Hírzóna

Erdély legjei: a Békás-szoros (Galéria)

Erdély legjei: a Békás-szoros (Galéria)

A Békás-szoros már évszázadokkal ezelőtt megihlette az embereket.

Márton Andrea
2 órája
Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea
Erdély legjei: a Békás-szoros (Galéria)

A Gyilkos-tó meglátogatása után, a Békás-patak mentén akár gyalog is továbbsétálhatunk Európa egyik természeti ritkasága, a Békás-szoros felé.

Fotó: Szeged Ma/Márton Andrea. 

 

A mészkőbe vájt hasadékvölgyet nehéz lesz elfelejteni bárkinek is. Nyomasztóan magas és szinte függőleges sziklaszirtek, zúgó hegyi patakok, kisebb-nagyobb vízesések, barlangok alkotják a szoros látnivalóit, amit csak a helyszínen sétálva élhetünk át igazán. A gyilkos-tó felől ereszkedve a szoros felé az út bal oldalán először a Tündérkert sziklái kísérnek bennünket, majd nemsokára egy monumentális sziklaképződmény tűnik föl, a tetején óriási kereszttel. A sziklaóriás az Oltárka, amely 1156 m magas ormát először 1935-ben mászták meg erdélyi magyar alpinisták. Utunkat folytatva csak kapkodjuk a fejünket a látnivalók felé. A völgy egyre jobban szűkül.

 

Kétoldalt mellettünk 200-300 m-es függőleges sziklafalak, amely tövében elementáris erővel szorít magának helyet, a vágtató Békás-patak. A sziklában szinte mindig láthatunk néhány sziklán függő embert, hiszen ez a vidék a sziklamászók paradicsoma is. A két oldalon szinte függőleges sziklák között folyton az az érzésünk, hogy ránk dőlnek.

A sziklákról száz számra tör elő – mintha a hegy préselné ki a saját levét – a sok kis patak, melyek gyakran meseszép vízeséses formájában adják át magukat a Békás-pataknak. Elementáris erővel préseli magát a sziklák közti szűk medrében, óriási robajt okozva, hogy egymás szavát is alig lehet érteni.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.