Közélet

Számtalan vitát szült a törvényellenesnek minősített szegedi lakásrendelet

Számtalan vitát szült a törvényellenesnek minősített szegedi lakásrendelet

2023. január 25., szerda
Számtalan vitát szült a törvényellenesnek minősített szegedi lakásrendelet

Mint arról lapunk beszámolt, a Kúria szerint törvényellenes a szegedi lakásrendelet. A városi közgyűlés baloldali többsége májusban fogadta el, majd hatályba is lépett az új szegedi lakásrendelet, amit már az elfogadás előtt is rengeteg kritika ért, és az indulatok azóta sem csitultak. Most górcső alá vettük, hogyan alakult a sokat bírált lakásrendelet előélete.

Június 9-én Mihálffy Béla egy sajtótájékoztató keretében arra kérte Botka László polgármestert, hogy a következő közgyűlés alkalmával terjessze elő a lakásrendelet módosítását, annak érdekében, hogy az egyetem egészségügyi dolgozói folytathassák életüket a szociális bérlakásaikban.

Ezek a családok megérdemlik, hogy munkájuk elismeréseként a város továbbiakban is gyakorolja ezt a szép gesztust feléjük. A legnagyobb tisztelettel arra kérem Botka László polgármester urat, hogy a következő közgyűlésen terjessze elő a lakásrendelet módosítását a közgyűlést elé úgy, hogy az ügy megnyugtatóan rendeződhessen.”

mondta akkor Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője.
https://szegedma.hu/2022/06/mihalffy-bela-egeszsegugyi-dolgozoink-sorsa-nem-lehet-politikai-kerdes

Egy Szent István téri bérlakásból még akkor úgyis kilakoltatna egy egészségügyben dolgozó családot a városvezetés, ha piaci áron kellene érte fizetniük – írtuk meg szeptember 6-án.

Sajnálatos módon Szeged vezetői csak papolnak a szolidaritásról, miközben teljesen máshogy cselekszenek”

– mondta akkor Mihálffy Béla a Fidesz és a KDNP közös sajtótájékoztatóján, melyet azon bérlakás előtt tartottak a Szent István téren, melyből az önkormányzat kilakoltatná az egészségügyi dolgozókat. A képviselő szerint tavasz óta bizonyítja a városvezetés, hogy csak papíron szolidárisak.

https://szegedma.hu/2022/09/szegedi-ellenzek-ne-uldozzek-el-botkaek-az-egeszsegugyi-dolgozokat

Itt azonban nem állt meg a városvezetés: honvédelmi, rendvédelmi dolgozók kaptak felszólító leveleket, hogy adják le bérleményeiket.

Álláspontunk szerint egyetlen szegedi, de különösen a közfeladatot ellátó emberek nem kerülhet utcára az önkormányzat miatt,

ezért arra kértem a szegedi Fidesz frakció vezetőjét, hogy terjesszenek a közgyűlés elé egy lakásrendelet-módosítást, ami ezt a problémát megoldja. Úgy módosulna a lakásrendelet, hogy közérdekből való elhelyezésre is lehetősége lenne az önkormányzatnak a jövőben – mondta november 4-ei sajtótájékoztatóján Mihálffy Béla, Szeged országgyűlési képviselője.

https://szegedma.hu/2022/11/ujabb-kozfeldatot-ellato-embereket-tenne-utcara-a-szegedi-varosvezetes

Tápai Péter november 17-ei sajtótájékoztatóján felidézte, a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja Mihálffy Béla országgyűlési képviselő kezdeményezésére kidolgozott és benyújtott egy rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi, hogy azok a családok, amelyek a jelenleg hatályos és jogellenes lakásrendelet értelmében nem lakhatnak tovább otthonukban, továbbra is bérelhessék piaci alapon lakásukat és megnyugodva várják a karácsonyt és az új esztendőt.

Amennyiben az általunk benyújtott javaslatot napirendre tűzik és elfogadják, hogy közérdekből is bérelhessenek az értünk dolgozó szegediek önkormányzati lakást, akkor a baloldal bebizonyítja, hogy hogy nem csak szavakban, hanem tettekben is szolidáris a város lakóival – hangsúlyozta akkor a szegedi Fidesz frakcióvezetője.

https://szegedma.hu/2022/11/tapai-peter-ne-a-szegediek-fizessek-meg-a-haboru-arat

A decemberi közgyűlésen az ellenzék módosító javaslatát Botka László úgy söpörte le egy mozdulattal, hogy azt is jelezte, hogy, egy jó baloldali városi képviselő hogyan szavaz – a nyílt szavazás nem is hozott meglepetést, a baloldal dobta a módosítást.

https://szegedma.hu/2022/12/tapai-peter-javaslatarol-szavaznak

Mindezek után mivel a Kúria, kimondta, hogy törvényellenes a lakásrendelet, az önkormányzatnak kötelessége megváltoztatni azt.

https://szegedma.hu/2023/01/dontott-a-kuria-torvenyellenes-a-szegedi-lakasrendelet

Kerestük kérdéseinkkel az ügy kapcsán a szegedi frakciókat, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.