Politika

A Fidesz stabilan vezet, Magyar Péter kannibalizálja az ellenzéket

A Fidesz stabilan vezet, Magyar Péter kannibalizálja az ellenzéket

2024. szeptember 19., csütörtök
A Fidesz stabilan vezet, Magyar Péter kannibalizálja az ellenzéket

A Fidesz-KDNP támogatottsága (45 százalék) változatlan a júniusi EP-választás óta, mely kényelmes többséget jelentene egy most vasárnap tartott országgyűlési választáson a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A Tisza Párt 5 százalékpontot erősödött (35 százalék), plusztámogatói azonban nem új szavazók, hanem a többi ellenzéki párt korábbi támogatói. Az utóbbi három hónapban a Gyurcsány-koalíció (6 százalék), a Mi Hazánk (5 százalék) és a Momentum (3 százalék) tábora is gyengült.

 

 

Eseménydús politikai évadra számíthatunk, mely már a kezdetén is sok izgalommal szolgál - írja a közvéleménykutató cég. Három hónappal az EP-választás után érdemes a politikai verseny állását mélyebben elemezni, a Nézőpont Intézet szeptember 9. és 11. között, még az árvízhelyzet előtt készült közvélemény-kutatása alapján. Az alábbiakban négy tézist fogalmaztak meg a szeptemberi politikai évadkezdés előtt.

 

1. A Fidesz megőrizte támogatottságát

A kormánypártok 45 százalékos támogatottsággal rendelkeznek azok körében, akik részt vennének egy most vasárnapi országgyűlési választáson, ami változatlan támogatói bázist jelent a júniusi európai parlamenti választáson elért eredményéhez képest. A teljes felnőtt népességben sincs változás: januárban és most is több mint minden harmadik (34 százalék) felnőtt mondta magát a kormánypárt szimpatizánsának. A „kiábrándult fideszesek” mítosza tehát valótlan a kutatási adatok szerint.

 

2. Magyar Péter pártja kannibalizálja az ellenzéki pártok szavazóit

A Tisza Párt ugyan 5 százalékponttal tudta növelni népszerűségét az EP-választás óta, de az aktív választók körében mért 35 százalékos eredménye jelentősen elmarad a kormánypártok támogatottságától. A Tisza Párt erősödése a többi ellenzéki párt gyengülésével járt, amely a Fidesz változatlan népszerűsége mellett nem meglepő következmény. Az EP-választáson a Tisza Párt mellett a többi ellenzéki párt még 25,6 százalékos szavazataránnyal büszkélkedhetett, a Nézőpont Intézet felmérése szerint ez ma már alig 20 százalék, azaz szavazóik ötödét kannibalizálta a Tisza Párt. 2-2 százalékpontot vesztett a Gyurcsány-koalíció (jelenleg 6 százalék) és a Mi Hazánk (jelenleg 5 százalék), és 1 százalékpontot a Momentum (jelenleg 3 százalék).

 

3. A Fidesz egyértelmű győzelmet aratna egy országgyűlési választáson

A kormánypártok nemcsak a legnépszerűbbek, de ők rendelkeznek a legnagyobb tartalékkal is. Nagyjából 300.000 olyan magyar választópolgár szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, aki egyelőre nem biztos abban, hogy részt venne egy országgyűlési választáson, ha azt most vasárnap tartanák. A teljes felnőtt népességben így mintegy 2,8 millió mozgósítható szimpatizánsa és a Nézőpont Intézet által mért 70 százalékos részvételi hajlandóság mellett 2,5 millió jelenleg is aktív szavazója van a kormánypártnak.

Érdekesség, hogy a Tisza Párt a kormánypártoknál kevesebb tartalékkal rendelkezik, mintegy 170.000 szimpatizánsa nem biztos a választási részvételben. A teljes felnőtt népesség körében kevesebb mint 2,2 millió szimpatizánsa, s közel 2 millió aktív szavazója van jelenleg.

A 2026-os országgyűlési választás kimenetele szempontjából döntő jelentőségű lehet, hogy a kormánypártok hogyan tudnak mozgósítani. Ha a jelenleg inaktív szimpatizánsait mobilizálni tudja a Fidesz, akár ismét a 2022-es választáson szerzett szavazatok számának (belföldön 2,8 millió) közelébe kerülhet.

 

4. Négypárti lenne a parlament „most vasárnap”

Ha „most vasárnap” lenne a választás, a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt képviselői mellett csak a Demokratikus Koalíció és esetleg a Mi Hazánk jutna be a parlamentbe. Az év elején még 14 százalékos DK Gyurcsány Ferenc mostani aktivizmusa mellett is csak a parlamenti küszöb felett maradásért küzd. Rajta kívül csupán a Mi Hazánknak sikerült stabilizálni a szavazótáborát a bejutási küszöb felett. Ha most lenne a választás, négypárti parlament alakulna, de mind a Mi Hazánknak, mind Gyurcsány Ferenc DK-jának szüksége van szerencsére, hogy be tudjanak jutni a parlamentbe.

 

Módszertan

Az Nézőpont Intézet kutatása 2024. szeptember 9. és 11. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Az adatok kerekítve lettek egész számra, ezért előfordulhat, hogy összeadott értékük nem pontosan 100. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket egy országgyűlési választáson biztosra ígérő válaszadók

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.