Hírzóna

Több száz medvét terveznek kilőni Romániában

Több száz medvét terveznek kilőni Romániában

Az elfogadott törvénymódosítás alapján jövőre is ez várható

6 órája
Több száz medvét terveznek kilőni Romániában

A Romániában túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról fogadott el törvénymódosítást hétfőn a bukaresti képviselőház, amelynek rendkívüli ülésszakát azt követően hívták össze, hogy múlt héten egy 19 éves lányt ölt meg egy turistaösvényen egy medve.

 

Az elfogadott jogszabály a lakosság elleni támadások és anyagi károk megelőzése érdekében 2024-ben és 2025-ben is 426 barnamedve kilövését engedélyezi, és évente 55 sürgősségi kilövést tesz lehetővé, olyan esetekben, amikor az emberéletet veszélyeztető medvék eltávolítására nincs más mód. A törvénymódosítás szerint 2026-tól kezdődőden a medvepopuláció alakulását folyamatosan nyomon követő tanulmányok alapján évente fogják meghatározni a megelőzési kvótát.

A törvénymódosítás szerint a medvék túlszaporodásának megfékezését célzó vadászat nem irányulhat a két évesnél fiatalabb bocsokat nevelő anyamedvék, illetve a domináns hímek ellen. Ha a populációszabályozásnak olyan medve esne áldozatul, amelynek trófeája meghaladja a törvényben megszabott 400 pontot, akkor a trófea nem a vadász, hanem a román állam tulajdonába kerül.

A Tánczos Barna RMDSZ-szenátor, volt környezetvédelmi miniszter által kidolgozott törvénytervezetet korábban a szenátus már elfogadta, hatályba lépéséhez a roműán államfő aláírására van még szükség.

A 2016-ban betiltott, populációszabályozó célú medvevadászat újbóli engedélyezése ellen több civil szervezet tiltakozott.

Azzal vádolják a döntéshozókat, hogy a múlt heti tragédiát csak ürügyként használják az „öncélú, védett állatok életét szórakozásból kioltó” trófeavadászat újraindítására, ahelyett, hogy természetes élőviláguk megvédésével előznék meg a Romániában is védett fajnak számító medvék megjelenését lakott településeken.

A képviselőház hétfői ülése után kiadott közleményében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rámutatott: a medvéket nem a kihalás veszélye fenyegeti Romániában, hanem éppenséggel túlszaporodásuk okoz tarthatatlan helyzetet, amit a populációszabályozás betiltása idézett elő.

Egy újabb szörnyű tragédia kellett ahhoz, hogy a kormánykoalíció belássa: az emberi élet védelmében határozott lépésre van szükség. A törvény elfogadása sajnos nem hozza vissza az áldozatokat, nem orvosolja azokat a károkat, amelyeket a medvék okoztak az utóbbi években, de világos üzenet, hogy a kormánytöbbség is belátta, a medvekérdést komolyan kell venni, és az emberi élet védelme kell legyen az első. Ehhez aktív populációszabályozásra van szükség, ez az, amit az RMDSZ már évek óta szorgalmaz

– idézte az RMDSZ közleménye Tánczos Barna volt környezetvédelmi minisztert.

Európában 18 ezerre becsülik a barnamedvék számát, a populáció csaknem fele Romániában él. A környezetvédelmi tárca tavaly májusban egy felmérés alapján 7500 és 8100 közöttire becsülte a vadon élő barnamedvék számát. A településekre bejáró nagyvadak nemcsak tetemes anyagi károkat okoztak, hanem az elmúlt 5-6 évben több mint 150 esetben támadtak emberre, és emiatt 14 haláleset is történt.

Múlt héten egy 19 éves lány vesztette életét a Bucsecs-hegységben, amikor egy közkedvelt túraösvényen medve támadt rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.