Kultúra

Aktualitások a Somogyiból: vers, rajz és Rippl-Rónai

Aktualitások a Somogyiból: vers, rajz és Rippl-Rónai

2016. április 26., kedd
Aktualitások a Somogyiból: vers, rajz és Rippl-Rónai
somogyi_konyvtar01kf

Számos programmal várja az érdeklődőket az elkövetkező napokban a Somogyi-könyvtár hálózata Szegeden.

Camping – Becsy András új verseskötete

- április 27. (szerda), 16.30 – Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtára (Szeged, Székely sor 11.)

Becsy András

Camping című új verseskötetét mutatják be a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtárában (Székely sor 11.). Az Időszeletek az emlékezet fiókjaiba című program április 27-én, szerdán 16.30 órakor kezdődik. A szerzővel

Horváth Bence

beszélget, házigazda

Bene Zoltán

. „A verset-versprózát váltakoztató kötetben összeölelkezik hétköznapiság és fantázia, nehézsúlyú „létkérdés” és szertelen impresszió. Sokféle hagyomány, poétika tükröztetése és ütköztetése, mindenféle játék, forma, verselésmód – háttérben a férfikor számadás-kényszerével. Ám még mielőtt túl komolyan venné szerepét a lírai én, berobbannak e versek közé a Fermádnak, az arab barátnak próza-történetei és azok variációi, a versektől eltérő világot nyitva meg. Első meglepetésünk után rájövünk, hogy ezek humora, képtelenség-halmaza, halandzsája, abszurd játékossága mégis egy tőről fakad a realistább, elégikusabb versbeszéddel. Lehet látni annak torztükörképeként, de láthatjuk a mindennapiságtól elrugaszkodó, fantáziába menekülő válaszadásként is. Akárhogy is, sikerült húzás” – olvashatjuk a Kortárs Kiadó oldalán a könyv ajánlójában. A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának közös rendezvénye.

Fiatal tehetségek a Somogyiban – Litauszki Ágnes kiállítása

- április 28. (csütörtök), 17 óra – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Ter(v)ek című önálló kiállításával mutatkozik be a Somogyi-könyvtárban

Litauszki Ágnes

képzőművész, az SZTE Bölcsészettudományi Karának hallgatója. A könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében rendezett tárlatot április 28-án, csütörtökön 17 órakor

Kovács Keve

DLA, főiskolai docens (Szegedi Tudományegyetem, JGYPK, Rajz- Művészettörténeti Tanszék) nyitja meg. Litauszki Ágnes így vall a képzőművészetekhez fűződő viszonyáról: „Bölcsész tanulmányaim mellett foglalkozom képzőművészettel, mind egyetemi keretek között, mind pedig hétköznapjaim szabad pillanataiban. Ez utóbbiak adódhatnak a valóságból elrévedt alkalmakkor, vagy direkt meghatározott órákból. A művészet és az alkotás idejét alapvetően kiszámíthatatlannak tartom, csak úgy, mint az általam ábrázolni kívántakat. Érdeklődésem és a belőlem megnyilatkozni akaró vonalak és a belőlük felépülő formák geometriai indíttatásúak, rendszerük pedig tereket alkot. Színhelyek ezek, melyekben célom idővel fellehetővé tenni másik fő témámat, az embert.” A kiállítás május 4-ig tekinthető meg. A program a Somogyi-könyvtár, a Szegedi Tehetségpont és az SZTE Sófi Alapítvány szervezésében valósul meg.

Rippl-Rónai József, a festőforradalmár

- május 12-ig – Somogyi-könyvtár, 1. emelet, folyóirat-olvasóterem

Kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár

Rippl-Rónai József

(1861–1927) születésének 155. évfordulójáról. A modern magyar festőművészet egyik vezéralakja, a francia posztimpresszionisták, az ún. Nabis-csoport tagja, a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselője munkásságát művészeti albumok mutatják be. A Rippl-Rónai, a festőforradalmár című kiállítás május 12-ig tekinthető meg a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.