Hírzóna

Csökken az üzemanyag beszerzési ára

Csökken az üzemanyag beszerzési ára

Kérdés, hogy a benzinkutakon is így lesz-e

10 órája
Csökken az üzemanyag beszerzési ára

Harmadjára is esik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, de ez nem jelenti azt, hogy az üzemanyag a benzinkutakon is olcsóbb lesz. Immáron tartósnak mondható az üzemanyagár-csökkenés Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.


Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis keddtől

a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé 3 forinttal csökken. 

Csakhogy ebből még nem lehet megmondani, mennyibe fog kerülni ténylegesen az üzemanyag holnaptól a benzinkutakon - írja a Világgazdaság. A lap megjegyzi, az elmúlt időszakban komoly eltéréseket lehetett tapasztalni az üzemanyagok árazásában. Mégpedig azért, mert a kutakon megjelenő árváltozások eltérnek a nagykereskedelmi árváltozásoktól.

Erre két példa: két hete szombaton, bár nem jelentettek be üzemanyagár-csökkentést, mégis aznap 4-4 forinttal lett olcsóbb a benzin és a dízel a kutakon. Múlt szombaton pedig hiába jeleztek előre 4-4 forintos áresést, ez egyáltalán nem jelent meg a totemoszlopokon, sőt, pár forintos emelés is tapasztalható volt.

Éppen ezért a mostani friss előrejelzés az átlagárakat tekintve eltérhet majd a valóságtól. Az, hogy a holnaptól érvényes nagykereskedelmi árváltozás miként jelenik meg a kutak áraiban, csak kedden fog kiderülni. Mindenesetre jelenleg az átlagár a benzinnél 616, a dízelnél 623 forint literenként. Ha a friss nagykereskedelmi árváltozás lecsapódik a töltőállomásokon, akkor

  • a benzin átlagára 614,
  • a dízelé 620 forintra mérséklődik.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. A Világgazdaság tapasztalatai szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 620 forint körül alakul.

 

Csökken az üzemanyag ára, csak kérdés, hogy a benzinkutakon is így lesz-e

Legutóbb pénteken általános, előtte szerdán részleges áresés történt, múlt hétfőn pedig megállt a drágulás. Most tehát újabb általános üzemanyagár-csökkentést hirdettek meg nagykereskedelmi szinten. Remélhetőleg ebből az autósok is érzékelnek majd valamit. Akárhogy is, hosszú negatív sorozat szakadt meg, ezt megelőzően ugyanis sorozatban tízszer történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

Így június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt. Ami azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

Most viszont múlt csütörtök óta a benzin 6, a dízel 11 forinttal csökkent nagykereskedelmi szinten. Ezzel együtt is januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 80, a dízelár pedig 58 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 39 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 17 forint plusz figyelhető meg. A 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.