megbélyegeznek a XXI. században, mert a diplomáciai megoldás mellett érvel és a kommunikációs csatornákon keresztül tárgyal azokkal is, akikkel nincsen egyetértés fontos kérdésekben

- jelentette ki.

A miniszter végezetül arra is kitért, hogy az ENSZ-t épp azért hozták létre, hogy az egymással ellenséges viszonyban lévő, sőt akár háborúban álló felek is párbeszédet folytathassanak.

Ennek kapcsán pedig felszólalt a világszervezet átpolitizálása ellen, illetve elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyesek szuverén államokat próbálnak korlátozni abban, hogy azzal tárgyaljanak, akikkel akarnak.

Valamint leszögezte, hogy a háborúpárti európai politikusok közelmúltbeli támadásai csak még inkább megerősítik a magyar kormány eltökéltségét a békemisszióját illetően.

Békét akarunk háború helyet. Csak a béke teheti ismét naggyá Európát

- összegzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.