Szeged

A Somogyi-könyvtár legrégebbi kincsei kerülnek kiállításra

A Somogyi-könyvtár legrégebbi kincsei kerülnek kiállításra

Szerdán nyílik meg a nyári kiállítás

1 órája
A Somogyi-könyvtár legrégebbi kincsei kerülnek kiállításra

A félezer évvel ezelőtti világ sokszínűsége, titkai és izgalmai elevenednek meg azok előtt, akik idén megtekintik a Somogyi-könyvtár nyári kiállítását. Ez a korszak, a 16. század eleje ugyanis a nyomtatott könyvek térhódításának időszaka volt: a korábbi évtizedek próbálkozásai, kísérletei nyomán mindenki számára világossá vált, milyen forradalmi változást jelent ez az új technika, így az emberek immár az élet valamennyi területén igyekeztek kihasználni a könyvnyomtatás által nyújtott előnyöket. A könyvtárban található régi kiadványok ennek megfelelően a legváltozatosabb témákban engednek betekintést a kora újkori világ életébe, hétköznapi és rendkívüli eseményeibe.

 

Az első dolog, ami erről a korszakról mindenkinek eszébe jut, természetesen a nagy földrajzi felfedezések. Az óceánokat átszelő kereskedőknek, hódítóknak és misszionáriusoknak az idegen földeken talált kultúrákról, különös természeti jelenségekről, növény- és állatfajokról szóló beszámolói nemcsak azoknak a figyelmét keltették fel, akik közvetlenül érdekeltek voltak ezeknek az új dolgoknak a megismerésében, hanem szinte mindenkiét, aki kicsit is fogékony volt az egzotikumok, különlegességek, szenzációk iránt. Így a különböző úti beszámolók, a más kontinenseken fekvő országok leírásai, mint például Fernão Mendes Pinto kalandregény-szerű Peregrinação-ja vagy Juan González de Mendoza tárgyilagosabb Kína leírása a könyvkereskedők népszerű, biztos haszonnal kecsegtető termékei lettek.

Izgalmakért, nagy jelentőségű eseményekért természetesen nem kellett más földrészekre utazni, Európát is meghatározó erejű változások érték ebben az időszakban. 

A kontinensen domináns szerepet betöltő keresztény vallás Luther, Kálvin, Zwingli és más reformátorok fellépése nyomán minden addiginál megosztottabbá vált, s a kialakuló új felekezetek a könyvek lapjain (is) ádáz harcot folytattak egymással és a katolikus egyházzal a hívek lelkéért. Saját tanításuk bemutatása és ellenfeleik felfogásának cáfolata mellett a Bibliát is lefordították, illetve igyekeztek a szövegét úgy értelmezni, hogy az ő felfogásukat támassza alá; ugyanezen okból a régi keresztény írók munkáit is újra kiadták, kommentálták.

A keresztény országok egymás közötti viszonya és a belpolitikai események szintén sokakat érdekeltek, de a korabeli kiadványok segítségével már komplexebb folyamatok is nyomon követhetők, olyan változások, amelyek a társadalom és a gazdaság átalakulásának, egy új korszak születésének a jelei voltak.

A Gyűjteményi és Helyismereti Osztály munkatársai a Somogyi-könyvtár régi könyves állományából ezúttal olyan kiadványokat mutatnak be az érdeklődő közönségnek, amelyek a nyomtatás történetének legkorábbi időszakát képviselik.

A 15. század vége, 16. század eleje ennek az új könyvkészítési eljárásnak a térhódítását jelentette, amikor a Gutenberg nevéhez kötött, cserélhető, öntött betűkön alapuló sokszorosítási eljárás Európa nagy részén megjelent, és a nyomdaműhelyekből kikerülő termékek az írott kultúra valamennyi területét érintették.

A kiállítás a nyomtatott kultúra ötszáz évvel ezelőtti állapotáról nyújt egy „pillanatfelvételt”. A bemutatott darabok részben a korabeli nyomdászat lehetőségeit, fejlődését reprezentálják, részben arra nyújtanak példát, hogyan jelentek meg a könyvek lapjain az új események, vívmányok, felfedezések az élet legkülönfélébb területeire vonatkozóan.

A kiállítást Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke nyitja meg.

A kiállítás 2024. október 9-ig megtekinthető a Dóm téri épület földszinti kiállítóterében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.