Hírzóna

Felmentő sereg a kánikulában: a legjobb hűsítő ételek

Felmentő sereg a kánikulában: a legjobb hűsítő ételek

30 fok felett még a legelszántabb háziasszonyok is leteszik a fakanalat, a sütő melege ellen pedig mindenki tiltakozik.

Márton Andrea
10 órája
Felmentő sereg a kánikulában: a legjobb hűsítő ételek

A kánikula ideje alatt sokszor érezzük magunkat étvágytalannak, és nem egyszer a meleg vacsora helyett csak valami hideget ennénk. A rekkenő hőségben azonban nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy megkapja a szervezetünk mindazt, amire szüksége van.

 

A hőségben szervezetünk hűtése és hidratálása a legfontosabb. Szakértők szerint folyadékbevitelünk körülbelül húsz-harminc százalékát az élelmiszerekből fedezzük, így érdemes magas víztartalmú ételeket fogyasztani. Jó választásnak tűnhetnek a sorbet-k és a fagylaltok, ám ezek valójában többet ártanak, mint használnak. Helyettük kerüljenek az asztalra zöldségek és gyümölcsök, például eper, uborka, cukkini, paradicsom, zeller, saláta és dinnye.

 

 

Levesek, kásák

A levesek gyorsan elkészülnek, friss, szezonális zöldségeket is tartalmaznak, ha pedig könnyű húsokat főzünk bele, még tartalmasabbá is tehetjük ezeket. Használjunk zellert és olyan fűszernövényeket, mint a bazsalikom és a petrezselyem, amelyek szintén hűtenek. Készíthetünk vacsorára minestrone levest, egyszerű zöldséglevest, hidegen fogyasztható krémleveseket, de a zabkásák és smoothie-tálak is tökéletesek lehetnek, ha friss gyümölcsökkel díszítjük.

 

 

Fűszeres ételek

A fűszeres ételek fogyasztása elsőre butaságnak tűnik, valójában azonban beindítják az anyagcserét, elősegítik az izzadást, aminek hűsítő hatása van. Vacsorára fogyaszthatunk például thai zöld curry-t, amit szezonális zöldségekkel és kókusztejjel tehetünk igazán frissé és ízletessé. Használhatunk hozzá hagymát, lencsét, borsót, paprikát, csilit, spenótot is.

 

 

Saláták

A friss saláták elfogyasztása az egyik legkézenfekvőbb ötlet kánikulában, hiszen sokoldalúan elkészíthetők és egészségesek is, ráadásul, ha egy hatalmas adagot készítünk belőle, egész nap rájárhatunk. Mehet bele fejessaláta vagy jégsaláta, spenót, uborka, zeller, paradicsom, de akár gyümölcs, így görögdinnye vagy sárgadinnye és barack is.

Dúsíthatjuk magokkal, tojással, sovány húsokkal, alacsony zsírtartalmú sajttal és mikrozöldekkel is. A saláták tele vannak tápanyagokkal, ráadásul remekül hűtik a szervezetünket és javítják az anyagcserét is.

 

 

Kókusztej

A kókusztej fontos ásványi anyagokat tartalmaz a szív egészségének megőrzéséhez és a kiszáradás megelőzéséhez. Ha önmagában nem szeretjük fogyasztani, használjuk fel friss és laktató turmixokhoz, kásákhoz, curry-hez és ázsiai stílusú levesekhez!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.